嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

bb9個月大,可以食什麼芝士?

複式洋房

Re: bb9個月大,可以食什麼芝士?

I buy QQB cheese in Citysuper at $18/pack. 4 pieces in a pack. Each piece likes those table butter we use in the restaurant. I will put half piece each time when I make congee for my bb. I think you can buy it from Jusco if it is near to your house.

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

QBB cheese.

洋房

QBB cheese, 到一歲我就比笑牛牌芝士嘞!

子爵府

雪印每日骨太.

大宅

請問有無見個這隻包裝的每日骨太 cheese?

原文章由 GLG 於 07-7-1 22:16 發表
雪印每日骨太.

男爵府

原文章由 joyangela 於 07-7-29 19:03 發表
請問有無見個這隻包裝的每日骨太 cheese?

http://baby.popart.hk/blog/upload/joyangela/2007072906160379084.jpg

我個女都食緊,我係太古吉之島買

大宅

wendyli00

對不起, 因為我是住在新加坡, 這包在新加坡買, 全包都係日文, 沒有中文和英文, 所以我比較擔心這隻包裝的 cheese 是否與 baby cheese 一樣, 是否適合幼兒食?

我個囡係 14 個月大. 您個囡囡有幾大呀?

謝謝!!

原文章由 wendyli00 於 07-7-29 20:42 發表

我個女都食緊,我係太古吉之島買

男爵府

原文章由 joyangela 於 07-7-30 00:31 發表
wendyli00

對不起, 因為我是住在新加坡, 這包在新加坡買, 全包都係日文, 沒有中文和英文, 所以我比較擔心這隻包裝的 cheese 是否與 baby cheese 一樣, 是否適合幼兒食?

我個囡係 14 個月大. 您個囡囡有幾 ...

唔緊要架,我個女10個月大都食緊,如果無敏感就可以

複式洋房

請問可唔可以post QQB 芝士的photo睇吓, 我去過citysuper同吉之島都見唔到呀!

洋房

原文章由 pangpangkar 於 07-8-1 17:44 發表
請問可唔可以post QQB 芝士的photo睇吓, 我去過citysuper同吉之島都見唔到呀!

我都係啊...
我比笑牛X的(原味)....我的女9個月開始食...
之前個媽咪話係FOR一歲食的!!!是否真的???
這不是FOR BB的嗎?

大宅

fan02,
其實BB係一歲既時候就可以比佢地食芝士,因為芝士屬於奶類產品,如果咁早比佢食怕腸胃吾能夠接受,故此通常會一歲後比佢地食。
我個囡都係一歲開始食芝士,咁我就買笑牛牌(原味)放落粥仔度,我買既另一種韓國牌子芝士專係比BB食,係一片片比佢當小吃食。我試過都幾好食! :lol:

別墅

Hi Carol,

可唔可以告知係邊買韓國牌子芝士專係比BB食呀?同叫咩名呢?

Thanks...

原文章由 carolchoi 於 07-8-2 10:52 發表
fan02,
其實BB係一歲既時候就可以比佢地食芝士,因為芝士屬於奶類產品,如果咁早比佢食怕腸胃吾能夠接受,故此通常會一歲後比佢地食。
我個囡都係一歲開始食芝士,咁我就買笑牛牌(原味)放落粥仔度,我買既另 ...

大宅

NO.FOURFOUR,
芝士個名我就唔記得,只記得芝士包裝個封面喺有個小妹妹依起排牙笑,包芝士都有成$45一包.
不用客氣,個間叫新世界韓國食品(Mart New world Trading Company)個度有3間店。
韓國食品:九龍尖沙咀金巴利街5號地下 /
電話:2369-5074, 2724-2414
韓國零食:九龍尖沙咀金巴利街3號地下/
電話:2369-5076, 2724-2414
韓國批發:九龍尖沙咀金巴利街3號A地下/
電話:2311- 8975, 2311- 8976
website: http://www.korean.com.hk

別墅

Carol,

收到!

Thanks....
原文章由 carolchoi 於 07-8-2 14:28 發表
NO.FOURFOUR,
芝士個名我就唔記得,只記得芝士包裝個封面喺有個小妹妹依起排牙笑,包芝士都有成$45一包.
不用客氣,個間叫新世界韓國食品(Mart New world Trading Company)個度有3間店。
韓國食品:九龍 ...

洋房

原文章由 carolchoi 於 07-8-2 10:52 發表
fan02,
我個囡都係一歲開始食芝士,咁我就買笑牛牌(原味)放落粥仔度,我買既另 ...

哦哦!!!明白晒!!!^^
我個女依家就來11個月!!!甘應該keep住食笑牛牌定係轉d專bb食的????

大宅

fan02,
你依家可以繼續食笑牛牌,可以放落粥仔度.
你囡囡一歲既時候你可以買另一隻芝士比佢當小吃食,而笑牛牌繼續放喺粥度囉.我個囡依家都食緊兩隻唔同芝士嫁,尋日我仲比鮮奶加落薯仔做薯蓉比佢食添!:loveliness:
一歲後可以試鮮奶、芝士同埋乳酪啦!

首頁

尾頁

跳至