論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

入黎吐苦水, 請工人"貼錢賣難受", 唔請又唔得 .......

我第一次請工人, 用了工人5個月, 真係覺得"貼錢賣難受", 自己返工做野已經幸苦和有壓力, 有時返到屋企, 情緒低落都想發"忟增", 又擔心工人有樣學樣, 對BB唔好, 自己真係好想喊, 唯有疏導自己情緒。而工人一有情緒, 個樣唔開心, 黑面, 對著佢真惡頂, 真係妹仔大過主人婆, 仲要睇佢面色, 請工人之後各方面開支, 簡直嚇死人, 多幾倍? 唔請工人又冇人照顧BB, 真係 .......... ????? 各位媽咪, 你們有冇我此種心態, 入黎吐下苦水, 大家互勉之!!!!!

男爵府

Re: 入黎吐苦水, 請工人"貼錢賣難受", 唔請又唔得 .......

我都係第一次請工人,不過工人今年底會完約,我都諗緊會唔會再用工人,不過, 一定唔會續舊,因為,我都覺得用左工人之後,係多對手,不過,另一方面都好煩,由其是近半年開始,好似要管多個囡咁,最主要工人到大仔升小一之後都係幫唔到嘜。

大宅

Re: 入黎吐苦水, 請工人"貼錢賣難受", 唔請又唔得 .......

caritas:我完全有你既感受。特別舊年,對住個情緒化既工人,好惡頂,壓力仲大過工作上既壓力。如果你既工人真係經常黑面,建議你唔好忍佢喇,經驗話我知,黑面係冇得改既。

別墅

我都報個名, 但係我唔知吐苦水, 係吐血, 今朝我先喊完........

複式洋房

cherry,

你可能滲下係物事, 會舒服D.......

男爵府

我個工人唔算好差,但亦不見得好好。我都想完約後唔請(阿仔嗰時都返學了),寧願請保母或鐘點。

男爵府

各位,

你地既感受我都好明白, 因為我3月剛剛炒左個做左一年既工人, 我之前都係第一次請工人的, 講真要講佢黎左之後既壞處真係多到數唔晒, 依家講親都會好 我之前都係因為揾唔到人湊bb先請佢, 最尾好彩比我揾到本地保母, 所以考慮左唔夠幾日就即炒 諗起都大快人心 hohoho........

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

caritas: 我諗要視乎你的工人好唔好, 如果好的真係令你可以好放心; 但如果唔好的, 真係令自己的情緒好波動架, 因為最終的受害者係小朋友, 有時真係忍唔到唔鬧工人.
所以我認為冇得改善的工人唯有炒.

工人+小朋友由讀書時的開支真係可以供多一層樓, 唯冇既望小朋友快D長大唔洗請工人啦 :cry:

大宅

請左工人之後,自己都好大壓力,有時為左個工人同老公�親友嘈。

唔請又唔得。費用又多多。唉...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

唉 ! D 感受同你地完全一樣, D苦水我唔識吐喇, 簡直係難以形容, 冇野講..... :-( :-( :-(

別墅

我今期要交800水費, 800電費, 工人好浪費, 食淨的

大宅

唉!我都係第一次請工人,現在已經六個月了。平時我媽會逢一至五上來睇住亞b及監察工人,但係現在佢地兩個成日有衝突,我就每日係公司接我媽電話係度投訴工人乜,工人物,好煩。我驚終有一日佢地大打出手或罵戰,現在我媽想迫我炒佢,但我媽又唔知道炒工人除
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

係呀, 都唔明佢地點解入左房, 個廳冇人, 佢地都唔關燈!!

我工人就唔敢開冷氣, 但佢用其他野都好重手下.

我7月會 INFORM佢做埋8月唔洗做 (END OF CONTRACT)

大宅

點止交費多左,連d傢俬電器都容易爛�壞添。

佢地完全唔錫我地d野。

別墅

YanChow 寫道:
點止交費多左,連d傢俬電器都容易爛�壞添。

佢地完全唔錫我地d野。

完全一樣, 做錯一D悔意都無. 好似今晚煮條泥鯭魚, 果皮唔用, 竟然走去加蕃茄, 跟住又加D豉油. 唔知酸定咸, 見到就食唔落. 上星期先煮了兩次. 有無咁快唔記得. 話完佢連"對唔住"都無句, 望吓你就"令"轉塊面. 好似無發生過咁, 無D禮貌.
打爛了風扇又唔出聲, 全屋人都知道, 但佢就完全唔同你交代一聲, 用D繩"綁"住就算數, 成件事從來都沒有同你report過, 又係好似甚麼都無發生過咁. 唔聲唔聲, 古古怪怪. 將來間屋裏發生咩事, 都唔駛預佢會講會認.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

仲有...
偷錢, 黑面, 唔聽講, 發我老皮, 選擇性耳聾及眼盲, 講電話, 講大話, 攪到我同老公成日嗌交 ...
我覺得有佢係度好痛苦 :-( :-(
奈何佢真係好鍚我個仔 !

男爵府

有時俾佢地激到生蝦咁跳

複式洋房

我都係第一次請工人, 印印, 做了七個月, 講真, 我本身都不太喜歡請外傭, 覺得她們的衛生意識好差, 屋企又要住多個人, 極唔方便......但由於仔仔出世, 想搵多個人打理下屋企, 煮下飯, 於是就請啦!

我覺得她們真係來hk打工唔知為乜, 一日到黑淨係識講電話, 成日用錢買d無謂cd, 教佢地做嘢就黑起塊面, 無心裝載, 有時唔知係咪夜晚同印尼男朋友講電話鬧交, 第二日就心情極差, 無心機做事!

用蕃茄蒸魚? 我工人都好鍾意, 教過n次都唔記得, 仲要一臉無奈望住你, 好似覺得我地中國人蒸魚有咁多種方法好麻煩咁......唉, 我有時都唔想再用工人, 覺得要受佢氣, 但仲要出糧比佢咁! :-(

公爵府

2019勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主真係寫出我地僱主心聲

男爵府

入黎吐苦水, 請工人"貼錢賣難受", 唔請又唔得 .......

真係唔請又唔得
其實工人已最幫到我,未請工人前,好似幾個月都冇訓過甘~

呢一年, 本地保母轉左7個,工人轉左2個,62,99,老豆,老媽亦走晒佬,仲日日是非,C6一見BB喊就發脾氣,公司又搵你救命,我諗真係要死啦,我打去自殺熱線啦,(其實想揾人呻下0者),點知係電話錄音。唉~~ 揾個人黎救下我呀,唔該!

係BK見到過媽媽同我同期,挨唔住要食藥,唉~~好心痛
唯有自己頂住頂住頂住頂住...工都唔想撈
終於頂到~~

其實暗啞底,個個都好淒凉架~

所以記得上來呻下~~
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

首頁

尾頁

跳至