跳至

首頁

尾頁

民房

有冇在職媽咪遇到以下的問題..

有冇在職媽咪遇到以下的問題..
有冇在職媽咪遇到小朋友病咗返唔到學又冇人湊, 而且自己要返工. 請指教..

民房

Re: 有冇在職媽咪遇到以下的問題..

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果無發燒, 都帶小朋友返學, 帶埋藥水返學, 老師會幫手餵藥的。

如果發燒, 學校唔准佢返學, 就搵公公婆婆等等親戚幫手湊佢。若真是沒有人湊, 就唯有向公司請假一日了。

所以, 平時我唔會放大假的。我會用大假來"com"番呢d ad-hoc 事假。

民房

你講的就容易了, 並唔係間間公司都好似你咁可以話放假就放假的..

有時我都想過想唔做家份工, 但家庭負擔不能容許我唔做.

珍珠宮

好媽媽勳章

咁你無計喎, 如果無家人幫到, 又請唔到假, 學校又唔收留, 試

男爵府

請唔到全日, 就同老公一人請半日囉。唔想咁樣, 可以點
所以平時無咩事/自己病都唔敢請假 :cry:

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

t6896899,

?-( 又係你開topic問人點處理。
我答你又寸返我"你講的就容易......"

咁你即係想點?

t6896899 寫道:
你講的就容易了, 並唔係間間公司都好似你咁可以話放假就放假的..

有時我都想過想唔做家份工, 但家庭負擔不能容許我唔做.

民房

純粹講並冇寸的意思, 因未試過咁情況出現, 所以想睇下各位 媽咪的經驗 [quote]
晴B媽 寫道:
t6896899,

?-( 又係你開topic問人點處理。
我答你又寸返我"你講的就容易......"

咁你即係想點?

[

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

小朋友有病,都冇辦法,自己請唔到假,就睇下有冇鄰居暫時幫下忙或者屋企人得唔得閒,我就成日會預到這個問題,因為搬得太遠,所以囡囡有病,就冇人可以幫到我,最後就請左個印印照顧佢及接放學,起碼囡囡有病,都可以安心番工,不過就好重負擔,冇辦法啦,好似最近佢發燒發成個星期,唔通真係日日請假睇住佢,唔係個長遠嘅辦法,如果可以找個鄰居幫幫忙,都算係個好辦法,有d媽咪想幫補下屋企,佢地一定樂意幫忙~

首頁

尾頁

跳至