少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友有遠視....

想問下一般三至四歲小朋友去檢眼睛, 是否都有少少遠視架, 今天去理大幫仔仔檢眼, 佢四歲檢眼師說仔仔有遠視, 她還說一般小朋友都有遠視大約300度, 但仔仔有遠視需要佩帶眼鏡.

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

Re: 小朋友有遠視....

我仔3歲,上星期佢去polyU驗眼,話佢有小小遠線,but係正常,唔洗帶眼鏡,話大大下就會無。重話佢比同齡小朋友好線力添!你洗唔洗問清楚?定係如果有300度就要帶眼鏡?定係理大想要你幫佢買眼鏡?
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

其實正常小朋友好似100度遠視左右, 當他慢慢大之後會減至0,若有300度可能是太多, 要用眼鏡慢慢調整, 越細越好, 快d問清楚

珍珠宮

我囡就 3 歲有 150 度遠視,視光師話正常!
聽過有小朋友有 500 度要帶眼鏡,視光師話除左睇度數仲要帶小朋友有無其他問題先決定要唔要帶眼鏡!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

民房

但我是近視 :tongue:

民房

@[email protected]

禁止發言

別墅

可以搵多個視光師或眼科醫生check多次, 攞second opinion.

大宅

all mami,
想知道小朋友一般在3歲是否就要去驗眼呢? 有無–啲好嘅驗眼中心介紹呀, 價錢會否很貴

珍珠宮

盲人輔導會,只係佰幾蚊
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

小朋友有遠視....

我個女都係係盲人輔導會check眼架,幾好架又詳細 又平

原文章由 webjen 於 07-6-28 10:14 發表
盲人輔導會,只係佰幾蚊

大宅

請問有無佢哋嘅電話呀, 我想打去問吓資料, 可否pm我:loveliness:

首頁

尾頁

跳至