跳至

首頁

尾頁

大宅

有無BB食一餐痾一餐?

我BB由上星期四開始, 食一餐痾一餐; 上星期六睇左醫生, 醫生見佢D大便都話正常, 但怕佢痾太多會缺水, 所以都有開兩日藥比佢食, 但佢都今日都重係食一餐痾一餐 ?-(
頭先打去健康院問姑娘, 姑娘話有d bb 會係食一餐痾一餐, 只要佢食得訓得, 又精神就唔使理佢喎

有無其他bb都係咁呢??

大宅

Re: 有無BB食一餐痾一餐?

你b是否喝人奶?人奶b初初是這樣的

大宅

你個bb之前去大便的習慣是否食一餐痾一餐, 如果係就ok la, 若果唔係, 突然改變了, 痾多了,你就要留意了.....
因為有改變, 已經是肚瀉了, 切勿忽視..

因為我個bb初初都係咁, 除了大便習慣改變, 佢完全無其他任何異樣, 一樣開開心心, 結果我遲了一個禮拜先睇醫生, 醫生話改變已經是肚痾了, 最初將奶粉開稀, 例如由5匙奶粉, 5安水, 改為3匙奶粉, 5安水, 試下好唔好d, 加埋食d去肚風藥, 醫生話佢地係無止痾藥的, 止痾是無用的, 若果唔得就轉Prosobee(豆奶),點知我個bb都唔得再轉了另一隻Pregestimil(專給肚痾bb吃的豆奶) , 結果才好轉了.依家仲食緊藥, 由開始到現在已經成個月了, 三個星期睇

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

自從轉咗abbott (都成個月lu)
HatHat都係食一餐痾一餐
初初都有問e生~因為有d水
但佢話無問題喎
不過早3/4日開始就隔餐痾~巨爆嗰隻!

:tongue:

大宅

MirMir 寫道:

佢半人奶/半奶粉, 除左頭1個月係餐食餐痾, 第2個月開始已經1日痾1次only, 但現在3個月大又再次餐食餐痾, 我真係唔知點好 :cry:

大宅

bbyl,

我有帶bb睇醫生(帶埋大便去), 但醫生又話d大便好正常唔係肚痾, 不過佢都有止痾藥比我呀! 但我見到現在成個星期都重係咁1日痾幾次, 雖然已經好左好多唔係餐食餐痾, 但都有幾次o羅! 所以我唔知好唔好再帶佢去睇醫生呢
我打去健康院問, 姑娘又話無問題 ?-( (真係唔知邊句真)
你話轉豆奶, 咁係未manning到買個d都ok? 定係要去醫生到買架? 我想試下同佢轉豆奶睇下會唔會再好d, thx!

大宅

kerkermui 寫道:
自從轉咗abbott (都成個月lu)
HatHat都係食一餐痾一餐
初初都有問e生~因為有d水
但佢話無問題喎
不過早3/4日開始就隔餐痾~巨爆嗰隻!

:tongue:

你bb痾左幾耐呀? 你醫生點講呀? 我醫生係話無事, 但我都唔係好放心o羅 :cry:

伯爵府

kamankwok 寫道:

你bb痾左幾耐呀? 你醫生點講呀? 我醫生係話無事, 但我都唔係好放心o羅 :cry:

可能都有5-6wk 呀
e+隔歺都係好稀!
嗰次我問dr. 係咪有水有jar都係normal
佢話係喎~

大宅

kamankwok,

我bb食果隻叫prosobee, 美贊臣出的, 去普通藥房都會找得到, ok的,$70-80左右, 1匙奶粉開1安水, 但好難溶, 要用匙更搞才可溶晒.好多醫生都會叫肚痾bb食呢隻奶粉.

我bb果時d大便都係好靚, 完全無問題的, 只是次數多而已,所以我先會拖

大宅

bbyl,

唔該晒! 我買左美贊臣隻豆奶喇! 明天開始比BB飲 希望可以見到佢快D大便正常啦! 若果連飲豆奶都唔OK我先再帶佢去睇多次醫生.

大宅

你會唔會食了生冷食物,例如氣水...我係全人奶,我發現如果我飲了氣水,第二日bb就會痾多d.
kamankwok 寫道:
[quote]
MirMir 寫道:

佢半人奶/半奶粉, 除左頭1個月係餐食餐痾, 第2個月開始已經1日痾1次only, 但現在3個月大又再次餐食餐痾, 我真係唔知點好 :cry: [/quote]
hello

大宅

kamankwok:

唔駛客氣, 你同你bb都要加油!
我唔想見到(知道), 有其他媽咪或者bb, 我似我同我bb咁, 希望大家的分享, 可以幫到你, bb快d好返啦, 如果唔係真係好

大宅

我有飲汽水呀 其實係未唔飲得o架 anyway, 唔該你, 我會留意下

[quote]
waitingbaby2006 寫道:
你會唔會食了生冷食物,例如氣水...我係全人奶,我發現如果我飲了氣水,第二日bb就會痾多d.[quote]

大宅

[quote]
bbyl 寫道:
kamankwok:

唔駛客氣, 你同你bb都要加油!
我唔想見到(知道), 有其他媽咪或者bb, 我似我同我bb咁, 希望大家的分享, 可以幫到你, bb快d好返啦, 如果唔係真係好

大宅

kamankwok:

醫生比你果d健腸藥係唔係藥粉來的???

我地睇果個醫生開

大宅

[quote]
bbyl 寫道:
kamankwok:

醫生比你果d健腸藥係唔係藥粉來的???

我地睇果個醫生開

伯爵府

終於帶咗HatHat睇第二個e生
佢話pattern有變即係病
佢都係開咗d健腸粉俾我
一日兩次, 每次半包
仲話痾清就無事wor!

大宅

kerkermui 寫道:
終於帶咗HatHat睇第二個e生
佢話pattern有變即係病
佢都係開咗d健腸粉俾我
一日兩次, 每次半包
仲話痾清就無事wor!

係呀!! 我醫生都話唔可以比bb咁痾法, 會痾損條腸 咁就唔吸收o架喇 :cry:
Anyway, 希望大家bb快d好返啦

大宅

kamankwok:

我bb 係睇嘉賓大廈趙長成醫生, 佢解釋得好詳細, 但我睇過3個兒科醫生, 其實佢地講既野係一樣的, 不過, 趙醫生比較詳細, 同有說服力。

大宅

[quote]
bbyl 寫道:
kamankwok:

我bb 係睇嘉賓大廈趙長成醫生, 佢解釋得好詳細, 但我睇過3個兒科醫生, 其實佢地講既野係一樣的, 不過, 趙醫生比較詳細, 同有說服力。

首頁

尾頁

跳至