跳至

首頁

尾頁

民房

請教小童換領passport程序

請問有沒有媽咪剛幫小朋友換領過passport,知道拿籌後的程序.
因我想明天讓工人8:30去排隊拿籌,然後回家,我要拿著籌取了相(10:00才可取)後才可以到入境處辦理.這樣上午是否可以辦完?
謝謝!

別墅

Re: 請教小童換領passport程序

tang97...

我上星期六幫bb去灣仔攞特區護照...
- 0715去排隊攞籌(排第一行)
- 0830開始派籌及睇下資料是否已填妥(要有相才派籌,
因為我諗住攞左籌等叫名先至影相,原來係唔得架
之後去影相再排過...號碼由4號變左41號)
- 跟住等叫號碼(核對資料)...資料無問提後...
- 等另一之叫號碼(比錢及取收據作為日後取passport之用)

每間派籌既數量好似唔一樣...沙田好似每朝派60個籌...灣仔
就無問到...記住...要有相先至可以攞籌架...

民房

謝謝你啊,看來明天要取相後再去,或找張舊相頂住先.等取相後再貼上新相.

別墅

tang97...

如果你攞籌之後回去攞相再返去...咁就一定要快快快...
因為...當天0830派籌後就立即辦理...我41號...差不多
到1000...已辦妥晒走得...

因為我想幫BB做快証...所以程序上講多左D野...我諗會
耐小小既...所以...按普通程序做...應該比我既時間快掛...

比個意見...咁你要睇下相片既格式是否正確...萬一攞籌時
個職員話FORMAT唔啱...唔比籌就麻煩LU

複式洋房

2019勳章

d職員多數會問你比現金或支票, 你要去另一個 counter 比錢.
如果你比 eps 你就可以不用離開我 counter 比錢.

[quote]
新爸媽 寫道:
tang97...

我上星期六幫bb去灣仔

別墅

ptwyhk,

哦...原來我行多左個counter呀..
可能上次我求個職員可否幫我bb埋快証...
唔知係咪個職員要請示上司...所以我要等等
...再去另一個counter比錢掛...

首頁

尾頁

跳至