論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

這樣的工人有無問題?

BB歲半,菲傭來了半年,我地提早3次回家,到會所睇BB, 佢次次都唔係傾電話就係同另一菲傭傾計.BB只坐係佢旁邊自己玩,如果只係一次半次我都無問題,但次次都係.我老公話個個都係咁,你地認為呢?

公爵府

2019新春慶豚圓

Re: 這樣的工人有無問題?

係, 大部份的ヱ人只係掛住傾電話或同另一菲傭傾計. 有啲甚至約定幾點喺會所等. 小朋友就自己同自己玩, 大啲嘅小朋友就同其他小朋友走來走去.
但亦有一部份ヱ人會跟貼或陪小朋友玩. 好是乎個工人本質, 如你唔鍾意佢只顧傾电話而忽略你bb, 你應該好清楚話佢聽. 再唔係就唔駛佢帶bb落會所, 你放ヱ後自己帶當"親子".

大宅

其實話極都無用

大宅

絶對同意FennieMan所講,大部份的工人只係掛住傾電話或同另一菲傭傾計, 更約定幾點等. 小朋友就自己同自己玩, 大啲嘅小朋友就同其他小朋友走來走去. 比我會直接話佢哋.你有無話過佢,唔好比佢以為我哋返咗工就嘜都唔知.

大宅

落公園你重恐怖,ヱ人有工人講,細路就亂咁走,L○○K地沙,亂放嘢入ロ,同野孩子無分別,
所以無論細路幾多歲我都唔會比工人帶落街'玩'。自己唔得閒帶,細路一樣可以在家玩。
加油站 寫道:
絶對同意FennieMan所講,大部份的工人只係掛住傾電話或同另一菲傭傾計, 更約定幾點等. 小朋友就自己同自己玩, 大啲嘅小朋友就同其他小朋友走來走去. 比我會直接話佢哋.你有無話過佢,唔好比佢以為我哋返咗工就嘜都唔知.
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

民房

工人剛來就要請清楚要求,但不要以為講了就可以了,之後還要不斷抽查,有問題就話佢.要讓她知道我們好在意她照顧bb的細節.工人互相聊天,講電話,大聲鬧小朋友......這些在樓下遊樂場天天都可以見到.所以抽查是很有必要的.抽查發現問題就一定要指正.希望你工人"可教"
我工人今天就又讓我發現接小朋友放學不去排隊,在最前面與一班工人聊天.(這樣要等所有排隊的家長入晒,才可以入,要知道就連開門後還是不停有家長到及走到隊尾排隊進的).佢見到我在馬路對面都還不去排隊,我馬上走過去話佢.

複式洋房

我係主婦,我經常在會所睇到這情況,兩歲以上的小孩,有80%無人理(會所); 1-2歲:60%間唔中理吓 ;20%常常理 ;20%完全唔理 我覺得叫工人帶去會所還好,因為那裡算安全,如果小孩2歲幾以下,真係唔好比佢地帶去公園.我見過那些小孩在公園自己跌跌撞撞,我視線範圍都唔見有佢地的工人,我問小孩,誰帶你呀?他不懂答.果d工人知道小孩唔識話比大人知,就放恣.所以大家要在工人面前問多些小孩今天做什麼?等工人知你著緊,知小孩識報串;大家又要突擊檢查,

大宅

even if you 突擊檢查 and she didn't improve, then you have to tell her clearly.

stop them to go outside is not very useful because they will talk on phone in home. still there is no one to play with your baby.

if you can't accept, find another maid.

侯爵府

呵, 想個小朋友落會所玩, 之不過係工人落會所玩, 我就一定吾會比工人帶小朋友去公園玩, 要帶, 我自己放工/放假先帶, 會所都還好d, 安全, 公園, 一陣走失/跌親, 就算你抄左佢, 都係於是無補

無錯個個工人都會係甘, 但吾=我要接受呢種態度

男爵府

hinhinmummy 寫道:
無錯個個工人都會係甘, 但吾=我要接受呢種態度

我唔會比工人帶小朋友落會所/公園玩, 也唔比工人照顧小朋友時講電話(裝IP Cam)。

別墅

我之前個工人重衰,要我個仔坐係BB車到等,
自己講電話,連睇住個仔玩都唔想,
有次我屋企人見到,問佢係到做咩,佢話講個電話都唔得咩,
我婆婆話"BB媽媽話你只可以夜晚傾",
佢竟然答"夜晚無人搵我嫁喎".
個仔下午睡三個鐘,佢可以講足三個鐘!!
所以炒0左,反而新0個個落難公主超"蠢"
電話都唔識用
http://mmbb423.my.babysky.hk

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

工人出到街真係好難控制, 無必要的話唔好比佢地帶BB/小朋友出街

洋房

我見到ユ人一堆.細佬係park打架.我見到.咪叫吾好打都隔左一陣.dユ人先見到走埋黎.但係其間我係度叫吾好打都聽吾到.傾得幾忘我.比佢帶落街仲得既我個仔去街只有我先可以工人下世都吾洗旨意
:tongue: :tongue:

伯爵府

講真,有無會所都係麻煩啦,點知工人出左門口去邊o者!

所以我唔會俾工人+bb出街,就算出,都要加埋我�屋企人。 想bb唔悶,唯有俾bb返nursery,工人接放學計佢路程時間。

侯爵府

好媽媽勳章

angelonki 寫道:
我係主婦,我經常在會所睇到這情況,兩歲以上的小孩,有80%無人理(會所); 1-2歲:60%間唔中理吓 ;20%常常理 ;20%完全唔理 我覺得叫工人帶去會所還好,因為那裡算安全,如果小孩2歲幾以下,真係唔好比佢地帶去公園.我見過那些小孩在公園自己跌跌撞撞,我視線範圍都唔見有佢地的工人,我問小孩,誰帶你呀?他不懂答.果d工人知道小孩唔識話比大人知,就放恣.所以大家要在工人面前問多些小孩今天做什麼?等工人知你著緊,知小孩識報串;大家又要突擊檢查,

agree, 我次次去會所都睇到這情況!! :evil: :evil:
所以工人每次去會所我都跟埋去....(因為佢黎左1month only)...
我覺得與期突激check工人,不如同成日去會所d全職mami打下招呼,等佢地幫下手

大宅

我個到得日本媽咪,佢地好似唔想講人是非,又無本地媽咪去.

首頁

尾頁

跳至