香港18區媽媽會

跳至
[屯門區] 新屯門中心

首頁

尾頁

洋房

新屯門中心

Hi, 各位屯門之友,本人快將搬到新屯門中心,想知多些這裡的設施,請問有沒有村巴或啇場巴士到屯門碼頭。謝謝。

大宅

Re: 新屯門中心

王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

大宅

jjyeung 寫道:
Hi, 各位屯門之友,本人快將搬到新屯門中心,想知多些這裡的設施,請問有沒有村巴或啇場巴士到屯門碼頭。謝謝。

我住隔離村. 不過我成日都會去新屯中商場, 有麥當當, 百佳, 等....另外新屯中對出有個湖山公園, 又有單車場, 我都會帶小朋友去個道玩.
去屯門碼頭, 其實你可以步行去架, 喺湖山公園有路得去架. 如在秋天更好. 不行路就可以搭公眾巴士或搭輕鐵到架, 好方便架. 村巴有冇就要問新屯中市民.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
飯婦人Blog

大宅

Hi

終於有人開這個 Topic 啦, 我住6座呀.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我都等左好耐啦,我都係6座喎,會唔會你隔離呀

有冇小朋友呀

大宅

Good morning,

She is 4yrs old... How about u ??

大宅

Sorry I see 蕙蕙 6yrs la.

大宅

Hi

沒有村巴或啇場巴士到屯門碼頭

大宅

新屯中係冇村巴或啇場巴士到屯門碼頭的
你可以選擇步行or搭輕鐵!

NO.1YUET 寫道:
Hi

沒有村巴或啇場巴士到屯門碼頭

洋房

那請問行去龍門居或屯門碼頭要幾耐,每天要去買餸遠不遠呢!謝謝你們。

大宅

jjyeung 寫道:
那請問行去龍門居或屯門碼頭要幾耐,每天要去買餸遠不遠呢!謝謝你們。

應該喺富健街市, 因為龍門居街檔口少啲, 但啲嘢平過富健少少. 行得快約5分鐘. 去碼頭約十分鐘.
飯婦人Blog

洋房

請問這裡多吾多小朋友,因我有一個5歲的,08年讀小學。 第一會選直資保良局圓玄小學,請問津貼小學有什麼心水?

子爵府

行去富健花園既街市會近d,買一般餸菜應該冇問題,但價錢應該貴少少,而行去屯門碼頭既蝴蝶村街市會遠少少,但多野買和會平d... 以上資料係我印印姐姐提供...

大宅

Hello,

我都係住新屯中三座, lee度好多BB架

大宅

how about your maid, my 1st maid will come this mid jul, I am very warry.

複式洋房

富健街市較貴, 鮮魚2檔, 豆腐檔1 (真的貴得離譜), 牛肉檔1, 菜檔4, 凍肉檔2, 豬肉檔4, 藥房1.5, 雜貨3, 花檔1, 日本城1, 中式藥材2.5, 惠康1, 細型超市2 (其中最最便宜又大排長龍的一間, 你一定要幫襯, 平到你唔信. 據報因為是家庭式自己舗)

不過你有maid的話, 叫佢到蝴蝶買餸最平, 又多新鮮多選擇. 我都唔多係富健買, 有時間可行遠d, 新墟街市全屯門出名最平, 其次有置樂或蝴蝶.

當將你的事交託耶和華,並倚靠祂,祂就必成全。     (詩 37:5)

洋房

Wow,好詳細呀!你們真好人,我本來好擔心要轉換新環境,而家都少咗擔心。請問搭巴士是不是沒有位坐的,如506,去市廣場要幾耐呀? 我先生在元朗返工,除了搭輕鐵,有什麼其他選擇,要幾耐時習間呢?

謝謝!

子爵府

去市廣場除左搭506,還可以坐44號專線小巴($5)會快d到唔駛站站停,不過,如果我一家去(4人)有時加埋印印,我地會坐TAXI去,收費都係大約$22,計落差不多

去元朗返工,除了搭輕鐵,可以搭506去西鐵站搭西鐵啦.

係呢,你地幾時搬入黎呢?小朋友今年讀K3嗎

jjyeung 寫道:
Wow,好詳細呀!你們真好人,我本來好擔心要轉換新環境,而家都少咗擔心。請問搭巴士是不是沒有位坐的,如506,去市廣場要幾耐呀? 我先生在元朗返工,除了搭輕鐵,有什麼其他選擇,要幾耐時習間呢?

謝謝!

大宅

jjyeung 寫道:
謝謝!

1繁忙時間冇和非繁忙時間有位.
210分鐘應該到, 但走咗架車後有時要20分鐘, 有時3-5分鐘就一班. 睇你好唔好彩其實有時間的話你可以沿著海皮行去市中心. 返工就唔好啦.
3 要506到屯門西鐵站轉西鐵, 或單車到屯門西鐵站轉西鐵.
如果搭輕鐵都幾耐. 但唔駛轉車囉.
飯婦人Blog

大宅

NO.1YUET,

Thank you for your nappies. Don't worry about your maid. If there's anything you want to ask about or want to talk to, you can simply give me a call.

We can be friend ma?! Do you still have my number?

首頁

尾頁

跳至