嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

如何最快捷煮粥仔

如題

複式洋房

Re: 如何最快捷煮粥仔

你可以在晚上洗好d米, 放入保溫壺, 加入剛煲滾的熱水.
第2朝, 你打開, 見到d米開哂花.
煮時加入材料, 約煮10-20分鐘就ok, 視乎稀杰.
不用煮好耐.

大宅

我用blender將米攪碎成粉, 用瓦煲仔煲半個鐘就好綿 (我會放2小舊豬肉落去等佢有味, 再將用水煮過的菜同蒸熟的免治豬肉攪碎放入粥煲5-10分鐘, 我仔仔好鐘意食架

通常30-40分鐘搞掂.

別墅

I use rice cooker to 煲 粥, then blend 粥 together with 水煮過的菜同肉. Then boil all ingredients together for 5 more mins. Done !

Basically, it will take me 1 hour to finish up everything.

公爵府

Shermin 寫道:
不用煮好耐.

這個方法好好用,因為我都試過,省下許多的時間呀!!

男爵府

Shermin 寫道:
不用煮好耐.

其實唔駛浸成晚架!!! 一個鐘頭都足以令米開哂花架~~~用呢個方法容易掌握每餐既份量, 我多數每餐只煲一碗, 等bb有新鮮粥食.

別墅

carol_kk 寫道:
[quote]
Shermin 寫道:
不用煮好耐.

其實唔駛浸成晚架!!! 一個鐘頭都足以令米開哂花架~~~用呢個方法容易掌握每餐既份量, 我多數每餐只煲一碗, 等bb有新鮮粥食.[/quote]

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

保溫壺係咪即係真空煲,抑或係用黎留湯個d壺呀?
Shermin 寫道:
不用煮好耐.

別墅

我亞b 依家吃緊糊仔, 我想試下煮粥仔俾佢吃,
請問什樣將的粥仔煮成糊仔, 焗完的米之後要落幾多水
同埋要煮幾來時間.

Thanks !

首頁

尾頁

跳至