少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿氏保加症?

大少(2歲9個月)至小有一個解決不到問題,他要做到的事,一定要完成咗才安樂.
輕則:跟商場地下舖的街磚,當它是路軌行.但次次到要由牆角
第1格開始行.否則大哭大鬧.
重則:出入地鐵閘口,一定要自已"嘟"(他拿的是假"嘟嘟",出入
地鐵閘口都是用我的八達通.)每次都交他"嘟".偶然因
趕返学無交他"嘟",就算你出了閘都要你入番去,你不
進,他自己入.超級野蠻,stubbon,"裏"地.結果哭到學校
門前,哭了35min,再坐冷靜咗1hr.才讓他開始活動.

我有懷疑大少患上阿氏保加症.各位有否对冊呢?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

Re: 阿氏保加症?

自己懷疑是沒有用,請盡快做評估吧,去母嬰健康院排期,或自行比錢到私家做,我對這症認識不多,但這症特點好似是不能理解身邊人的喜怒哀樂,即係俗語:唔識睇人眉頭眼額。是自閉症初期,而你小朋友是固執,似自閉症多些,還是去做評估之後才決定如何幫他。

大宅

請問阿氏保加症是怎樣的?

伯爵府

2019新春慶豚圓

阿氏保加症是自閉症的一種,要有專家評估的,你快快找母嬰健康院看看.

男爵府

TansonMa,
我覺得你的小朋友並不是自閉症。其實佢地呢個歲數的小朋友,個個都好stubborn,我個女都係。
我個方法是:盡量在預計到會有情況出現前,先告訴他。
例如出入地鐵閘口一事,你可以試下係坐車途中,跟他說今天時間很趕,今次BB唔"嘟"啦!下次再俾你"嘟"啦。不過唔洗減家喎!
睇下得唔得!

男爵府

2019勳章 醒目開學勳章

TansonMa,

其實呢d都未必係咩阿氏保加症o者,
我諗小朋友比較硬頸,你同佢講多d道理,
你越就佢,佢就越虾你,而且每次越長時間,
佢見若果喊係可以扭到計的話,下次會變本加厲
你有無試過比冷靜期佢,由佢喊完再同佢講返咁係唔o岩,
佢知扭計都無用,不如慳返啖氣同眼淚
我知係好痛苦&煩,但好快見效,試下先再定論

珍珠宮

sandwichmum 寫道:
TansonMa,
其實呢d都未必係咩阿氏保加症o者,
我諗小朋友比較硬頸,你同佢講多d道理,
你越就佢,佢就越虾你,而且每次越長時間,
佢見若果喊係可以扭到計的話,下次會變本加厲
你有無試過比冷靜期佢,由佢喊完再同佢講返咁係唔o岩,
佢知扭計都無用,不如慳返啖氣同眼淚
我知係好痛苦&煩,但好快見效,試下先再定論

我都覺得係 - 依家d 小朋友真係stubborn咗,或者咁講:响十幾年前,d 小朋友係咁嘅就真係要去check吓係唔係自閉或者阿士保加,不過而家就未必啦!

大家要諗番,点解小朋友會咁?父母都有責任喎!佢地扭,大喊話要點點點,咦?係得個喎!如是者,幾次之後,佢地就當既得利益嚟,不容你侵犯呢d 利益,你話唔得,佢地就會將原本行動升級,例如再喊勁啲,喊到嘔,瞓地等!

要矯正其實好簡單,用行動同時間話佢知:扭同喊,係唔會改變你嘅決定,亦唔係要嚟要求一樣嘢!頭幾次預番三兩個仲佢俾扭,幾次佢扭唔到,佢唔會再扭,如果五次都重扭兩個鐘,咁就要check一check啦!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我對囡囡係無 "妥協" 兩個字•
只要佢做錯,唔理係咪已經去左街,我都會捉佢返屋企,就算佢點樣係街大喊,一路喊到返屋企都好,我都唔會 "妥協",必定係返屋企,唔會怕左佢喊而繼續去街•
噚日同樣因為佢跩,原本夜晚係出街食飯,跟住我就話唔會出街,佢聽到又係度喊,我就由得佢癲,自己就坐係度上網睇野,等佢喊夠本知道呢招唔 work 時我先至同佢傾偈,講返點解我唔同佢出去,亦都要佢親口講出自己錯乜野所以畀我罰無得去街•
而家佢都知道喊係解決唔到問題,最重要喊係迫唔到我 "就範" 同 "妥協"•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

2019新春慶豚圓

我識得有位家長,佢個仔有自閉症,評估後証實係自閉症裡面其中一種---阿氏保加症.
症狀係唔鍾意同人講野,個腦諗到乜就做乜,唔理後果,你鬧佢或者同佢講道理都冇用,因為佢接收唔到.佢個仔亦試過係學校由三樓將把較剪掉落操場,總之D行為係你估唔到.

等待驗證會員

亞氏保加症其實係因為腦部嘅發展失調引起,呢一類嘅小朋友都唔識同人相處,比較鐘意自己同自己玩,唔識得咩叫做社交,又唔會理玩緊嘅遊戲規則。有時會無喘喘同你講自己嘅嘢,唔理你有無反應,唔識得分自己同人哋嘅情緒,生活同行為模式都比較刻板。

不過你都係去做一個專業嘅評估先,記住評估必須要由精神科醫生(因為同情緒&個腦有關)或臨床心理學家進行,如果你要資料,你再pm我啦。

不過你個小朋友得倆歲,有時係會比較固執同唔識轉彎,呢啲都係兩歲小朋友嘅特徵。

TansonMa 寫道:
大少(2歲9個月)至小有一個解決不到問題,他要做到的事,一定要完成咗才安樂.
重則:出入地鐵閘口,一定要自已"嘟"(他拿的是假"嘟嘟",出入
進,他自己入.超級野蠻,stubbon,"裏"地.結果哭到學校

我教導你,指示你應走的正道,雙眼注視你,親自作你的嚮導。   詠 32:8

[img align=right]http://b1.lilypie.com/4C33p8.png[/img]

等待驗證會員

亞氏保加症其實係因為腦部嘅發展失調引起,呢一類嘅小朋友都唔識同人相處,比較鐘意自己同自己玩,唔識得咩叫做社交,又唔會理玩緊嘅遊戲規則。有時會無喘喘同你講自己嘅嘢,唔理你有無反應,唔識得分自己同人哋嘅情緒,生活同行為模式都比較刻板。

不過你都係去做一個專業嘅評估先,記住評估必須要由精神科醫生(因為同情緒&個腦有關)或臨床心理學家進行,如果你要資料,你再pm我啦。

不過你個小朋友得倆歲,有時係會比較固執同唔識轉彎,呢啲都係兩歲小朋友嘅特徵。

我教導你,指示你應走的正道,雙眼注視你,親自作你的嚮導。   詠 32:8

[img align=right]http://b1.lilypie.com/4C33p8.png[/img]

民房

我建議還是幫你孩子做一個心理評估吧。
可能也沒有患上阿氏保加症。
如果想做一個評估的話pm我。
到時候會把一些資料給妳

首頁

尾頁

跳至