烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無媽咪包左糉la? 我尋日終於完成la.

我買哂糭料la, 明天放工才買豬肉(已叫相熟檔口留左d靚靚腩肉), 要今個星期六放假先至可以開工(包粽), 真係心痕又手痕, 想即刻包. 你地開始包糭未呀?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 有無媽咪已經包左糉la? 未包既咁幾時開始呢??

del
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

而家烚緊糭葉......
我今日買哂材料, 今晚食完dinner 同仔仔一起包. 本來冇打算包架. 因為唔識嘛.

尋日返學校幫手(包糭活動), 見又唔係咁難, 阿仔又想玩, 於是"的"起心肝今日買齊料, 順便包埋比阿媽, 第佢試下我d手勢囉.

努力 !!

別墅

努力, 加油! 我囡囡都讓著要學包糉呀, 同小朋友一齊包糉真係一個很好的親子活動. 我會包很多糉架, 分比d同事&朋友, 最緊要係氹下媽咪同99, 大家開心囉.

Rita 寫道:
而家烚緊糭葉......
我今日買哂材料, 今晚食完dinner 同仔仔一起包. 本來冇打算包架. 因為唔識嘛.

尋日返學校幫手(包糭活動), 見又唔係咁難, 阿仔又想玩, 於是"的"起心肝今日買齊料, 順便包埋比阿媽, 第佢試下我d手勢囉.

努力 !!

伯爵府

我已經包完食晒添 2斤米包左28隻,請左同事食個個都要在落單 今個星期又要努力再包4斤米啦 :lol: :lol:

珍珠宮

畀面勳章

今日包左, 而家烚緊, 好香呀
細細隻, 一斤米包左19隻

想問剩番d粽葉有咩用途呢, 可以留番黎整香葉包雞嗎?

珍珠宮

畀面勳章

起貨, 食得啦
前後4粒鐘, 第一次包咋, 比d意見

大宅

我諗住聽日買,星期6晚包

請問如果買1斤米應該買幾多糉葉同綠豆呢?
另外$10既5花腩夠嗎?
咸蛋你地買蛋黃定買原隻呀?

珍珠宮

畀面勳章

我都係排隊買糯米, 問d年紀大少少師奶, 佢地教我一斤糯米配半斤綠豆
粽葉我在佳x凍肉買, 一包8蚊, 裡面有4紮葉, 10幾條水草
我揀走d爛黃葉, 包完19隻粽, 仲有一大半葉未用, 草唔夠用, 你要買定d棉繩, 紮得實d
我怕買到蘇丹紅蛋, 無用蛋黃, 怕肥膩, 用左梅頭肉, 仲有冬菇, 蝦米
第一次整, 我比自己60分, 合格

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

上個星期包左40隻左右清哂,今日又包粽。
有普通咸肉粽、紅米花生眉豆粽同迷你紫米紅豆粽,由3:30包到8:00,總共包左50隻左右。
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

畀面勳章

召藥師,
我就係睇左你個blog, 學你整架
紅米花生眉豆粽同迷你紫米紅豆粽,有無相睇, 配料係點架

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

dincat 寫道:
召藥師,
我就係睇左你個blog, 學你整架
紅米花生眉豆粽同迷你紫米紅豆粽,有無相睇, 配料係點架

未影相呀!第一批咸肉粽剛煮起咋!
紅米花生眉豆粽係用浸過夜紅米(加左鹽同油)、浸過夜ge花生眉豆(加鹽)、梅頭、瑤柱同咸蛋,有d粽紅米係面豆係入面,有d就紅米同豆撈左包肉同餡。
紫米紅豆粽就係用浸左ge紫米同紅豆撈埋就包,冇餡,我諗住食時加糖漿同椰汁食。

珍珠宮

召藥師,
我包的都係 "孤寒糭".... hehe... 細細隻, 貪佢易熟. 我在街市雜貨店買葉-2扎 + 水草一扎. 葉用哂, 水草剩底一大扎.
今次有領受 :
尋日學校阿姐話烚完糭葉未撈起時要加點油, 等d葉油潤d. 我照做. 但係就懶醒, 加完油撈起哂d葉, 就跟住落水草烚. 點知扎糭時, d 水草因為有油, 好"sin"手, 又易斷.

珍珠宮

畀面勳章

我有好多粽葉呀
我懶煮飯, 等得閒又包d古靈精怪無餡粽, 當飯食都好

超級版主

Rita 寫道:
召藥師,
我包的都係 "孤寒糭".... hehe... 細細隻, 貪佢易熟. 我在街市雜貨店買葉-2扎 + 水草一扎. 葉用哂, 水草剩底一大扎.
今次有領受 :
尋日學校阿姐話烚完糭葉未撈起時要加點油, 等d葉油潤d. 我照做. 但係就懶醒, 加完油撈起哂d葉, 就跟住落水草烚. 點知扎糭時, d 水草因為有油, 好"sin"手, 又易斷.

我今次冇心機包咁多迷你粽,所以包大隻左,同我之前包法一樣,不過包滿d,再係外面圍多塊粽葉封好個面。
我驚包大隻左難熟,特別係有花生眉豆個d,所以用真空煲煲多兩次焗到聽日先開黎食。

大宅

dincat:
thank you

別墅

嘩! 睇到已經想食la. 你地個個咁快手包左la, 引到我想即刻開工添.

dincat 寫道:
起貨, 食得啦
前後4粒鐘, 第一次包咋, 比d意見

超級版主

我開左黎食喇!

別墅

召藥師,

睇到流哂口水la. 上圖果幅d糉係咪加左d紅米, 迷李個隻係咪黑糯米呀? 我未試過, 都想加紅米試下, 放工返去要醃腩肉, 聽日要全力開工la!

超級版主

金豬媽媽 寫道:
召藥師,

睇到流哂口水la. 上圖果幅d糉係咪加左d紅米, 迷李個隻係咪黑糯米呀? 我未試過, 都想加紅米試下, 放工返去要醃腩肉, 聽日要全力開工la!

唔係加左紅米,而係用全紅米,有質感d同有'口趙'口d,冇糯米咁'漏'(夠哂高纖)。
迷你個隻係黑糯米加紅豆。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題