論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

用經濟理由解僱印印,係未可以吾比通知金

我個印做埋呢個月有4個月,印印主要幫我湊bb,但我打算會由下個月自己湊,老公話要即日通知印印兼即日走。 我問左我個friend既agent (未同自己個agent講話吾要),佢話有兩個方法同印印解僱。

1) 用經濟理由同印印解僱,咁我就可以吾洗比代通知金 (只比機票錢及年假錢),同樣印印可以留港無須出境直接揾新僱主 (但我半年內吾可以再請工人,呢個問題不大)

2) 補足錢,但印印要離開香港才可揾新僱主

我想問個agent有無呃我?? 邊個方法好d呢?? 其實印印好錫bb,只係我決定全職湊bb,所以就吾需要個印印!! 我想用最好既方法送印印走,希望減低佢吾開心既程度。 請各武林高手幫忙!!

大宅

Re: 用經濟理由解僱印印,係未可以吾比通知金

1. 你都要比通知金/通知期 冇可能唔洗比, 佢可以留港搵新老細而唔洗番原居地等visa.

2. 當炒佢, 補足錢, 佢都可以係hk搵新老細, 只係要番回原居地等visa.

大宅

好媽媽勳章

咁邊個方法對佢好d呢?? 因我吾想佢吾開心!!

four44 寫道:
1. 你都要比通知金/通知期 冇可能唔洗比, 佢可以留港搵新老細而唔洗番原居地等visa.

2. 當炒佢, 補足錢, 佢都可以係hk搵新老細, 只係要番回原居地等visa.

複式洋房

你個印印對唔對辦? 如果對辦可否介紹俾你? 請PM我再傾。謝謝!

大宅

其實兩個方法你補俾佢既錢都係一樣既。如果你唔需要在短期內請工人既話,當然係以經濟理由解僱佢會對佢好好多喇。因為佢可以唔需要返會原居地,可以好似完約工人一樣係香港轉換僱主,即唔需要俾咁多agent fee俾agent。
不過其實佢都會好慘架,未完約工人多數好難搵工。因為多數人都唔會相信經濟理由。事實上有好多僱主只為好來好去先用呢個理由同工人中止合約,實際上係不滿意工人的表現。如果你既工人真係好既,早D係度介紹俾其他媽咪,等佢搵到合適僱主,先同佢搞埋中止合約既手續,咁佢就會開心好多喇。

福媽 寫道:

[quote]
four44 寫道:

[/quote]

大宅

好媽媽勳章

Thanks winghw,

我諗我會用經濟理由等佢可以留港搵新僱主,我都會試下幫佢搵新僱主,希望佢可以好快有新老細!!! 有媽咪想搵識湊bb既印印,請pm我!

winghw 寫道:
其實兩個方法你補俾佢既錢都係一樣既。如果你唔需要在短期內請工人既話,當然係以經濟理由解僱佢會對佢好好多喇。因為佢可以唔需要返會原居地,可以好似完約工人一樣係香港轉換僱主,即唔需要俾咁多agent fee俾agent。
不過其實佢都會好慘架,未完約工人多數好難搵工。因為多數人都唔會相信經濟理由。事實上有好多僱主只為好來好去先用呢個理由同工人中止合約,實際上係不滿意工人的表現。如果你既工人真係好既,早D係度介紹俾其他媽咪,等佢搵到合適僱主,先同佢搞埋中止合約既手續,咁佢就會開心好多喇。

[quote]
福媽 寫道:

[quote]
four44 寫道:

[/quote][/quote]

男爵府

2019勳章

I need a maid urgently for my new born baby(2 weeks old) since my maid resigned. I want to hire a maid can work for me asap. Please PM me the details of your maid. Thanks.

首頁

尾頁

跳至