產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

我想問下而家食緊葉酸,發現最近便便都好黑,應該係綠到好黑咁,係咪葉酸既關係呢?

我而家大約十星期左右,醫生話一切正常,我第一胎咋,好多野都唔識,希望各姐妹指教下﹗

我之前都每朝會作嘔,但無去嘔到,朝早唔想食野夜晚就食好多,而家就開始無作嘔添啦﹗
係半夜成日去夜尿,又唔忍得喎~日頭又唔多去厠所~
去唔到便便既情況我都有,我想問下同食緊葉酸有冇關係,因為發現最近便便都好黑,應該係綠到好黑咁。

大宅

畀面勳章

Re: 我想問下而家食緊葉酸,發現最近便便都好黑,應該係綠到好黑咁,係咪葉酸既關係呢?

你有無食緊其他維他命呀?
如果你食含有鐵質的維他命, 便便係會帶深綠色的!
所以如你醫生所講「一切正常」的, 不要過份擔心呀! :mrgreen:

別墅

畀面勳章

Re: 我想問下而家食緊葉酸,發現最近便便都好黑,應該係綠到好黑咁,係咪葉酸既關係呢?

yokicheng,

你依家食緊既係咪Materna(Wyeth)?

呢隻葉酸+維他命食左之後便便係會深綠色架!

唔洗驚...正常既! 不過我就唔受得呢隻維他命,

因為我食左之後有便秘, 三四日先去一次便便,

好唔舒服, 所以冇食喇
❤。◕‿◕我有兩粒小糖果, 每天開心在一起!!!◕‿◕ღ・.。.✿

大宅

葉酸呢d維他命係會食了有d便秘嫁,我醫生開俾我食的時候都有提過,我唔係食係果隻牌子,同埋我就都你呢種情況出現,可能我初初有了的時侯咩都不想食,但就好鍾意食水果/蔬菜,可能因為咁我冇便秘,仲日日有得去的,同埋亞b又好吸收,所以我宜家5個多月醫生都keep住要我食,你話晚上有尿頻都是正常,但是過了3個月之後,又會冇咁嚴重,你唯有晚上儘可能不好飲咁多水,同埋臨訓的時候去多兩次囉,但到差不多就生的時候又會有呢個情況出現的...

http://www.lifeconceptshk.com/

民房

多謝各位既答覆先﹗
係呀﹗我都三、四先去一次架?
唔算係便秘啩....
該用戶已被刪除

複式洋房

一日冇得便便都算便祕架啦

別墅

部份維他命丸含有鐵質,所以便便會較深色。

大宅

唔係人人都可以日日有output的,只要便便不要太hard便ok

首頁

尾頁

跳至