跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有無 2月 BB 有鼻敏感

各位媽媽,

請問你地 B 仔有無鼻敏感?

Ivan 仔又病左喇... 又係傷風~ 同埋我估佢仲係有鼻敏感 tim 呀~ 因為就算唔病... 夜晚都成日鼻塞~

佢好明顯, 凍D 又唔得, 熱 D 又唔得...

生理鹽水啦, 吸鼻, 蚊帳 (用黎格住 D 冷氣既風), 換有恆溫 system 既冷氣, 著長袖衫, 咩都做晒喇...

天氣禁熱, 根本唔可以唔開冷氣.... 我可以點做呀~

我好內都無試過好好訓一教喇... 我好怕我自己撐唔住喇... :-(

大宅

Re: 有無 2月 BB 有鼻敏感

RonicaKwok,

我囡囡係三個幾月時,都試過鼻敏感,佢飲奶嗰陣時d呼吸聲好大,我同佢去咗旺角中心睇咗一個兒科專科醫生(佢醫鼻敏感好犀利,幫我揍阿囡既太太介紹),醫生話我個囡有中度鼻敏感,要食藥同滴鼻,我比咗阿囡食咗五、六次,咁佢就好番,依家都唔見佢再有問題,不過醫生話鼻敏感係唔會斷尾既,所以家居一定要保持空氣通爽和流通,另外唔好比阿b接觸毛公仔或動物呢類毛茸茸東西,仲要用d唔好咁多毛既毛巾,每日都要同佢清潔鼻孔,瞓覺時比個bb仔專用既枕頭"long"高少少佢個頭瞓,等佢可以呼吸順暢d,咁就唔會因為"抖"唔到氣而瞓唔到啦。
希望呢d資料可以幫到你啦,等你今晚可以瞓番一餐好覺

複式洋房

RonicaKwok
我隻豬B都有鼻敏感
其實我

侯爵府

yatyat07,

唉... 我咩都做晒喇... 佢張床一個毛公仔都無... 空氣淨化機都出埋...Sinomax BB專用枕頭都用埋... 佢床上用品3日洗一次....

我都想知點解...

禁止訪問

侯爵府

yatyat07... 可唔可以比你果個兒科專科醫生資料比我?

別墅

My BB and all family members 有鼻敏感. I put and change " 3M air cleaning filter" in all air-cons once a month. Beside, I put a Philip air cleanser at baby's room.

侯爵府

wafters,

i am using a Sharp air cleanser and 3M both~

but can just help a little~

wafters 寫道:
My BB and all family members 有鼻敏感. I put and change " 3M air cleaning filter" in all air-cons once a month. Beside, I put a Philip air cleanser at baby's room.

大宅

RonicaKwok

咁睇嚟你個b仔都係要見見醫生好d啦,我pm嗰個醫生資料比你啦

侯爵府

yatyat07, tks tks 呀...

我等我 B 仔傷風好返先... 再帶佢見呢個醫生... check check 係唔係真係鼻敏感...

因為我同老公都無鼻敏感... 我地好都唔明點解...
其實會唔會有格代遺傳既呢... 因為婆婆有鼻敏感...

大宅

RonicaKwok
或者你個仔仔係因為傷風引致呼吸唔順暢呢,不過我都覺得都係帶阿b去驗查一次安心d。同埋依家d空氣咁差,就算父母無嘢,bb仔抵抗力又唔係咁勁,分分鍾都會有事啦

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

我都唔知我隻百厭仔係咪有鼻敏感
佢好間唔中就會連續打兩個'乞痴' ?-(

大宅

aiya, 我個仔仔都會間唔中就連續打兩個'乞痴' , 咁樣係咪即係有鼻敏感?

聽其他媽咪講, 話bb仔未有鼻毛, 所以有少少塵都會打'乞痴', 如果係咁, 又應該唔係鼻敏感啦, 係咪?

侯爵府

kittykid, 小賓女,

你地唔好緊張... 如果你地個 B 無夜晚訓唔到... 理得B仔係唔係鼻敏感呢...

我個 B 3個月果時一次傷風, 將近4個月又一次傷風... 成日鼻塞訓唔到... 2~3個鐘就起一次身... 我都無得訓...

就算唔係傷風... 佢個鼻都會有隆隆聲~ 如果撞上唔好彩...咪又鼻塞... 咪又無得訓囉...

我都唔 sure 佢係唔佢鼻敏感... 不過 D 証狀好似囉... 我希望佢只係條氣管弱 D... 咁大 D 就會好 D 啦... (求神拜佛)

大宅

Ronica, 放心放心, 你個仔仔一定冇事既!

不過想問下仔仔有冇"打鼻寒"? 我個仔仔有時d鼻寒聲好鬼大架, 成個"麻甩佬"咁架, 唔知使唔使問下醫生呢?

侯爵府

咁又無 wo...

不過人仔細細...會有鼻寒?!

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

我隻百厭仔o岩o岩係e院返來個幾日就有鼻寒聲(真係成個佬咁 )
不過之後就冇lu

大宅

咪係囉, 成個男人咁....我就係驚唔知係咪氣管有事, 所以會咁樣!

RonicaKwok 寫道:
咁又無 wo...

不過人仔細細...會有鼻寒?!

首頁

尾頁

跳至