跳至

首頁

尾頁

別墅

幾時才train佢自己瞓...?

每晚都要抱著才可放落床, 唔知你哋個B係咪咁呢?
我聽人講話要細細個train佢自己瞓, 唔知幾時係時候呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 幾時才train佢自己瞓...?

我2個都無抱住O黎揞瞓覺... 通常係食完奶伏响膊頭掃風, 掃掃下就會自自然然瞓著... 哥哥當年係年尾, 天氣比較涼, 一放返床因為溫差會紥醒, 爸爸就用風筒吹暖張床, 咁就無事... 豬弟鍾意趴响度瞓~

就算哥哥依家2歲半, 佢都係自己瞓, 我O地唔會陪瞓 :mrgreen:

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

Re: 幾時才train佢自己

我bb都要人同佢訓, 佢自己個bb床都唔知有無訓過一星期, 我想bb要安全感, 要有人係身邊先訓到好.
我試過等佢訓到好lam先放落佢自己個床仔,
不過唔夠五分鐘佢就勁哭, 真俾佢激ccc :-(

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 幾時才train佢自己鲻...?

ankle 寫道:
我bb都要人同佢訓

其實BB响醫院都係自己瞓, 無話要人陪, 依家要人陪, 係我O地太縱佢O者...
你話等佢瞓到好冧, 係咪即係抱住佢瞓? 如果係, 真係仲難甩身~
依家BB瞓慣大床, 可能係依戀父母o既味道, 或者你O地俾有你O地味道O既毛巾/衣物, 等BB有安全感... 可能咁樣你O地從此有覺好瞓

大宅

小倩,
係呀, 係呀, 我個b一出院o個晚開始, 我就佢放落床仔, 熄左所有嬁, 要佢自己瞓, 直到現在, 佢飲完十點o個餐奶, 佢就係自己係房瞓. 不過佢介唔到夜奶, 兩點要起身食, 好慘呀! :-(

洋房

我穎穎豬都未戒倒夜奶,兩三點仲要餵一次,因為下星期要返工,我交左比工人餵lu. 穎穎豬夜晚一定唔駛抱,自動瞓著,日頭就一時時,有時扭眼瞓,我或者工人都會抱住佢瞓

大宅

TinyRabbit,

嘩, 我個b同你穎穎豬果然係同一日出世喎, 性格咁似, 佢又係日頭成日扭眼瞓, 一定要抱住佢瞓呀.

TinyRabbit 寫道:
我穎穎豬都未戒倒夜奶,兩三點仲要餵一次,因為下星期要返工,我交左比工人餵lu. 穎穎豬夜晚一定唔駛抱,自動瞓著,日頭就一時時,有時扭眼瞓,我或者工人都會抱住佢瞓

大宅

我阿仔都係.. 日頭一定要抱住佢先瞓..
晚上如果佢醒左又唔餓..都要抱..
最慘係如果5點幾果陣佢起左身.. 佢好似見到個天光左..
咁就唔瞓啦.. 家下未返工.. 返工先叫我啦..

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

初初我地都會抱佢瞓
但自從c6返工(fr bb 6wk)~c6開始lazy
(因為11pm嗰歺佢餵~我就早睡早起)
就咁fing阿b落床~只係攞住個remote, keep 住music on (響6min就會停), 多數fing一輪手腳就會自己瞓着, 最緊要係落床時calm

日斗就瞓唔到!!!好易醒 :tongue:

洋房

我BB都要人抱她一會兒才肯落床仔睡哦!
有人話頭3個的BB, 是需要人抱, 要人的關懷和安全感. 故我都暫時縱容BB.
其實我試過只抱BB一會兒, 當BB快睡著時就放上床仔.
但她又醒了, 就由得BB哭. 但我在床邊看著她. 她哭到累就自已睡著了. 這樣之後, 她就慣了一定要在床上睡啊! 反而我抱著她. 她就睡得不好. 可能等我放她上床啦!

子爵府

細佬都係咁....我1點, 2點, 3點, 5點....7點, 一晚我起4-5次身, 果人都暈暈地, 由佢喊又會嘈住佢老豆, 佢老豆駕車無精神唔得ga, 我打算出絕招啦....奶咀

民房

請問你個BB喊左幾耐才瞓呢?? 因我試過俾佢喊左10分鐘,
但佢喊得仲大聲,塊面紅晒, 我就唔忍心就抱起佢啦!結果要抱起佢, 等佢瞓左, 先好小心放佢落床, 我才有得瞓, 但都巳
天光了! :-( :-( :-( :-(

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

最近呢兩個星期開始係咁
日斗要玩! 就算瞓着都一陣醒番

所以有時頂唔順or有嘢做就會俾佢食奶咀

大宅

你都好.. 佢瞓咁多..
我個阿仔5點幾6六點幾就起身..
夜晚都係8-9點先瞓得好....
中間的時段勁醒訓,大約瞓到1-2小時,有時直頭唔瞓..

wincylin 寫道:
我小豬一出院到而家都係自己一個訓床仔咋,我冇試過比佢同我地訓呀!不過每次餵完奶,工人姐姐都會抱佢一陣先放茖床,不過夜晚佢一落床就唔會醒,自己訓到要食奶,但朝早就唔得啦,一放低佢落搖搖椅,佢就醒,然後要同人玩呀。佢朝早係唔訓架,大約11時起身後,就到夜晚8-9時才訓呀,中間的時段好醒訓,大約只訓到1-2小時咋!你地bb會唔會係咁呢?

洋房

穎穎豬9am醒,大概8pm瞓,下晝都可以瞓2-3小時,不過都係一放落床無耐又醒,我工人有時無野做就索性抱住佢瞓...係咪bb去到兩個月大倒都係咁上下既呢?!

男爵府

我個bb 每日太約7點就醒,到夜晚10點先肯訓....成日流流長係冇中場休息!!佢好似唔洗訓甘 :-( 下午餵完奶佢最多訓半個鐘就好精神甘係度玩 乜2個月大既bb唔係一日要訓15-16個鐘既咩??點解我個仔唔訓架

複式洋房

My baby also doesn't like to nap in the afternoon. Since last week only 30 mins per nap, but she can nap 3-4 times a day and she is soooo tired. I wish she can nap longer..... but i heard that babies who dont sleep much are smart babies!

別墅

我試過忍心比個仔係咁喊, 點知佢喊成個鐘都唔停, 終於我抱起佢, 唔駛3秒瞓著咗......

今個星期終於好啲啦, 佢開始可以自己瞓, 唔知係咪大個仔咗呢......

複式洋房

我呀b都好扭抱,放落床又喊,抱住就sleep到好sweet,我一直都比呀b自己

首頁

尾頁

跳至