跳至

首頁

尾頁

複式洋房

帶bb去沙灘....好驚

我剛才睇過關於食肉菌topic....我覺得好驚,因為有個媽咪post左d資料,原來食肉菌係生長係和暖既咸水中,加上更排又有紅潮....我本身都想帶bb去沙灘玩但而家都係唔去啦...好驚呀....

男爵府

Re: 帶bb去沙灘....好驚

joeypooh 寫道:
我剛才睇過關於食肉菌topic....我覺得好驚,因為有個媽咪post左d資料,原來食肉菌係生長係和暖既咸水中,加上更排又有紅潮....我本身都想帶bb去沙灘玩但而家都係唔去啦...好驚呀....

咁我又覺得唔洗太驚既...果個媽咪都話冇同bb去沙灘,係日日同bb去街市買餸...
summer唔去唔通winter先去咩....bb有傷口就真係唔好去喇∼ 同埋主要係俾bb玩下沙咁啫,唔洗驚既∼

發報日期:2007/01/26 星期五 大紀元時報-香港版 電子報 訂閱 | 取消訂閱

食肉菌感染的預防

去年6月,43歲的英國著名經濟學家戴維•沃爾頓,因感染「食肉菌」而突然去世的,這種細菌在入侵沃爾頓身體後不到24小時便奪去了他的生命。為他治療的沃倫•多爾蒂醫生至今仍心有餘悸,「細菌就在我們面前擴散,從他的大腿一直蔓延到胸腔和肩頭。」醫生眼睜睜的看著沃爾頓全身被細菌侵蝕卻無可奈何。

另據報導,香港1名女性日前吃生蝦、生魚片,出現發燒及發冷、左臂腫瘀潰爛等症狀,經手術切除壞死肌肉才保住性命。經醫生化驗後證實,她感染可致命的創傷弧菌(俗稱食肉菌),而且不是一般透過傷口感染,而是「進食體內」後感染。

駭人的食肉菌

這種能使皮膚凝固的食肉菌,醫學上稱為「壞死性筋膜炎」。食肉菌,包括:化膿鏈球菌,會引發一系列不同程度的疾病,從輕度皮膚感染到致命疾患鬥爭型性病例是從喉嚨或者皮膚感染,接著蔓延到深層皮膚組織。引致病者於12至24小時內死亡。約有20%至30%的患者會致命。即使僥倖存活者,也多半需要截肢來防止食肉菌擴散。

美國2002年拍攝的恐怖片《屍骨無存》,講述的就是病人在短時間內被這種可怕細菌「吃」掉的恐怖情景。

如何預防

食肉菌與霍亂弧菌屬於同一細菌類別,它通常存在於和暖的海水。根據美國疾病控制及預防中心的資料,創傷弧菌感染是季節性的感染;超過85%的個案發生於5月至10月間。環境性因素,如:和暖的鹹水,能增加貝殼類海產內創傷弧菌的數目。

由於食肉菌通常存活在海水中,當皮膚的傷口或軟組織接觸到存在於海水或海產內的細菌或進食生或未徹底煮熟的貝殼類海產或其它海鮮,尤其是由和暖海水中捕獲的生蠔時,感染風險最高。

醫生指出,若被海產刺傷皮膚,食肉菌已可從傷口入侵,應即時以清水沖洗傷口,若本身已有傷口,更應避免在海水中游泳。如發現被海產刺傷的傷口出現紅腫,發熱及異常痛楚,則正是食肉菌的主要症狀,需要即時求醫。

國際醫學界把食肉菌和愛滋病、霍亂、肺結核等病一起並列為全球最應警惕的幾大疫病。這一方面是感染這類細菌的病人通常在1天內,甚至在幾個小時內就宣告不治。另一方面是因為目前還沒有能對付食肉菌感染的有效藥物。◇

編輯�晨星

複式洋房

咁我又覺得唔洗太驚既...果個媽咪都話冇同bb去沙灘,係日日同bb去街市買餸...
summer唔去唔通winter先去咩....bb有傷口就真係唔好去喇∼ 同埋主要係俾bb玩下沙咁啫,唔洗驚既∼

發報日期:2007/01/26 星期五 大紀元時報-香港版 電子報 訂閱 | 取消訂閱

食肉菌感染的預防

去年6月,43歲的英國著名經濟學家戴維•沃爾頓,因感染「食肉菌」而突然去世的,這種細菌在入侵沃爾頓身體後不到24小時便奪去了他的生命。為他治療的沃倫•多爾蒂醫生至今仍心有餘悸,「細菌就在我們面前擴散,從他的大腿一直蔓延到胸腔和肩頭。」醫生眼睜睜的看著沃爾頓全身被細菌侵蝕卻無可奈何。

另據報導,香港1名女性日前吃生蝦、生魚片,出現發燒及發冷、左臂腫瘀潰爛等症狀,經手術切除壞死肌肉才保住性命。經醫生化驗後證實,她感染可致命的創傷弧菌(俗稱食肉菌),而且不是一般透過傷口感染,而是「進食體內」後感染。

駭人的食肉菌

這種能使皮膚凝固的食肉菌,醫學上稱為「壞死性筋膜炎」。食肉菌,包括:化膿鏈球菌,會引發一系列不同程度的疾病,從輕度皮膚感染到致命疾患鬥爭型性病例是從喉嚨或者皮膚感染,接著蔓延到深層皮膚組織。引致病者於12至24小時內死亡。約有20%至30%的患者會致命。即使僥倖存活者,也多半需要截肢來防止食肉菌擴散。

美國2002年拍攝的恐怖片《屍骨無存》,講述的就是病人在短時間內被這種可怕細菌「吃」掉的恐怖情景。

如何預防

食肉菌與霍亂弧菌屬於同一細菌類別,它通常存在於和暖的海水。根據美國疾病控制及預防中心的資料,創傷弧菌感染是季節性的感染;超過85%的個案發生於5月至10月間。環境性因素,如:和暖的鹹水,能增加貝殼類海產內創傷弧菌的數目。

由於食肉菌通常存活在海水中,當皮膚的傷口或軟組織接觸到存在於海水或海產內的細菌或進食生或未徹底煮熟的貝殼類海產或其它海鮮,尤其是由和暖海水中捕獲的生蠔時,感染風險最高。

醫生指出,若被海產刺傷皮膚,食肉菌已可從傷口入侵,應即時以清水沖洗傷口,若本身已有傷口,更應避免在海水中游泳。如發現被海產刺傷的傷口出現紅腫,發熱及異常痛楚,則正是食肉菌的主要症狀,需要即時求醫。

國際醫學界把食肉菌和愛滋病、霍亂、肺結核等病一起並列為全球最應警惕的幾大疫病。這一方面是感染這類細菌的病人通常在1天內,甚至在幾個小時內就宣告不治。另一方面是因為目前還沒有能對付食肉菌感染的有效藥物。◇

編輯�晨星
[/quote]

複式洋房

食肉菌感染的預防

駭人的食肉菌

如何預防

編輯�晨星
[/quote]

男爵府

咁你真係咁担心就唔好响5-10月去沙灘喇~
我就唔太担心,始終去晒太陽係健康既~唔通年年5-10月都去泳池咩....邊驚得咁多喎~
反而我唔會再俾工人帶bb去街市囉....又禽流感又豬鏈球菌.....

大宅

計我話,就唔洗太過驚,我就唔驚得太多哪!咩都驚真係唔洗出街,唔洗食嘢,只要樣樣嘢小心D,咪OK囉

複式洋房

我都知曬太陽同游水對健康好...但我只係覺得bb抵抗力底...小心d好d,加上近排又有紅潮...更加小心小心,每個小朋友都係daddy同mami既命根...
我都知唔驚得咁多,大家都唔想有任何事發生,可免側免...

大宅

泳池...唔好去lor! 以前有紅蟲,不如,係屋企玩水好過lor!

joesimage 寫道:
咁你真係咁担心就唔好响5-10月去沙灘喇~
我就唔太担心,始終去晒太陽係健康既~唔通年年5-10月都去泳池咩....邊驚得咁多喎~
反而我唔會再俾工人帶bb去街市囉....又禽流感又豬鏈球菌.....
[url=http://lilypie.com][/url

男爵府

[新聞] 食肉菌街市買餸時噬人

[前天(7/12) 舊聞一則] 街市殺手食肉菌噬人 7月 12日 星期二 03:00 更新 【東方日報專訊】本港再發生一宗罕有的食肉菌個案,中招的是一名到街市買

大宅

食刺身港女 證染食肉菌
2006年12月13日

生蝦刺身雖美味,但可能很危險。

男爵府

joeypooh

都好多謝你既提醒,做父母緊係緊張啦,不過都會小心d既,又唔洗斬腳趾避沙虫既,係咪??

大宅

我想問嵐嵐打了鏈球菌針, 可否預防
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

男爵府

我都唔知呀,不過應該好少少掛 louis琴日都打完第2針∼

複式洋房

不過,都係小心d比較好...
唔通你想個仔有事呀,每個父母緊張小朋友都應該啦,
好似去沙灘...確實呢個時候是不好....又有紅潮又多病毒...深水步公園泳池都暫時關閉啦,因大腸桿菌及總菌量超標,如果含過量大腸桿菌可傳播傷寒、痢疾等腸道傳染病。 ....何況咁多菌的沙灘,大家都知啦,沙灘仲多污染物,我試過有d沙灘竟然有些人收埋支燒烤x在沙裡,幸好自己看到,及時提醒朋友,才避免意外發生...

而且係人都知,BB仔皮膚薄弱,容易被太陽光及紫外線弄傷身體,輕則會發燒,重就會死亡....因為缺乏水份,可能小朋友用水可以補充,但係都係少去曬太陽為妙。如果要出街,不如去有冷氣地方,我朋友帶他們的BB有時出街,都盡量避免人多及最好有冷氣地方。咁先係明智之選。

joeypooh

都好多謝你既提醒,做父母緊係緊張啦,不過都會小心d既,又唔洗斬腳趾避沙虫既,係咪??

[/quote]

複式洋房

咁又唔係斬腳趾避沙虫...只係明之有問題都去既就唔係你所講既斬腳趾避沙虫...啦!!(紅潮)

男爵府

下??係咪個個沙灘都有紅潮先??出街都有好多菌喎,咁唔通邊度都唔洗去咩.... ?-( 而且太陽晒,平時都會同bb搽uv,去到沙灘更加啦∼

大宅

西貢大清係無<<紅潮>>
------------------------------------------------------
joeypooh
咁又唔係斬腳趾避沙虫...只係明之有問題都去既就唔係你所講既斬腳趾避沙虫...啦!!(紅潮)

大宅

講到禁驚,沙灘又話唔好去,街市又唔去得,出街又話太陽曬,
我都提意吓,其實重有好多地方真係真係唔去得: 公園,會所,食市,有人出現地方......
至於食嘢:豬,牛,雞,魚,菜.........<因樣樣都有菌>

子爵府

joeypooh

其實你驚咪唔好去囉,會去o既媽咪應該已經衡量過先選擇去,係呢個時候有個咁o既topic出現咪會搞到人地唔驚都變到驚~
如果唔係老公唔得閒我都會去,連玩沙裝我都買埋tim喇~不過多謝你o既'好意"提醒,,我下次去沙灘一定會做好預防~
兩個都係我心肝定&gt;3&lt;

大宅

fiti

joeypooh話左唔去...因為佢有個fd開p喎!

首頁

尾頁

跳至