自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

基督教儀式生後事一問

基督教儀式生後事一問
請問大約過程係點?
親戚朋友需要教堂共30人之內的場地
教堂要經濟的,火葬,不計花牌,大約agent全包公價幾錢左右

謝謝

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 基督教儀式生後事一問

[size=medium]其實可以喺殯儀館舉行安息禮拜 gar bor .... 建議你到『萬國』問價,佢地會 list 晒所需費用,絕無取巧。

死者是否已洗禮或有親人係教友呢? 有關殯儀詳情可問所屬教會 gar。

另:教會安排牧師、傳道人、詩班負責安息禮拜進行 .... 全部都係免費 gar!
路遙知馬力,日久見人心!

民房

hehalady

請問萬國問價,佢地係唔係已經有晒價錢表,到時有無萬國的主持人安排儀式的流程,即係仲洗唔洗找agent
老人家係基督教教徒,在生時已洗禮,如果去萬國唔去教堂,教會仲會唔會為我地安排牧師、傳道人、詩班負責安息禮拜進行
大約經濟d連火葬要預幾錢左右

謝謝你先

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

[size=medium]去萬國問價錢,職員會按主人家要求而報價,咁當然萬國係有價錢表比客人作參考 gar la。(主人家應該要聘一位『堂官』做接待,即係企喺度講:賓客請上前默禱 ....,至於其他環節,教會有人會負責 gar la .... 你係直接同萬國落柯打,唔使經 agent gar lar .... 無謂比多 agent 果筆 la)

老人家係基督教教徒 .... 照你咁講,即係佢有所屬教會 gar la wor .... 咁無論佢在世時係咪活躍教友,佢所屬嘅教會係有義務幫佢處理身後事 gar .... 咁喺正常情況下,該教會係會為弟兄姊妹安排牧師、傳道人、詩班員負責安息禮拜進行 gar!

至於最平最平嘅費用 ..... 連棺木、火化、骨灰位、殯儀費用、政府收費 ..... 約一萬五、六左右喇!(價目只作參考)

如你仍有不明白,請向所屬教會查詢!

路遙知馬力,日久見人心!

民房

THX YOU VERY MUCH
我去問左先,有唔明再請教你,謝謝

首頁

尾頁

跳至