產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家有

大宅

Re: 有

如題

大宅

好媽媽勳章

d人話蝦蟹都最好唔好食, 咁bb嘅皮膚會滑d, 我都唔知好唔好信, 不過自已都有戒.

男爵府

2019勳章

*Maggie** :

我有左都有食喎, 上一胎都有, 今胎都有食, 魚, 蝦, 蟹都有照食, 不要過糧就冇問題啦 又唔係經常吃

*Maggie** 寫道:
如題

大宅

christy_siu

我知自己有

大宅

我聽既有D唔同。

老人家話食蝦蟹BB多手多腳又毒- 唔知點叫毒

醫生話咩都食(煮熟同唔過量)可以令BB第日無咁易對某D野敏感- 好似合理

其實唔會成日食又唔會食好多,應該問題不大,most imp 煮熟。

大宅

Eat a little bit is ok... but I think don't eat the 膏, as this is the dirty part

大宅

戒口係難架,但戒o左就肯定自己沒有累到bb,若果bb真有皮膚問題, 可能係遺傳、亦可能係環境問題。

大宅

我有個朋友有左bb o既時候食左龍蝦 之前佢D皮膚一D事都無 但係食完之後就出左濕疹 直到生完先無 但係佢個bb就一出世就有濕疹 差唔多到1、2 yrs old先無乜野 佢個女而家都有10 yrs old啦 皮膚都係馬馬...不過呢d野都唔可以一概而論gee...

大宅

我果時都戒得好清,點知亞女出生都有濕疹,依家大咗至叫好咗,d朋友話我陀果時戒得太清,所以底抗力差d,不過唔知有無關係

男爵府

袁太 寫道:
醫生話咩都食(煮熟同唔過量)可以令BB第日無咁易對某D野敏感- 好似合理

我信呢一套架, 上胎我乜都有食, 連大閳蟹都有, 不過真係好小量, 阿仔既皮膚so far so good啦, 依家佢1.5歲, 勁鍾意食蝦同蟹, 冇敏感...

等待驗證會員

食少少,麥都食少少應該無衰!
我都係想做個好人''遮''

別墅

唔得架。

西醫咩都話食得架啦,連西醫都話唔好食wo,我個醫生話因為龍蝦有d 唔知咩咩abnormal protein,mummy食左bb有機會會敏感架。

蝦蟹佢就話平時有食開就可以繼續食。

大宅

"乜都食少少, 令 bb 唔會咁易對食物敏感" 同埋 "唔可以食, 蝦蟹會令 bb 皮膚好易敏感" 我兩樣都有聽唔同既西醫講過, 所以我諗都好難下定論, 蟹我就戒左啦, 而蝦就算食我都係食 2-3 隻就算, 又唔係一定要食先夠營養, 搏唔過!
但醫生同我講, 大閘蟹係絕對唔食得, 撇除中國人話佢有幾寒之餘, 醫生話而家 d 大閘蟹大多受過污染, 食左驚對 bb 有影響喎, 所以今年既大閘蟹我就冇份 lu

大宅

陪月勳章

為左bb第時皮膚好d, 我寧願戒下口...
King Kong 全職爸媽大作戰https://www.facebook.com/kingkongmamadaddy
逢星期二在親子王國BK MILK分享我們家的故事!

大宅

首頁

尾頁

跳至