嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

用棉片加清水幫bb 清潔完pat pat, 還會"茶"其他野嗎??

用棉片加清水幫bb 清潔完pat pat, 還會"茶"其他野嗎??

大宅

Re: 用棉片加清水幫bb 清潔完pat pat, 還會"茶"其他野嗎??

vaseline

大宅

Re: 用棉片加清水幫bb 清潔完pat pat, 還會"茶"其他野嗎??

Me too.

大宅

liquid talc.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問點解要用vaseline, 乜唔係用爽身粉咩, 我乜都唔識希望其他媽咪可以教下我.

複式洋房

嘩! 爽身粉
醫生同健康院都千叮萬祝,唔好用爽身粉
D粉會被BB吸入個肺 or... 我冇問詳情
總之唔好用啦! 專業意見!
If patpat 有D紅,咪搽 Diaper Rash Cream 尿疹膏
If not, just 普通lotion -> summer use
Cream -> winter use
我的小天使 ~ Howard 仔仔 於2006年11月13日出世啦!

大宅

ma828327,

我諗係vaseline可以滋潤皮膚, 而且可以阻隔尿尿&屎屎直接接觸bb肛門等特別敏感的皮膚~ 可以預防尿疹~

而爽身粉我聽護士講, 佢一濕左係會傷皮膚, 所以唔好用!

debbieip

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

搽"凡士林"真係 very very good, 又可以阻隔尿尿& poo poo直接接觸bb肛門等特別敏感的皮膚~ 可以預防尿疹~

洋房

我都係一直都係用暖水+綿花+vaseline,
...天然+便宜+無敏感+少有尿疹.

禁止訪問

複式洋房

yes, i use vaseline too

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我以前都用凡士林,但後黎轉用左澳洲Nautre's Child Bottom Balm,佢係全天然香薰草本成分。除左有凡士林功效,仲可以治療屁股粒粒,尿布疹

民房

我想請問下呢....如果搽凡士林, 係咪會有一隻專俾bb用架? 個包裝會係點?
另外, 你地係會搽係bb個pat pat到, 還是搽去肛門呢? 我無同bb搽開野架, 但見你地又話搽左, 會好d~我又想試下....因為我見佢肛門位, 好紅呀.... :-(

大宅

just the normal one will do.

i spread a thin layer after every change. from pee pee place to 肛門.

remember vaseline is more for preventive daily use. if there is already diaper rash, you might want to use zinc ointment.
AnnieCC 寫道:
我想請問下呢....如果搽凡士林, 係咪會有一隻專俾bb用架? 個包裝會係點?
另外, 你地係會搽係bb個pat pat到, 還是搽去肛門呢? 我無同bb搽開野架, 但見你地又話搽左, 會好d~我又想試下....因為我見佢肛門位, 好紅呀.... :-(

複式洋房

醒目開學勳章

Vaseline is good!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我咩都冇擦呀!!!

大宅

AnnieCC 寫道:

係有bb專用的,13oz一瓶,樽上招紙有寫住vaseline baby的,好好用,我現在有用。

香港代理無進口的,但我見過卓越有,$35一樽。
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

大宅

siutatbo 寫道:
[quote]
AnnieCC 寫道:

係有bb專用的,13oz一瓶,樽上招紙有寫住vaseline baby的,好好用,我現在有用。

香港代理無進口的,但我見過卓越有,$35一樽。[/quote]

我會用vaseline,因為比較滋潤及溫和。
請問vaseline baby和一般的vaseline有什麼分別?

大宅

Tracymimi 寫道:
[quote]
siutatbo 寫道:
[quote]
AnnieCC 寫道:

香港代理無進口的,但我見過卓越有,$35一樽。[/quote]

我會用vaseline,因為比較滋潤及溫和。
請問vaseline baby和一般的vaseline有什麼分別?
[/quote]

bb 專用的一種,我覺得無咁油(可能心理作用),而且氣味似爽身粉,好得意的。

我手背上有點紅點點,我都係偷阿b的來查。
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

複式洋房

我都係比佢用凡士林, 但係普通果隻咋喎..

首頁

尾頁

跳至