育兒好物

跳至

首頁

尾頁

民房

2歲定3歲返學好????

依家唸緊比唔比個仔2歲入學..

beyo

大宅

Re: 2歲定3歲返學好????

你想比bb 返既2歲班係唔係玩玩食食哥d ?? 係就比佢返啦, 我個女又係返2歲班, 日日唱歌食野, 一個星期先教一個英文字母, 佢不知幾happy.

大宅

2 years班好d..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我自己冇打算比個仔番N1,一黎冇錢,二黎我自己都可以o係屋企教佢野~
所以我就冇打算番~

學野呢方面...要睇你bb...其實ok既我覺得唔駛番,但可能有d bb學野,講野都慢d既,番下都係好事~
so far我個仔歲半開始突然間好似海綿咁咩野都吸收晒,所以我先覺得佢冇需要去番N1~

我依家都係周不時搵下d playgroup比個仔玩下架喳~

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我有報 n1 班 am class, 黎緊9月開學, 初初都覺得好肉赤, 我唔做野加上佢返n1, 冇收入仲要支出, 但計返 d 學費, 當佢日日返 pg, 個心就鬆左 d. 我都係抱住比佢學下合群, 預早熟習返學的模式, 雖然我唔做野可以教到佢, 但我個仔比較唔識同人share & 相處, 所以呢一點我教唔到. 最重要, 我覺得有3粒鐘抖下氣真係好緊要.....

男爵府

agree. :-P

kawai928 寫道:
我自己冇打算比個仔番N1,一黎冇錢,二黎我自己都可以o係屋企教佢野~
所以我就冇打算番~

學野呢方面...要睇你bb...其實ok既我覺得唔駛番,但可能有d bb學野,講野都慢d既,番下都係好事~
so far我個仔歲半開始突然間好似海綿咁咩野都吸收晒,所以我先覺得佢冇需要去番N1~

我依家都係周不時搵下d playgroup比個仔玩下架喳~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔仔返左n1幾個月,各方面都好左

男爵府

我覺得報 n1 班好d bb會學識同人share & 相處,而且玩玩下,會培養佢返學既興趣....

複式洋房

唔做工回家湊仔當然想自己教他及多些時間跟仔仔玩,希望從少建立好的感情..不過最近發現仔仔(1.5歲)開始想和其他的少朋友玩,考慮過上n1不過實在唔"社"得.所以報了一星期上兩堂的playgroup(媽媽在場)等他和其他的少朋友相處吓而且我又可知到他的學習進度如何.到兩歲大就由他自己上一些一少時的playgroup.

複式洋房

我有好多朋友叫我唔好比BB2歲返學,因為係會成日病,
睇醫生多過嘜 :-( 3歲先開始番會比較好D(都有機會病,但總比2歲好)
古惑晴晴:(我最錫型爸、第二豬媽......)
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0416.jpg[/IMG][IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0438m.jpg[/IMG][IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0441m.jpg[/IMG][IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0827x.jpg[/IMG]

民房

我屋企人都話唔好咁早比佢番學,起碼兩歲半喎..
上次同佢去一間幼稚園睇下,佢見到小朋友together sing a song ,死都唔join,可能平時都係同d大人玩.慣掛.

幼稚園都幾貴..

beyo

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

嗯...我就比女女返N1喇
因為始終話可能媽咪同小朋友係屋企學野既,但始終都唔夠有一大班小朋友一齊學野咁好囉。真係學野都快D架...無錯返學係會病既,但呢D無得講喇...無論咩年紀初初返學都會病,只係遲D定早D接觸病菌。

男爵府

silvia_yu,
我同意,無論咩年紀,初初返學都會病,只要係未接觸過的病菌,都係會令bb病。
我覺得如果媽媽唔洗返工,可以在家教bb/陪bb玩,而bb又經常有機會同其他兄弟姊妹/表兄弟姊妹一齊玩的話,就唔洗一定要返n1。
我都有俾大女返n1,因為我要返工:cry:,家裏只有菲傭。
silvia_yu 寫道:
嗯...我就比女女返N1喇
因為始終話可能媽咪同小朋友係屋企學野既,但始終都唔夠有一大班小朋友一齊學野咁好囉。真係學野都快D架...無錯返學係會病既,但呢D無得講喇...無論咩年紀初初返學都會病,只係遲D定早D接觸病菌。

首頁

尾頁

跳至