論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人有乳癌, 點算?

工人今日去睇醫生後知道有很大機會患乳癌, 佢八月11日完約, 但我唔知應該點做. 其實佢未發現有病時巳經話唔續約, 想番屋企. 但現在發生呢d事, 我係咪要早d同佢完約, 要補番一個月人工送佢走?

請問有沒有經驗僱主可分响吓? Thanks.

大宅

Re: 工人有乳癌, 點算?

你問佢想唔想返屋企先啦..如果佢想返屋企...係佢願意走...又或者佢自動resign...喺雙方同意之下係可以提早完約...但最好black & white簽署作實..簽果時最好揾人做witness...免得到時佢告你佢因病炒又告你歧視...你好好同佢傾吓啦...

複式洋房

Thanks a lot.

I will talk to her as soon as possible. Someone also recommended me to ask her to write a letter and there should be a witeness.

Do I need to sign on the letter as acceptance?

大宅

你都要簽名架...記住呢種情况無論咩信(最好佢親自寫resign letter啦)...信入面既字眼唔好提係你唔要佢...要係佢因病自願離開...咁你就會穩陣d...但我有樣好奇怪...佢medical report都未出...兼且8月就完約...仲有個幾兩個月..仲乜唔等完約呀???

複式洋房

我工人都剛驗到有子宮頸癌,(若醫生懷疑是癌,應該好快有報告),她跟家人商量後,決定回鄉。由於我們要馬上再請工人,便找agent幫手,叫她自行寫辭職信,強調是她自己要走,agent再做埋見證人,簽埋名(即工人、我們和agent)都在信上簽名;又簽了解約書等,我們出機票,不用她給一個月通知金。

首頁

尾頁

跳至