少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

超級勁扭計BB

我仔仔21個月大,近呢兩個月來勁扭計、勁痴身。我本身是在職媽媽,平時仔仔會放係婆婆/褓母度湊。我對佢的時間都係放工後至瞓覺或放假日。但唔知點解都係好痴我。無論我去廁所、入房摺衫都跟住我。去廁所就更加係門口喊住等,不停拍門叫媽咪、媽咪…..唉!!!
昨晚食完飯一家三口落樓下行下,未出門口已經扭定先,出到去又唔比人拖,一陣又扭抱,總之又係一殼眼淚啦….我後悔早知唔落街啦,唔落街,佢就唔會喊…,佢已經係一個唔肥的BB,咁喊法,食左都補唔返!
今朝又唔知做mud事扭一大餐….嚴格來說,我今朝5:30已經比佢嘈醒,我估可能係發夢,就算我已經抱住,都不停咁喊,又話要奶奶,(正常應該6:30-7:00食) ,因為未夠鐘,所以我地唔比,叫佢繼續瞓覺,如是者,扯到6:30就比奶佢食,佢又唔食,一陣又扭要出廳,一陣又扭要上大人床,總之就咩野都扭一餐……..
我應該點做??????
就以上個案,我是不是應該:
如果出街唔比人拖就由得佢,到佢跌親就知痛?
雖然未夠鐘,都比佢食奶奶?
請各位指教、指教!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

Re: 超級勁扭計BB

這個年紀係好痴身的,可能你係在職嫖媽啦,精神上覺得好累,我是全職媽媽,所以我好享受這種感覺,因為兒子大左你想佢痴你都好難,這都是過渡期,比多些耐心吧。
小朋友出街一定要拖住佢,這是習慣,如果習慣比佢自己行,有咩意外就是父母問題了。小朋友太細,唔識死,佢會跌完又跌,你忍心嗎?而且平衡力不是很好,跌是正常的....
飲奶一事,5:30同6:30只差一個鍾,而且好多時小朋友醒左會感覺肚餓,我會選擇比佢飲,因為咸完成肚"風"都無晒胃口啦。
換個角度睇,小朋友唔係扭,只係佢正常必經階段,父母要多加體諒,而且這階段說話能力未足夠,可能表達不到,小朋友自己也感煩躁的,照顧小朋友的路好長,加油啊!

大宅

Re: 超級勁扭計BB

Hi 414928,

I totally agree with you!

jlie

首頁

尾頁

跳至