嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB六個半月,最近去健康院檢查,體重太輕,得2.57kg, 跌出咗生長大曲線。姑娘叫食三餐糊仔。BB近排食奶次數小咗,相格時間四個鐘,正唔正常?佢食得好快,一兩分鐘就唔食,係咪厭奶期。再唔重番就要睇醫生,點算好呀?

大宅

減齡達人勳章

回覆:~littleangel~ 的帖子

2.57kg ??? 6 磅吾夠?

伯爵府

~littleangel~ 發表於 14-1-17 21:04
BB六個半月,最近去健康院檢查,體重太輕,得2.57kg, 跌出咗生長大曲線。姑娘叫食三餐糊仔。BB近排食奶次數 ...
唔好喊
我bb都係6個半月,每4個小時食一次奶或粥仔
本來係正常,但你bb過輕,你不如試下密密餵佢,例如每2個小時餵一次,小食多餐,睇下得唔得
佢每次食幾多奶?夜晚瞓得好唔好?夜晚瞓得好可以幫助長肉

珍珠宮

回覆:好擔心,6個半月BB生長

有冇寫錯? Bb睇落去會唔會好瘦? 你用粥水開奶,每餐都要,同埋唔好食糊仔,要食粥仔,先試1餐2星期後轉2餐,粥仔一定要有肉,食雞先加菜或瓜類或薯仔。我bb 4個月時厭奶瘦左少少,我餐餐粥水開奶1星期谷番肥。

大宅

BB食咩牌子奶粉?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

糊仔要有菜有肉, D菜同肉用鐡網磨爛俾佢食, 唔可只要D汁.

或者糊仔可以加奶粉一齊開. 例如你BB食4安奶, 你照開4安奶, 然後加米胡粉. 最好加少少生果蓉, 咁樣無咁熱氣, 大便暢通D

你BB便便好唔好, 如便便唔好, 食野會少D.

珍珠宮

你係咪全人奶? 而家咁情況應該轉食奶粉,先比比開奶茶飲,之後粥水開奶,會多啲便便,醫生都話粥水開奶會食肥bb。我bb就唔受糊仔,好熱氣便祕,食有肉有菜的粥仔就好好。

翡翠宮

牛年勳章

2.75kg? 寫錯嗎?

男爵府

點可能6.5 月得2.75KG? 太嚇人了吧..
相信是寫錯了...
6個月可以俾佢試食其他食物..如果蓉同星星餅..
可以其中一餐轉粥仔..

公爵府

我個 B 出世已 3kg, 六個用2.75 kg? 係唔係寫錯?

同埋, 生長曲線唔係就咁睇跌唔跌出的, 要睇曬成條線先判斷到有無問題
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

複式洋房

引用:2.57kg+???+6+磅吾夠? +

原帖由 cherry_ng_ 於 14-01-17 發表
2.57kg ??? 6 磅吾夠?
Sorry寫錯咗,係5.57先岩:pppp:

複式洋房

引用:Quote:~littleangel~+發表於+14-1-17+21:04

原帖由 pandaforever 於 14-01-17 發表
唔好喊
本來係正常,但你bb過輕,你不如試下密密餵佢,例如每2 ...
我餵緊人奶,有時一得閒就餵下佢,不過佢都係啜兩下,就唔啜喇

複式洋房

引用:Quote:~littleangel~+發表於+14-1-17+21:04

原帖由 pandaforever 於 14-01-17 發表
唔好喊
本來係正常,但你bb過輕,你不如試下密密餵佢,例如每2 ...
因為餵人奶,所以都唔知佢食幾多,夜晚瞓都Ok,仲有食夜奶,但日頭就極少瞓,唔夠半個鐘就醒

複式洋房

引用:BB食咩牌子奶粉? +

原帖由 Truffeee 於 14-01-17 發表
BB食咩牌子奶粉?
我餵人奶

公爵府

唔肯食人奶, 都要補奶粉架啦, 無計架
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

複式洋房

引用:糊仔要有菜有肉,+D菜同肉用鐡網磨爛俾佢食,

原帖由 wmkcnw 於 14-01-17 發表
糊仔要有菜有肉, D菜同肉用鐡網磨爛俾佢食, 唔可只要D汁.

或者糊仔可以加奶粉一齊開. 例如你BB食4安奶, 你 ...
試過比奶粉,D便便好硬,柯損咗pat pat,之後無再比佢食,全人奶,依家食緊米糊,D便便都硬硬地,之前加薯仔,不過今試下加紅蘿蔔,睇下便便會唔會好D

複式洋房

引用:有冇寫錯?+Bb睇落去會唔會好瘦?+你用粥水開

原帖由 小紅梅 於 14-01-17 發表
有冇寫錯? Bb睇落去會唔會好瘦? 你用粥水開奶,每餐都要,同埋唔好食糊仔,要食粥仔,先試1餐2星期後轉2餐 ...
粥真係會肥快D?咁要傑D定稀D呀?肉點整爛呀?

伯爵府

~littleangel~ 發表於 14-1-18 13:39
試過比奶粉,D便便好硬,柯損咗pat pat,之後無再比佢食,全人奶,依家食緊米糊,D便便都硬硬地,之前加薯仔 ...
如果佢肯食米糊,你試加魚或肉一齊比佢食
我都係餵人奶,我係埋身同泵出嚟
不過食粥仔後,啲便便係會開始硬
如果你擔心,你比水或橙汁比佢飲,有幫助

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

2餐固體之間,要俾生果蓉佢食,萍果,雪梨,蕉,記得加水開稀d果蓉,2安水加2湯匙果蓉。健康院本書有教你磨食物。我用combi食物處理器把所有野磨蓉

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+小紅梅+於+14-01-17+發表有冇

原帖由 ~littleangel~ 於 14-01-18 發表
粥真係會肥快D?咁要傑D定稀D呀?肉點整爛呀?
我bb鍾意傑粥,試雞肉節瓜先,一齊煲完成後全部過隔磨滑,食時蒸熱先餵。

首頁

尾頁

跳至