夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

夫妻之間意見開始分歧, 請大家比d意見

老公其實好愛家人, 時常想給予我們好的生活條件(例如住好的地點, 住大一點的屋, 出入有私家車)等, 這一點我好感激他有這樣的心, 但當他想作一些決定時(如買間大d嘅屋) , 我往往會提出實際的狀況, (例如我們實際的收入與支出, 平常他是不管這些的), 然後告訴他這樣不切實際, 但他還是會認為我是小看他, 不接受我的想法, 我真的不開心, 我又不是大花筒花他的錢, 只是希望可以量入為出, 為何他不明白呢, 為何我們的想法這樣不同呢, 我們還可以走下去嗎?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 夫妻之間意見開始分歧, 請大家比d意見

試下將你既感受由e-mail or send message比佢啦, 有時文字勝過千言萬語 我覺得呢個方法幾好架, 起碼唔會有對話時間, 少衝突, 佢又可以慢慢咀嚼同反省你講既野
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

別墅

你會唔會想得太多呢, 首先, 你要接受每個人都是獨立個體, 大家都有各自的思想和見解, 所以, 意見分岐不是太大的問題, 衹要互相體諒和以對方的角度看看, 就不會產生太大的磨擦呢, 同樣, 我同我老公, 無論思想上, 興趣上完全是不協調的, 但我們已相處10多年呵
不要給太大壓力自己, 慢慢你就會看到事情並不是你所想的那麼差呢, 努力呵!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你可以寫每月有甚麼支出, 子女洗費,家用,等等, 再話比佢知,唔知銀行會幾時加息, 供樓既數目唔好預到咁盡, 否則一有起事上黎就冇錢走棧喇...

民房

多謝各位的回應

複式洋房

cycyck,
說話技巧可以令同一件事有不同看法.

試下包裝自己的說話, 令妳先生聽落舒服一點.
認同自己的程度亦會多一點.

可以先多謝佢想大家住大些, 過些好一點的生活.
表示好明白佢既想法. 但係亦因為愛佢,唔想佢咁辛苦,
最後,表示宜家呢個家, 有佢係度已經好滿足了...

複式洋房

心平氣和地談下啦!!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

阿嫂 寫道:
cycyck,
說話技巧可以令同一件事有不同看法.

試下包裝自己的說話, 令妳先生聽落舒服一點.
認同自己的程度亦會多一點.

可以先多謝佢想大家住大些, 過些好一點的生活.
表示好明白佢既想法. 但係亦因為愛佢,唔想佢咁辛苦,
最後,表示宜家呢個家, 有佢係度已經好滿足了...

agree - 說話技巧可以令同一件事有不同看法。 聽者舒服,講者又可以達到目的。

男人有時好怕聽長篇大論,尤其是佢興高釆烈咁同你講一d計劃時,就算你講既係金科玉律,一開始就俾你band..........佢都唔高興(即使佢知道係事實 )。而且容易惱羞成怒,可能心諗:以後唔駛指意我為屋企作計劃。

其實你可以一開始表現好高興、好欣賞佢對家人咁好,咁錫家人,事事以屋企為主。但你又擔心換樓會令佢有大壓力,因為屋企開支都唔係真係咁鬆動............慢慢計俾佢睇。

如果俾你揀就唔換屋,用呢dd鬆動$$每年去多幾次旅行,因為知道老公工作好辛苦,去旅行可以令老公減壓。或者再諗下、計下,唔駛咁急換樓住。(拖字訣)
天空之城, 快樂之地

大宅

講得好!

民房

Thanks everybody

翡翠宮

你話佢聽你好滿足現狀, 未住夠唔想走住囉 你下下同佢講錢, 咁作為一個大男人當起頭家唔識諗既真係會覺得你睇少緊佢, 仲更加要搬比你睇 再唔係下次搬屋時你咪呻哎又搬真係好辛苦呀

子爵府

好媽媽勳章

其實你老公都係為個家好...想大家開心...但係你太直接反對佢既見意...所以你老公唔開心...佢覺得都係為個家...其實當你老公提議買屋等等...你可以同佢講...多謝你呀...但係儲多少少錢先...你老公聽到都會開心d...

[url=http://lilypie.com][img]

首頁

尾頁

跳至