跳至
[2005年] 戒片經驗???

首頁

尾頁

大宅

戒片經驗???

我想同Daniel戒片, 但日間唔著片時佢一定痌落地,有大有細,
我不停話比佢知唔可以,又比個potty佢知, 又叫佢Daddy比佢睇.......

好心淡,佢好似唔明
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

大宅

Re: 戒片經驗???

我又分享下啦

我個仔對potty有恐懼, 我地都試過好多方法. 而家佢除左訓覺同去街,佢都無著片.

我地用左佢最鐘意個沙灘桶同vv, (雖然唔係好正確),但佢好合作,之前會問佢柯唔柯,佢會答你, 如果佢話唔柯, 我就同佢講, 如果有我柯就同媽媽講, 佢真係會指左同桶.

如果佢lai 尿, 千其唔好責罰佢, 慢慢同佢講, 話大個仔啦, 唔使著片, 下次唔好啦, 要同媽媽講....慢慢佢地會習慣.

有時bb會玩到忘形, 我會45分鐘問下佢.

依2個星期同佢去街, 佢都肯在toilet柯.

有一次我入左kitchen做野, 佢急得濟, 自已無除褲, 企在個桶前面柯, 而家呢個階段阿仔未識自已除褲.

至於開大, 佢會同我講話 "NG NG", 咁我會同佢去toilet, 但始終唔肯坐potty

大宅

hello mrs_snoopy, 好耐冇見啦 我地有weekend/ weeknite 時落clubhouse, 但都冇見到你地呀... how's daniel?

btw, 我地之前都有try介片, 但一個afternoon已經wet咗4條褲 (當然係個地都wet哂啦!) 所以又hold住咗 唔知應如何教佢? 佢依家poopoo大多數都會先講, 但weewee就絕對唔會 都唔知點好? 我地唔會讀nursery, 所以有d擔心佢會好耐先介到片....

別墅

你地唔好灰心呀,因每個小朋友仔都唔同的,我個BB就係瀨左成個星期先可以唔瀨尿(當期時我好佩服我奶奶,因係我要返工,我奶奶一日同佢抹地都抹N次,而且我個仔初時唔識

[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb4f.lilypie.com/j8Qsp8.png[/img][/link]

大宅

慢慢黎 ,唔駛急, 唔駛擔心, 不要在小朋友面前緊張, 佢feel到你緊張, 會有壓力, 會愈抗拒

大宅

同bb介片真係好考我哋嘅耐性同恆心架! 我瑤瑤介片介咗4個星期, 剛剛叫有d成績啦! 而家淨係出街同瞓覺要着片.
初初佢都係賴到一地都係, 一個下午賴5-6次, 洗褲仔都洗到死死吓! 於是就改變策略, 先係每次瞓醒先俾佢坐廁所, 又俾d玩具佢玩, 因為瞓覺時儲咗多d尿, 容易忍唔住, 所以成功率會高d. 痾咗之後又大讚特讚佢, 等佢有多d自信心! 同埋自己去厠所時都有俾佢睇(我係用小廁板裝上大廁板), 等佢知道大家都係用坐厠來大小便嘅! 漸漸佢就肯去厠所了. 然後前幾日突然自己同我講要"屎屎"(之前都係我定時帶佢去嘅), 然後真係有得去, 真係開心過中六合彩! 之後就每次去都會叫我了!

大宅

初初定時1hr去一次,少少尿咁去,
到後來會說"liu liu"時,便等他自己話才去,

好快介左lu~
而家出長途街同zz先著
搭1hr巴士都唔著lu~

大宅

戒片是咪 一 定要除片,比bb尿 地知濕?
好唔想抹地!

大宅

你用介片褲ma~
如果d尿唔係太多,都唔會濕地ga~
佢"long"得住d尿尿,
不過都係睇彩數.....

洋房

請問在介片褲哪里買?謝

民房

我個bb沒有用戒片褲, 只wear under.
頭幾天會全地都濕, 但你罵佢幾次, 等佢知道要去厠所. 咁就得架啦!
努力加油, 一定得架.

男爵府

好媽媽勳章

我都好開心henry都介咗片片啦..但都用咗一個月時間.
初頭每日隔兩小時叫佢柯一次, 之後話佢知你大個仔啦..
要識得話比媽媽/姨姨知要去厠所, 佢話知知..
但多數都係全地濕, 我就問佢你又話知知..媽媽唔幫你換褲仔, 等你比小朋友笑笑..咁佢常常話要柯, 如果佢真係柯咗, 我會贊佢叻叻, 佢依家就次次話要去厠所都好快有得柯..

男爵府

2019新春慶豚圓

My son try for 4 days wetting the floor and have completely quit the diaper in 7 days.

1st to 3rd day: su su him in the adult toilet bowl every 20 to 30 mins exp. after congee, but he may wet the floor 4 to 5 times a day

4th day: He already knows that he must we we in toilet bowl. He was frightened when he wet the floor and his thighs

5th day after, he pointed to his we we when he want to we, and then take my hand to toilet everytime when he want to we we

7th day, only we we in toilet, when he is having diaper, he still want us to take him we we in toilet. He will Ah Ah and pointed to we we every time when there is the signal to we we. No more wetting on floor now. Only 1 to 2 diapers every day. That saves a lot...

Hope I can share the experience.

Now, 10 days, his diapers usually still dry after 2.5 hours of sleep in afternoon. When he wakes up in morning and afternoon nap, he take our hands to toilet to make him we.

原文章由 henrykwok 於 07-6-29 15:05 發表
我都好開心henry都介咗片片啦..但都用咗一個月時間.
初頭每日隔兩小時叫佢柯一次, 之後話佢知你大個仔啦..
要識得話比媽媽/姨姨知要去厠所, 佢話知知..
但多數都係全地濕, 我就問佢你又話 ...

大宅

我個囡"liu liu"都無問題,但"ng ng"就唔得,事關佢會忍到著尿片佢先會痾,真係激死人

洋房

依家我個仔日間只著內褲, 佢仲未識講要去廁所, 但佢一想去 wee wee就摸著"雀雀", 想大大時就摸著pat pat, 唔知算唔算戒到片呢? 不過, 依家真係節省了好多金錢
但睡覺或去街時仍然要著學習褲...

男爵府

2019勳章 BK Milk勳章

你地有無出街同亞b上大人toilet.
我試過都係一次ok!
其餘都係喊喊唔like.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

星期六 & 日, 我都會帶 mat 出街,
咁樣係咪會阻慢戒片進度架??

大宅

原文章由 fannyyug 於 07-7-30 15:18 發表
你地有無出街同亞b上大人toilet.
我試過都係一次ok!
其餘都係喊喊唔like.

Chloe前日去街又肯係大人toilet痾兩次(唔同地方),但琴日就唔肯,結果忍左6個鐘,激c:tongue:

大宅

原文章由 annamjyeung 於 07-7-30 17:52 發表

Chloe前日去街又肯係大人toilet痾兩次(唔同地方),但琴日就唔肯,結果忍左6個鐘,激c:tongue:

其實出街用大人厠所會唔會難咗d呢,對於我地d bb嚟講,因為好大個"窿"喎?
我囡囡而家在家不用著片,可以用大人厠所(加小厠板),去嫲嫲/婆婆家,我會帶個travel potty去,因為她們家沒有小厠板,去朋友家,可用小朋友的potty,坐車我會包片,出街,我都係用travel potty,因為我怕公眾厠所污漕!

民房

戒片真係好花心機,一同佢講liu liu,一入廁所就開始大叫,真係好煩,究竟有咩好方法呢?

首頁

尾頁

跳至