親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

請問同bb去旅行,要申請什麼証件?

我囡囡現2歲半,,暫時未知去那裡(可能,,大陸,,台灣,,澳門也不定)

請問一共須要申請什麼証件

和須要什麼文件...謝謝

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 請問同bb去旅行,要申請什麼証件?

11歲以下小童去大陸﹕
特區護照 + 無相身分證 + 回鄉卡 回港證 + 回鄉卡

11歲以下小童去澳門﹕
特區護照 + 無相身分證 回港證

11歲以下小童去外國﹕
特區護照 + 無相身分證
-----------------------
申請特區護照 + 無相身分證 - 人民入境事務署 (約需一個月)
申請回港證 - 人民入境事務署 (即日可取)
申請回鄉卡 - 中旅社 (需要14個工作天)

注意事項﹕
* 申請回鄉卡時必須已經取得特區護照或回港證
* 申請特區護照同時要申請埋身分證,唔需要額外付款
* 身分證係無相片既,所以用既時候要連同特區護照一齊用
* 唔可以(亦唔需要)單獨申請身分證

建議﹕
* 如果唔急住用,或可能會帶小朋友出國玩,可以選擇申請護照,因為有護照可以去埋外國,而回港證只能夠去大陸及澳門
* 如果未有計劃帶小朋友出國,或三四年內都未必會去,咁可以考慮申請回港證,因為費用比較平,而且小朋友既證件一般只可以用5年(回鄉卡只用3年)

總結﹕
有齊「特區護照、無相身分證、回鄉卡」 → 去邊都可以
只有「回港證、回鄉卡」 → 只可以去大陸、澳門

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請問同bb去旅行,要申請什麼証件?

回答得非常長盡..解決了我心裡好多疑問

THANK YOU VERY MUCH!!!!@@

首頁

尾頁

跳至