跳至

首頁

尾頁

大宅

bb好鐘意食粥仔呀!

我用blender將米攪碎成粉, 用瓦煲仔煲半個鐘就好綿 (我會放2小舊豬肉落去等佢有味, 再將用水煮過的菜同蒸熟的免治豬肉攪碎放入粥煲5-10分鐘, 我仔仔好鐘意食架

通常30-40分鐘搞掂.

好enjoy煮粥的過程!!!

禁止訪問

Re: bb好鐘意食粥仔呀!

大宅

kogo & cuite bb

你地真系好好心機, 我bb仲係食緊糊仔同生果茸, 未開始食粥仔, 但之後會是保姆煲, 應該無你們o甘好心機.

大宅

我都要學下煲粥仔喇. 我想問你地點預個份量架, 通常一次過煲幾多.

洋房

先用魚煲成魚湯,再用啲魚湯煲粥,條魚就揀返啲肉落粥仔度,再每日輪流加唔同0既配料...紅蘿蔔,蕃茄,菠菜,薯仔,豬肉碎...個仔超鍾意食

男爵府

想問你地bb食左糊仔幾耐先轉食粥仔??

洋房

食咗大約一星期就轉食糊仔!
而家都間中食糊仔...唔得閒煲粥就開糊仔頂住先

男爵府

咁我都試下餵粥仔先.

複式洋房

629 寫道:
kogo & cuite bb

你地真系好好心機, 我bb仲係食緊糊仔同生果茸, 未開始食粥仔, 但之後會是保姆煲, 應該無你們o甘好心機.

629,

你保姆煲粥仔, 有無話要加你錢呀?
我個名叫璐璐, 出生於廣華醫院, 出生日期16-12-2006 歡迎參觀我的相薄
璐璐 BB

禁止訪問

別墅

我阿囝下星期打針, 係咪應該等佢打左針先轉粥仔呀? 係既, 要等幾多日比較好? 係咪唔一定要攪碎d米先可以煲粥架?

大宅

我地BB同一日出生呀。

伯爵府

kogo 寫道:
我用blender將米攪碎成粉, 用瓦煲仔煲半個鐘就好綿 (我會放2小舊豬肉落去等佢有味, 再將用水煮過的菜同蒸熟的免治豬肉攪碎放入粥煲5-10分鐘, 我仔仔好鐘意食架

通常30-40分鐘搞掂.

好enjoy煮粥的過程!!!

你好有心機煮野啊!! 我最怕呢樣野...

想請教下, 點樣攪碎 > 水煮過的菜同蒸熟的免治豬肉??

伯爵府

maggie.sin 寫道:
先用魚煲成魚湯,再用啲魚湯煲粥,條魚就揀返啲肉落粥仔度,再每日輪流加唔同0既配料...紅蘿蔔,蕃茄,菠菜,薯仔,豬肉碎...個仔超鍾意食

想請教下... 一般用乜魚來煲? 頭頭比糊仔/粥仔的份量幾多, 幾時可以代替一餐(份量又幾多)?

我個女女唔知係埋食滯佐... (食佐糊仔接近兩星期)呢兩日, 每次食接近一包雪印/明治白米糊(用人奶開), 但係食到喊晒口... 之前都唔係咁... d便便由以前一日2-4次, 慢慢演變到而家一日半1次, 由好稀變成糊狀...

唉, 好多問題... 唔該你地比d意見啊!!

洋房

my baby boy same as yours, 食糊仔食到喊晒口, also don't like to drink milk and congee. He is losing weight. so worry! Don't know how to do!

BTW, how to blend the rice?

How many times of milk/糊仔/congee does your bb have every day?

複式洋房

我個女超級"胃"食,我地每個人食野佢都想食埋一份,唔好話粥仔呀...面包,餅乾(比好小好小佢)都食得好知味...幾乎只要係可以食既佢都想食....好多時我都比佢嚇親呀...邊有咁食得架.... :lol:

(不過好彩既係佢食乜d boo boo都 ok..日日都有...)

大宅

其實真係好簡單, 就咁放入blender攪碎再放入粥到, 口感係基本"妹"2野就吞到囉, BB好like食, 食遲少少都會哇哇嘈架!

遲d再過一個月, 我會買d雞鴨內臟煲水煮粥仔佢食, 好有蛋白質架!

jjtseung 寫道:

你好有心機煮野啊!! 我最怕呢樣野...

想請教下, 點樣攪碎 > 水煮過的菜同蒸熟的免治豬肉??

男爵府

好媽媽勳章

maggie.sin 寫道:

hi maggie.sin,
i tried it last week, but i found that the congee was quite oily maybe cuz' of the fish oil. is that ok for bb to have fish oil at this moment? i'm afraid he was not ok so i stopped feeding him fish.
pls advise.

伯爵府

kogo 寫道:
其實真係好簡單, 就咁放入blender攪碎再放入粥到, 口感係基本"妹"2野就吞到囉, BB好like食, 食遲少少都會哇哇嘈架!

遲d再過一個月, 我會買d雞鴨內臟煲水煮粥仔佢食, 好有蛋白質架!

你用邊只牌子的blender... 我屋企個攪得唔夠蓉!

我今日試整佐d菠菜蓉, 生嘅, 就咁放落d粥度一齊煲得唔得啊?? 定係要煲熟d菜再攪成蓉??

洋房

XOGOGO
我又唔覺好多油喎...我用鯇魚或者紅衫魚煲,你用咩魚架?
我個仔五個月大開始日日都食魚粥,都冇出現問題.當然個個bb體質都唔同,唔可以一概而論,但係或者你可以俾少少佢試下先...
你煲粥之前係咪煎下條魚先呀?我就咁洗乾淨就煲...
或者你可以試下蒸熟條魚先,跟住拆肉,再用嚟烋粥,咁應該就唔會再有油,但就要多啲時間同心機

首頁

尾頁

跳至