論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔食豬肉

男爵府

Re: 唔食豬肉

我都係日日煲豬肉湯,我覺得無問題喎,要黑咪由佢黑飽佢囉!我有時想飲魚湯,咁咪比d佢飲囉!唔係佢想飲就煲,佢黎打工炸,洗唔洗咁巴閉啊!我一d都唔覺你衰喎!咁都叫衰,我咪極衰!
而且佢地鄉下都唔興煲湯! :evil:

別墅

同埋以我所知, 佢地响印尼training 都已經知香港人經常會煮豬肉, 冇人賣佢豬仔. 佢可以選擇食or唔食, 但冇理由因為佢一個人去改變全家既飲食習慣.

別墅

我都不會就她,她不食係自己的選擇,煮湯都不會就她不下豬肉。我試過一次最後才下豬肉等她可以飲,不過不會有第二次,因為煮出來的湯味道同功效都無口甘好。而且平時她做菜時已經因為不食豬肉而用多左煤氣,因為她要先煮熟些瓜菜再忽起,再下油煮豬肉才把瓜菜放下去一起炒,我食的瓜菜的營養可能因過度烹煮而失去營養,而油就食多左成倍。不過一星期中總有一兩天會吃其他肉,有時我們都不食肉。我間中會放些凍肉俾她下午食,但不是必然的,免得她以為有凍肉係應份

複式洋房

我有時會煲魚湯, 因為我個仔每日都會食2條紅衫魚既魚尾. 咁咪留埋一次2湯囉, 但好多時都係煲有豬肉既湯, 印印唔飲咪咪飲囉, 文化唔同. 邊會咁就佢

大宅

我都會話之佢,唔食就算。因簽約前佢巳話自己會吃豬肉,依家唔食,我亦唔會理佢。佢有時會自己買牛丸煮來吃,我咪由得佢囉!
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

複式洋房

話之佢!佢自己唔食!關我地鬼事!中國人好多湯都落豬肉,點就佢!唔使覺得自己衰

男爵府

我媽咪同妳一樣唔食牛肉. 所以有時煮餸都好麻煩. 不果我地唔會因為就印印而唔落豬肉煲湯, 佢好明白, 亦無黑面. 我覺得我家印唔太鐘意飲湯, 因為我媽咪有時見佢無湯飲, 都會滚吓湯比佢飲, 不果佢都係半碗起1碗止.

大宅

我又係唔吃牛既。所以屋企好少會煮牛肉。所以屋企多數會食魚。冇所謂喇,反正其實食魚仲好喇。至於湯,真係落豬肉煲好味好多,我個印印就冇乜所謂,佢好似根本唔鍾意飲湯,反而係我覺得佢可能飲得湯水少,比較熱氣,口氣好大,所以有時專登煲魚湯、雞湯,要佢飲。不過佢都係係咁咦飲少少。

雙子媽媽 寫道:
我媽咪同妳一樣唔食牛肉. 所以有時煮餸都好麻煩. 不果我地唔會因為就印印而唔落豬肉煲湯, 佢好明白, 亦無黑面. 我覺得我家印唔太鐘意飲湯, 因為我媽咪有時見佢無湯飲, 都會滚吓湯比佢飲, 不果佢都係半碗起1碗止.

大宅

我都係煲親湯都落豬肉架,我問佢飲唔飲,
佢自己都話佢地唔興飲湯既,
如果係煮豬肉餸呢,例如豬肉炒蜜糖豆咁吖,
我就會炒好晒再俾d蜜糖豆佢囉,佢又ok喎,

有時唔記得就佢黎煮,佢就話唔緊要,
自己去煎隻蛋+條腸仔咁囉。

kiki2007:
點就得咁多吖,唔食係佢既事,
如果我個黑面呀,我實剷佢一大餐呀,
你唔好覺得自己衰呀,反而你要同佢講,
我地中國人煲湯一定會用豬肉既,
叫佢唔好咁既面口對住你,
我個印初初又係成日黑面架,
我直頭塊面黑過佢再鬧鬼佢 "don"t look at me like that!"
再冇改善我就打去agent度叫agent剷佢,
之後就黑少好多喇!

複式洋房

係啊,佢地唔多飲湯架, 不過我都買左D罐頭湯, 叫佢自己奄定雞翼, 如果D餸唔啱佢食, 佢咪自己整几隻食囉, 我果個印印重唔食貝殼類添...

首頁

尾頁

跳至