產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

孕婦荷爾蒙

統計下,各位呢胎生仔仔既mami,全身(尤其背脊)會唔會生好多"暗瘡"?
E生話係荷爾蒙分泌,冇得搞喎......
但唔知係咪因為生既係仔仔,所以荷爾蒙特別勁呢?
大家分享下!

大宅

Re: 孕婦荷爾蒙

我肚內係囝囝, 但係我就無生暗瘡, 但肚毛好多; 我有朋友都係仔仔但生到成面係

大宅

唔關事的。令你有暗瘡係因為progesterone呢隻賀爾蒙。係你自己產生出黎的, 每次懷孕你既progesterone level都唔同。 Progesterone幫你胚胎穩定地著床係子宮壁
上, 亦會放鬆你的全身肌肉, 及令到你的盤骨位(定係恥骨位唔係好肯定)放鬆, 為了生產作準備。 就係因為有呢個作用, 亦會令到你的鼻內既肌肉放鬆(令到好多孕婦會有鼻水鼻塞既現像)可能係咁所以有D個鼻望落會大D﹐哈哈﹗亦會令到你食道的肌肉放鬆(令到你會有食完野頂番上黎的感覺)。完來好多流產都係因為孕婦所產生的progesterone不夠多, 會令都胚胎不能平安穩故地黏付係子宮壁上。所以你有暗
瘡就等如你的progesterone足夠, 亦代表你陀得穩陣。我都係呀, 塊面, 背脊生晒暗瘡, 但就係女黎既。

大宅

lenglengma, 你講既跡象除左生瘡 我全部都有 大鼻 食完野頂番上黎的感覺都有 原來係咁既~~ thx

民房

Hi lenglengma,
多謝您的回覆 , 另外, 您知唔知道係咪因為 胎盤低 , 所以食完野唔會頂住 , 仲由一開始到而家都好好胃口 , 又完全冇嘔過添......因為我就係咁 , 好似比較K怪D!
希望有人知道答案啦,thx

由 lenglengma 於 2007-06-14 14:45:45

唔關事的。令你有暗瘡係因為progesterone呢隻賀爾蒙。係你自己產生出黎的, 每次懷孕你既progesterone level都唔同。 Progesterone幫你胚胎穩定地著床係子宮壁
上, 亦會放鬆你的全身肌肉, 及令到你的盤骨位(定係恥骨位唔係好肯定)放鬆, 為了生產作準備。 就係因為有呢個作用, 亦會令到你的鼻內既肌肉放鬆(令到好多孕婦會有鼻水鼻塞既現像)可能係咁所以有D個鼻望落會大D﹐哈哈﹗亦會令到你食道的肌肉放鬆(令到你會有食完野頂番上黎的感覺)。完來好多流產都係因為孕婦所產生的progesterone不夠多, 會令都胚胎不能平安穩故地黏付係子宮壁上。所以你有暗
瘡就等如你的progesterone足夠, 亦代表你陀得穩陣。我都係呀, 塊面, 背脊生晒暗瘡, 但就係女黎既。

首頁

尾頁

跳至