論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幫幫手諗下計,得寸進尺、得一想二、好鬼過份

前日工人同我講話佢有個cousin會係30/6(六)黎hk14日..13/7(五)走,初初佢話想放2日假...因我工人係隔星期放...即一個wk星期六,一個wk星期日,撞正30/6(六)佢係應該放假,1/7(日)原本係要返工,2/7(一)紅假,又可放假...我初初仲以為佢係想把2/7果日假變做1/7放..就連續2日啦..誰不知原來唔係,我問佢咁2/7呢...佢同我講話都係佢既holiday...我己經覺得佢有點過份,但係果3日我自己實則都係放假,呀仔自己都可以睇返..誰不知跟住佢仲要同我講話佢想唔返黎訓...waw真係比佢激到彈起呀!!!我當然say no la...雖然我知道其實無咩分別,因為佢朝早其實都係做咩都得架靭,(因我唔相信果個係佢cousin咁簡單) 但係我唔想開左條例比佢可以係出面過夜就真....今朝佢又追問我點,我就話佢知30/6-2/7我可以比你放假,但係一定要回來訓唔可以係外面過夜,平時9:00前要返到屋企,果3日最多最遲可以係11:00前回來,初初我見佢個樣我知道佢係唔多高興,後尾佢同我講都ok la...(我個心好氣頂,究竟依家係佢話事定我話事呀,佢同我講ok la)跟住佢再要求7/7(六) & 8/7(日)都想連放2日...黎到呢個地步我都唔知講咩好...各位姊妹你話我地呢d僱主係咪好慘呀...我唔想大家關係攪到太差己經作出讓步,因我有個18個月既仔係佢手...但係佢實在太得寸進尺靭...我可以點做..教下我...thx

侯爵府

Re: 幫幫手諗下計,得寸進尺、得一想二、好鬼過份

我既做法會

1. 6月30號放假(nomal 假), 7月1號放, 就用7月22號果日黎補返

2. 7月2號係佢假期有佢

3. 7月7號吾係佢假期, 用7月14號黎補返

即係7月14同埋7月22號都無得放

佢吾肯, 叫佢補一個月糧比你, 放包去

我知會因為有bb係手, 驚佢, but 吾要比佢知你買佢怕, 佢吾係假期就吾應該放, 扣大假都吾好tim呀, 等佢放得甘開心啦, 扣返佢平時既假期................

sitobb 寫道:
前日工人同我講話佢有個cousin會係30/6(六)黎hk14日..13/7(五)走,初初佢話想放2日假...因我工人係隔星期放...即一個wk星期六,一個wk星期日,撞正30/6(六)佢係應該放假,1/7(日)原本係要返工,2/7(一)紅假,又可放假...我初初仲以為佢係想把2/7果日假變做1/7放..就連續2日啦..誰不知原來唔係,我問佢咁2/7呢...佢同我講話都係佢既holiday...我己經覺得佢有點過份,但係果3日我自己實則都係放假,呀仔自己都可以睇返..誰不知跟住佢仲要同我講話佢想唔返黎訓...waw真係比佢激到彈起呀!!!我當然say no la...雖然我知道其實無咩分別,因為佢朝早其實都係做咩都得架靭,(因我唔相信果個係佢cousin咁簡單) 但係我唔想開左條例比佢可以係出面過夜就真....今朝佢又追問我點,我就話佢知30/6-2/7我可以比你放假,但係一定要回來訓唔可以係外面過夜,平時9:00前要返到屋企,果3日最多最遲可以係11:00前回來,初初我見佢個樣我知道佢係唔多高興,後尾佢同我講都ok la...(我個心好氣頂,究竟依家係佢話事定我話事呀,佢同我講ok la)跟住佢再要求7/7(六) & 8/7(日)都想連放2日...黎到呢個地步我都唔知講咩好...各位姊妹你話我地呢d僱主係咪好慘呀...我唔想大家關係攪到太差己經作出讓步,因我有個18個月既仔係佢手...但係佢實在太得寸進尺靭...我可以點做..教下我...thx

伯爵府

係佢既假期就俾佢放,不過有以下原則:
1) 不可預支假期。 (i.e. 30/6 ~> 1/7 是可以, +2/7)
2) 不可遲返。 否則出warning。
3) 唔like安排,叫佢俾一個月通知金過妳。

我都有個20個月的bb要印姐照顧,我同老公都係5days work,都係放紅日,但係我地有假自己照顧bb都唔代表工人可以隨便調動假期,coz u are the boss。

佢想要free,就乾脆唔好做,俾一個月糧出黎就要幾free有幾free。

妳就得一時,以後都會有呢d事發生,話之係真cousin定係michael jackson,所以我工人試我通常都會廢話多多,我唔聽晒,會stop佢,問佢要求係乜,可以接受我會俾,係唔得就唔得。o係contract 期內,我唔黑薄工人,照法例對佢,唔太close亦唔係差,時不時表明工人要玩野我一定奉陪,試底線一定炒,亦會將她工作的自由度收緊。

希望幫到妳。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mylulu,
做得好呀

複式洋房

hinhinmummy & mylulu,

THX SO MUCH AR....等我再從詳計議一下先,同埋你地話如果佢真係唔like我安排叫佢比一個月通知我,叫佢走...係咪真係要講出口,咁同佢講架?
唉......真係有苦自己知...hk government對佢地實在太好

禁止訪問

侯爵府

sitobb 寫道:
hinhinmummy & mylulu,

THX SO MUCH AR....等我再從詳計議一下先,同埋你地話如果佢真係唔like我安排叫佢比一個月通知我,叫佢走...係咪真係要講出口,咁同佢講架?
唉......真係有苦自己知...hk government對佢地實在太好

係, 如果佢不滿, 阿芝阿左, of course講出口, 要比佢知道, 你吾care佢, 佢吾like可以走, 比返一個月通知/糧就得

珍珠宮

gd point
mylulu007 寫道:
話之係真cousin定係michael jackson

伯爵府

而家D工人真係好麻Q煩架! 又多D不知所謂既團體幫Q住晒,仲有香港政府"射"住,D工人唔hill就假lor。

我都係打工仔,亦唔想做管理層,知易行難,自己都知唔係管人的材料,但係為左頭家,迫住貼錢買難受。

工人始終都不是家人,仲要係contract,自己打工,唔係perm都唔會上心啦! 工人只會圍住自己利益o者,大家understand個遊戲點玩,咪開開心心lor (i.e.妳唔要永苛刻, 佢唔做得過份)

至於點治工人,好多都係慢慢學,我同妳都係有排請工人既僱主,睇多d人地既經驗,真係好過問agent。

大宅

我個工人初來時又係成日同我講要出去過夜. 我打死都唔俾. 我直接同佢講入境處唔俾的. 係犯法, 你可以自己打去check下, 和我有同你買保險, 不過只係cover係我屋企, 如果你出去訓, 有什麼意外係唔包的. 所以你一定唔可以出去訓. 我之前亦都同佢講明唔可以連續放假,如果星期日係休息日, 星期一係公眾假期, 佢要改為放星期六. 一早講明, 費時佢又成日問我想出去過夜
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

另外﹐既然佢提出過要出外過夜﹐你要唔要考慮要佢打避孕針呢?

首頁

尾頁

跳至