跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽咪在廣華生

我係頭一次做媽咪, 預產期係8月15日, bb係囝囝, 會喺廣華生. 我現在成日胸骨痛, 晚上就可能因為側瞓所以腳痛及肋骨痛, 你哋有無這種情況?

有無其他媽咪都會在廣華生架? 有無參加產前講座? 你哋駛唔駛飲糖水? 懷孕情況如何? 一齊分享一吓好嗎?

洋房

Re: 有無媽咪在廣華生

我都係係頭一次做媽咪, 預產期係8月12日, bb係女女, 會喺廣華生. 我現在成日小腿.膝蓋同腳爭痛.可能我真係太重啦.0岩0岩之前抽左血,之後姑娘打電話俾我話我血糖有D高,結果6月12日返左醫院飲糖水,希望冇事啦.
另外,D講座好難報,之前只係聽左兩個,你呢?

複式洋房

Hi, 我都係第一次做媽咪, 都係廣華生, 預產期係8月18, 我都係早排驗左血, 第二日姑娘打尼話血糖高左dd, 要返去飲糖水再驗.... :-( 希望冇事....

你地o既阿b而家幾重呀?

民房

我都係bor,預產期就8月9日,昨日先返去飲糖水再驗,我估無事掛,個日當我收到姑娘電話話血糖偏高小小,叫我返去再驗,我都嚇到死~

不過,我諗係姑娘做野小心,小小偏高,都驗多次,所以我諗未必有事~~

我就重左24磅,但 bb就未磅過~~

大宅

我係第一胎媽咪, 預產期23/8廣華生,
我bb係仔仔!
6月6號產檢抽左血驗血糖, 到而家都無收到電話,
應該唔使飲糖水掛
我係c+到check過bb重4磅到

複式洋房

wriyan,

我聽人講, 如果有事, 姑娘會係2-3日來打比你, 如果冇事就下次覆診先睇report. 但就算第一次冇事, 都要再check第二次, 第二次都冇事, 就會係生完之後check第三次, 都冇事先至完成整個test.

我都好驚, 希望佢地真係只係穩陣地幫我地check清礎d, 唔係真係有事啦!!

wriyan 寫道:
我都係bor,預產期就8月9日,昨日先返去飲糖水再驗,我估無事掛,個日當我收到姑娘電話話血糖偏高小小,叫我返去再驗,我都嚇到死~

不過,我諗係姑娘做野小心,小小偏高,都驗多次,所以我諗未必有事~~

我就重左24磅,但 bb就未磅過~~[/quote]

複式洋房

wriyan,

我聽人講, 如果有事, 姑娘會係2-3日來打比你, 如果冇事就下次覆診先睇report. 但就算第一次冇事, 都要再check第二次, 第二次都冇事, 就會係生完之後check第三次, 都冇事先至完成整個test.

我都好驚, 希望佢地真係只係穩陣地幫我地check清礎d, 唔係真係有事啦!!

wriyan 寫道:

我就重左24磅,但 bb就未磅過~~[/quote]

大宅

hi!!

我比較好彩, 報咗產前運動班, 分娩的認識及初生嬰兒的認識, 一共要上4堂. 而且我報既時候都唔係好難報, 仲有日子可以選擇.

我都有腳痛, 但係都無計, 唯有忍吓啦!!

我啱啱喺5月30抽咗血, 6月27先再覆診. Touch Wood 一直都無收過電話, 唔知係咪代表唔駛飲糖水呢? 你都放心啦, 相信你會無事既.

咁你下次幾時再覆診? 唔知我哋有無機會見面呢!!

男爵府

你地好啊!我預產期係8月8日,都會係廣華生.初為人母既我當然好緊張啦!我好驚到時會痛到想死...
我成日都會腰痛或者盤骨痛架!可能返工企得太多既關係啦!夜晚訓覺又會好痛. :cry:

大宅

我都係在廣華生呀
同你一樣...都係27號返廣華覆診
上次覆診時抽血後....
之後姑娘打黎叫我去飲糖水
至今個幾星期...
好彩無收到電話....
只係等wed返去睇報告

今朝

洋房

我同你一樣...次覆診時抽血後....
之後姑娘打黎叫我去飲糖水...
好彩至今個幾星期...無收到電話....
我就星期一返去覆診....希望冇事啦.
都係27號返廣華覆診

產前運動..(玩fit ball)...你係點報架?難唔難玩呀?
就算每個產婦都可以待產時玩

洋房

我都係廣華生, 預產期8月23日,係第一胎, 所以好緊張,
月頭個時已經飲埋第二次糖水啦, 好彩冇事,
29號32週會返廣華照超聲波, 因為之前做結構時話我胎盤低所以係8個月時要照多次睇下有冇上返去, 如果冇就要開刀,
我都唔知而家阿b有幾重, 我打算9個月時去私家度照下,
我估阿b重未轉頭, 因為我成日都覺得佢係右邊用隻腳仔撐我, 我希望佢快d轉頭, 因為我好想順產呀

民房

pinkii,

我昨日返左廣華覆診,但醫生一句都無講過個血糖report,入去唔夠5分鐘,做了些例行檢查就叫我走....
我之前係助產士小組,今次係第一次轉睇醫生,上次助產士話今次醫生會傾下我哮喘的問題,但醫生一句都無講過~~
我諗我下次覆要自己主動問下醫生先得~~
令我覺得助產士小組好似細心過醫生~~

複式洋房

wriyan,

姑娘冇打比你即係你PASS左個TEST啦. 不過我聽姑娘話個TEST要做3次, 2次係生之前, 1 次係生次後, 3 次都PASS先叫冇事... 照計佢應該會安排你做第2次架喎!! 但覆診時又冇講...你下次真係要問問佢.

wriyan 寫道:
pinkii,

我昨日返左廣華覆診,但醫生一句都無講過個血糖report,入去唔夠5分鐘,做了些例行檢查就叫我走....
我之前係助產士小組,今次係第一次轉睇醫生,上次助產士話今次醫生會傾下我哮喘的問題,但醫生一句都無講過~~
我諗我下次覆要自己主動問下醫生先得~~
令我覺得助產士小組好似細心過醫生~~

洋房

hello wriyan,
我都係昨日返廣華覆診,個姑娘都係一句都無講過個血糖report,入去唔夠一陣,做了些例行檢查,可能我本身肥,佢叫我減少吸收糖分,之後就叫我走....
你預產期係幾時呀?現在係唔係夠36周呀,所以睇醫生,我都係助產士小組,下次7月18日就會轉睇醫生.

大宅

係我第一次去廣華做產檢時報名....
只係得兩堂...
第一堂睇帶同埋教你做d好簡單的運動(如郁

大宅

Hi, kch,

我都係明天27號覆診. 不過我睇10:15am. 你有無人陪你去覆診呀? 我就無, 自己去. 你估我哋會唔會有幾會見面?

我啱啱上次覆診時抽咗血. 到現在都無收過通知, 我諗都Pass啩!

Lance

民房

kennisli,

我而家34週, 預產期係8月9日, 下次覆診係7月16日,早你兩天, 原來36週後就會由助產士小組轉睇醫生咩?

我以為因為我有哮喘先要轉番睇醫生咋~~

洋房

me 2 ar..預產期7/30..

洋房

me 2 ar..預產期7/30.. :ceeze: 我入

首頁

尾頁

跳至