嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

"痴"脷筋

我發現個女係"痴"脷筋既,
有冇媽咪有同樣問題?
會同bb去剪脷筋嗎?

洋房

Re: "痴"脷筋

我也懷疑我的小朋友(1yr)都有這個問題,但醫生話現在太早,待他長大些才能確定.你確定了未呢?

子爵府

貓狗褓姆

我仔仔出世已好明顯"痴"脷筋, 我怕影响佢學講嘢所以佢兩個月已找醫生幫佢剪脷筋, 頭尾四個鐘已可飲奶.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個女一個月大時, 我同老公也曾懷疑阿女有這個問題, 終於走去問兒科醫生, 點知比佢鬧: 都唔知點解, 你地D父母, 硬係女仔就話要剪脷筋, 男仔就話要割包皮.

大宅

醒目開學勳章

I want to know how to confirm "痴"脷筋.

大宅

我 confirm 咗架,
初時見佢講野發唔到個"d"同"t"音,
教好耐都係講唔到,
講咗
講咗guy
等等...
再睇埋佢條脷底,見到脷筋嗰度明顯有塊薄膜,
我問我媽咪,原來我2個細佬都係"痴"脷筋既,
細個嗰陣就剪咗,真係外甥多似舅呀!

joetsang:
想問下你同你小朋友去邊度剪既?
會唔會流血架?
我驚我個女咁大個先剪,佢會唔肯呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

其實這個問題好似好多家長都覺自己子女痴脷筋,我當初都覺自己兒子是,但去問醫生都話無咁GE需要,因為我兒子有語言遲緩,所以直覺同脷筋有關係,後來同語言治療師傾過,真係有需要剪脷筋的個案好少,一般透過訓練是可以改善的。個"痛"讀成"貢"是因為少了"噴"氣,你試下比張紙巾係佢咀前,讀個"痛"字,如果張紙巾有移動,即係有氣,就會讀到個痛字。

洋房

我BB條脷總是不能伸過咀嘴唇和脷筋也生得較短,這不知是否痴脷筋的先兆。

大宅

Re: "痴"

[quote]
414928 寫道:
其實這個問題好似好多家長都覺自己子女痴

子爵府

貓狗褓姆

住家甜品

我去佐敦一個家庭醫生個診所到剪.
會流血嫁當時亞仔個衣領都紅曬架.
你個女咁大個我建意冶療師改正唔到先同佢做啦!

leecs_mama
我仔出世時條脷明顯伸唔到出呢, 脷尖反向下面.

洋房

請問做完這個手術後會否有後遺症?當時你仔仔痛不痛呢?吃東西有否問題?醫生建議最好在多大時才做呢?謝謝!

子爵府

貓狗褓姆

leecs_mama

後遺症---唔覺有,
仔仔痛不痛--- 佢當時兩個月大做完手術出來冇喊呀可能麻醉仲有效, 跟住三鐘左右佢開始喊醫生叫我比d水佢飲話可能佢係肚餓, 飲住水佢都冇喊應該唔痛掛, 直至到第四個鐘飲完奶離開診所佢都冇喊.
醫生建議最好在多大時才做--- 我醫生話最好5歲後經治療師都改善唔到先做, 但我同老公都怕佢大個做會好痛同好驚,要做治療又煩, 所以决定於BB未識驚前做.

洋房

現在你仔仔說話是否已沒有問題?我兒子現在才一歲,我是否要去看私家醫生或是待健康院的醫生轉介呢?

洋房

還有,是否局部麻醉或是要全身麻醉呢?謝謝, JeoTsang!

子爵府

貓狗褓姆

leecs_mama

現在仔仔說話是沒有問題, 當時是局部麻醉.
健康院的醫生只說他應該是"痴"脷筋,但說要看他4-5歲先再評估因可能佢大d會冇事,我同老公唔想等所以自已找私家醫生.

洋房

十分謝謝妳的回覆!我想也是對的,早些做好過遲些才做,等到四五歲才做又好似遲了些。請問可否介照那個醫生給我? :-P

子爵府

貓狗褓姆

leecs_mama

醫生info PM 咗比你,你打去問吓.

首頁

尾頁

跳至