自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

教用氣非禮女童 小交前首席囚7月

【明報專訊】香港小交響樂團雙簧管前首席邱嘉祺,任職小學音樂導師期間,藉教10歲女學生「運氣」,撫摸事主胸口至近陰部的小腹位置,女童感不妥向母親投訴揭發事件。邱嘉祺早前經審訊後被裁定

兩項非禮罪成,裁判官昨指邱身為音樂教師,利用女童及其父母的信任佔女童「便宜」,行為可恥,故重判入獄7個月。

單獨教雙簧管時非禮

被告邱嘉祺(40 歲)被指於去年6月5日及30日,在任職的小學內,替女學生單獨授課時非禮該女生。

裁判官判刑時說,被告是一名在行內享負盛名的音樂家,原本受家人學生的愛戴,但卻利用這個身分,對10歲女學生作出猥褻舉動,行為可恥,案件對他個人及專業音樂生涯造成極大打擊,他須為犯案付上代價。

求情稱學生紛離棄

律師求情時說,被告犯案後前途盡失,不少學生都不願再跟從他學習雙簧管。今次犯案只是個別事件,希望能判罰社會服務令。但裁判官指法庭須向公眾傳達清晰信息,此類行為不能姑息,須判被告入獄以正視聽。

不過,鑑於被告過往表現良好,被公認為好老師、出色的音樂家,故減刑兩個月,終判被告入獄7個月。

被告案發時為九龍某小學的音樂導師,2003年起事主與其他同學跟隨被告學習雙簧管,一年後被告與事主「單對單」上課。

事主指去年6月5日,被告如常在班房內授課,約20分鐘後,被告指事主「不夠氣」,用手撫摸事主胸口至近陰部的小腹位置,教她「運氣」。

至6月30日課堂中,被告又先後幾次從後熊抱事主,說「好鍾意咁抱你」。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 教用氣非禮女童 小交前首席囚7月

癲既..10歲都唔放過

男爵府

唉~
又一單~

侯爵府

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

入獄7個月。鬼吾望佢係獄中比人

子爵府

伯爵府

畀面勳章

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ming2 寫道:
我係另一個網頁度見到有人話... 傳聞係因為個小朋友唔想學個樣樂器, 而家長又迫佢學, 所以佢就 "屈" 個老師喎?!....唔知真唔真呢?!
[size=medium]我相信法官嘅判決就係事實嘅根據 !

為人師表,竟然做出 d 咁嘅行為 :evil: :evil: :evil:
路遙知馬力,日久見人心!

子爵府

乜求情說話都唔係理由~

珊瑚宮

好媽媽勳章

hehalady 寫道:
[quote]
ming2 寫道:
我係另一個網頁度見到有人話... 傳聞係因為個小朋友唔想學個樣樂器, 而家長又迫佢學, 所以佢就 "屈" 個老師喎?!....唔知真唔真呢?!
[size=medium]我相信法官嘅判決就係事實嘅根據 !

為人師表,竟然做出 d 咁嘅行為 :evil: :evil: :evil: [/quote]

yes me 2

大宅

為人師表,竟然做出 d 咁嘅行為 !

入到獄一定比人勁 .

民房

我朋友個仔跟亞SIR學左好耐,他也認識原告,其實傳聞係真的,亞SIR不是報導所講,請大家想想,亞SIR大把女學生,個個唔攪,係要攪你,仲要係學校,個亞媽是訓導主任,就算幾蠢,都唔會啦.學校大把老師學生行出行入,跟本無可能.

再者,係人都知佢亞媽好惡,全校好多學生家長好憎佢,個女好反叛,亞SIR就慘,被佢攪到身敗名裂,其實好多家長幫亞SIR寫左人格証明信,但個官唔理,無証無據都可以話你有罪,只要單對單,就可以屈你非禮.所以奉勸各位男士小心呀!!!

男爵府

大宅

7個月益咗個pk

大宅

AGREE 我其實都覺得奇怪,無理由咁多學生,
到宜家先出事,其實坦白講判決唔一定係真正事實

add2828 寫道:
我朋友個仔跟亞SIR學左好耐,他也認識原告,其實傳聞係真的,亞SIR不是報導所講,請大家想想,亞SIR大把女學生,個個唔攪,係要攪你,仲要係學校,個亞媽是訓導主任,就算幾蠢,都唔會啦.學校大把老師學生行出行入,跟本無可能.

再者,係人都知佢亞媽好惡,全校好多學生家長好憎佢,個女好反叛,亞SIR就慘,被佢攪到身敗名裂,其實好多家長幫亞SIR寫左人格証明信,但個官唔理,無証無據都可以話你有罪,只要單對單,就可以屈你非禮.所以奉勸各位男士小心呀!!!
hi

複式洋房

大宅

畀面勳章

抵死
等你d男人成日咁咸濕

侯爵府

BK Milk勳章

首頁