在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 giegieoy898 於 07-7-11 22:05 發表

bosco_jolie,
返playgroup有用架,一來可以比佢學到有禮
貌,有規'舉',學英文同普通話,又有得'反',有茶點
OK架!

giegieoy,
咁講法真係好wor,但有冇year限制 咁要搵邊d先至好 可否details話我知,謝謝

大宅

原文章由 l_wingwing 於 07-7-11 22:28 發表
大家好呀,
我都係79年架,我個b女四個月大
我下個月開始會做全職媽咪啦...都有d唔捨得份工架...人工唔錯,同事又幾好...但因為媽咪唔可以幫我再湊b, 我又唔想請工人湊,想自己湊返...
但其實我都好多野諗呀,又怕 ...

l_wingwing,
nice to meet u,我之前resign都掙扎咗好耐,我同你一樣都好怕做咗師奶會同social脫節 但一諗到將自己寶貝假手於人(就算係99都係咁話)我就怕怕,一怕佢地冇自己咁小心眼,二怕老人家唔夠衞生(佢地成日都話天生天養,尤其係我99,加上mani唔得閒幫我 )三怕其他人的生活習慣唔同,會effect bb將來的發展等等,數不盡無數咁多negative;另外好似龍珠夫人咁話,一日一日睇住自己小朋友不斷成長,每個的第一次,個種成就、滿足、驚喜、難忘等,真係千言萬語都講不到!!真係慢慢你會體會到 ,當你真係投入晒佢既生活,你就會知道捨不得、痛心的感受:)

[ 本文章最後由 bosco_jolie 於 07-7-12 18:33 編輯 ]

大宅

原文章由 軒軒媽媽 於 07-7-11 23:22 發表

我軒軒仔都會讀n1~~都煩緊邊間好~~

軒軒媽媽,
nice to meet u,咦!你個仔仔都同我bosco咁大呀 係呀,要choose n1真係一件好煩的事,頭都大 咁你係邊區ga,交流下都好

別墅

原文章由 bosco_jolie 於 07-7-11 18:05 發表

giegieoy,
咁我地大家都要努力呀 多d上嚟chat下:loveliness:
and我仔仔just 1yr半,我煩緊佢入邊間n1
而你仔仔呢
報到先~我

子爵府

原文章由 bosco_jolie 於 07-7-12 18:19 發表

giegieoy,
咁講法真係好wor,但有冇year限制 咁要搵邊d先至好 可否details話我知,謝謝

歲半就可以返架la!
5知你有冇聽過~香港天才兒童藝術協會le~
你要details D,不如我比個網址你入去睇'牙'
www.youngtalents.com.hk

大宅

hi!! all mami:

我都報吓到先!!
我仔仔都4歲多啦!!

旅遊分享>[開心遊日記]

伯爵府

原文章由 chrisli 於 07-7-12 20:42 發表

我都報吓到先!!
我仔仔都4歲多啦!!

hello...chrisli

大宅

原文章由 bosco_jolie 於 07-7-12 18:37 發表

軒軒媽媽,
nice to meet u,咦!你個仔仔都同我bosco咁大呀 係呀,要choose n1真係一件好煩的事,頭都大 咁你係邊區ga,交流下都好

軒軒20個月大~~
我住天水圍~~你呢
其實讀N1都好嫁~比個小朋友接觸不同的小朋友~將來人際關係會好D~

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 bosco_jolie 於 07-7-12 18:32 發表

l_wingwing,
nice to meet u,我之前resign都掙扎咗好耐,我同你一樣都好怕做咗師奶會同social脫節 但一諗到將自己寶貝假手於人(就算係99都係咁話)我就怕怕,一怕佢地冇自己咁小心眼, ...

其實之前媽咪湊我都ok放心,奈何佢身體唔係幾好...就算佢幫我湊,其實都會煩倒屋企其他人...而家自己湊,唔駛煩倒其他人...
學你話齋,又可以用番自己的方法湊..唔駛擔心呢樣個樣...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 龍珠夫人 於 07-7-12 10:18 發表

hi, l_wingwing

我都係媽咪&奶奶都唔幫我湊B...所以先做全職媽咪...
最初諗住湊到百厭仔1歲就請工人or比人湊...
但係到百厭仔1歲大...真係唔捨得比第2個人湊喇...
做全職媽咪係辛苦&冇哂私人時間 ...

龍珠夫人,
我都有諗過到BB讀書時出返黎做野...但到時都唔知捨唔捨得...又唔知有無工做...
ANYWAY,我真係好想同BB經歷佢每個第一次...我都好looking
forward to be全職媽咪!!

大宅

原文章由 l_wingwing 於 07-7-13 00:14 發表

龍珠夫人,
我都有諗過到BB讀書時出返黎做野...但到時都唔知捨唔捨得...又唔知有無工做...
ANYWAY,我真係好想同BB經歷佢每個第一次...我都好looking

所以要恨心地做一次決定~~如果唔係錯過會後悔~~

大宅

原文章由 l_wingwing 於 07-7-13 00:14 發表

龍珠夫人,

我的想法同你一樣,好矛盾啊!

大宅

原文章由 AK_Fans 於 07-7-12 19:25 發表
報到先~我

C婆,終於等到你呀

大宅

原文章由 giegieoy898 於 07-7-12 19:49 發表

歲半就可以返架la!
5知你有冇聽過~香港天才兒童藝術協會le~
你要details D,不如我比個網址你入去睇'牙'
www.youngtalents.com.hk

gieigeoy,
thx,,,但我未有時間去詳細看看,若有問題可否請教你呀

大宅

原文章由 chrisli 於 07-7-12 20:42 發表

我都報吓到先!!
我仔仔都4歲多啦!!

衰婆,我係msn都未話你呀 走得咁快 想咩呀

大宅

原文章由 軒軒媽媽 於 07-7-12 23:59 發表

軒軒20個月大~~
我住天水圍~~你呢
其實讀N1都好嫁~比個小朋友接觸不同的小朋友~將來人際關係會好D~

軒軒媽媽,
雖然我住係葵涌,但咁啱仔仔既姑婆住係天水圍ga..都算有緣
係呀,我都係覺得入n1會好d,可以比佢獨立d,學多d野,好似你話咁人際關係都好d

大宅

原文章由 l_wingwing 於 07-7-13 00:11 發表

其實之前媽咪湊我都ok放心,奈何佢身體唔係幾好...就算佢幫我湊,其實都會煩倒屋企其他人...而家自己湊,唔駛煩倒其他人...
學你話齋,又可以用番自己的方法湊..唔駛擔心呢樣個樣...

l_wingwing,
係呀!比心機,我support你

子爵府

原文章由 bosco_jolie 於 07-7-13 17:54 發表

gieigeoy,
thx,,,但我未有時間去詳細看看,若有問題可否請教你呀

5駛客氣,梗係no problem la,不過5好用'請教'la,
我地大家together互相研究,OK!yeah!!!

大宅

原文章由 giegieoy898 於 07-7-13 19:45 發表

5駛客氣,梗係no problem la,不過5好用'請教'la,
我地大家together互相研究,OK!yeah!!!

giegieoy,
咁,到時我好長氣,你唔好怪我wor... 講個秘密你知 我真係好煩ga,到時唔好 同埋唔好唔理我:-(

子爵府

原文章由 bosco_jolie 於 07-7-13 20:11 發表

giegieoy,
咁,到時我好長氣,你唔好怪我wor... 講個秘密你知 我真係好煩ga,到時唔好 同埋唔好唔理我:-(

haha~我5會怪你同5會5理你架!你放十萬個心煩我la,

首頁

尾頁

跳至