嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

阿b吾食粥/糊

我個b差不多7個月,由4個月開始已比糊仔佢食,大約食左1-2星期到就停左,隔左3星期再比佢食,然後腸胃炎要入院,肚痾左成個月,吾知阿b係未驚肚通吾敢食糊仔 我有比粥仔佢食,但都吾食 有咩方法可以令阿b肯食粥/糊??? 有無高人指點!!!

男爵府

Re: 阿b吾食粥/糊

你要日日煲,唔同材料,唔同質感,慢慢試,我個女都係咁,佢5個月大就開始食粥,開頭食白粥,之後食瓜同肉粥,都唔係好肯食,我又試過攪到好似糊仔咁,點知有日佢突然食多咗,你可以試下用珍珠米浸一個鐘先煲,如果佢唔鍾意成粒飯咁,可以用木棒仔壓爛d,真係要不停試,至於佢幾時肯食就要睇下佢啦,可能我個女為食啦,希望你亞b快d愛上食粥仔,我個女要食我地大人d白飯lu
未經本人許可, 不得轉載

大宅

好媽媽勳章

唉~~~ 佢肯食就好lu.....已經試左成個月la.... 唯有再不斷努力,希望她朝有一日食一大碗 Thank you Lulu皇后

Lulu皇后 寫道:
你要日日煲,唔同材料,唔同質感,慢慢試,我個女都係咁,佢5個月大就開始食粥,開頭食白粥,之後食瓜同肉粥,都唔係好肯食,我又試過攪到好似糊仔咁,點知有日佢突然食多咗,你可以試下用珍珠米浸一個鐘先煲,如果佢唔鍾意成粒飯咁,可以用木棒仔壓爛d,真係要不停試,至於佢幾時肯食就要睇下佢啦,可能我個女為食啦,希望你亞b快d愛上食粥仔,我個女要食我地大人d白飯lu

子爵府

好媽媽勳章

我個b六個半月大,同樣唔鍾意食粥(我日日都煲,佢日日都扁住咀食少少),佢肯食糊仔,仲有好鍾意食亨氏d bottle food,南瓜粟米是他的至愛

大宅

好媽媽勳章

肯食糊仔都好呀
我今早比博博食粥,餵左好耐先食得半碗
總算有d成績

肥嘟媽 寫道:
我個b六個半月大,同樣唔鍾意食粥(我日日都煲,佢日日都扁住咀食少少),佢肯食糊仔,仲有好鍾意食亨氏d bottle food,南瓜粟米是他的至愛

別墅

福媽,
你有無一路餵糊仔一路比bb飲水, 我bb會覺得糊仔張口唔肯食, 比佢飲啖水沖下口, 就即刻食番.
或者你又多d比bb望住大人食野, 刺激bb對奶以外食物的興趣, 我bb成日睇住我地食野, 佢好鍾意食野

大宅

好媽媽勳章

Janicelobby,

我bb會覺得糊仔張口唔肯食, 比佢飲啖水沖下口, 就即刻食番. ---->呢個未試過,
不過,我諗未必得,因佢吾鍾意飲水

其實博博好鍾意望住我地食野,但佢一食粥/糊,就死都吾開口!!! 
我都試過係佢面前讚好食,但都無用!!
同埋,我發現博博好似只鍾意食我地d食物,bb食物 no way!!!

Janicelobby 寫道:
福媽,
你有無一路餵糊仔一路比bb飲水, 我bb會覺得糊仔張口唔肯食, 比佢飲啖水沖下口, 就即刻食番.
或者你又多d比bb望住大人食野, 刺激bb對奶以外食物的興趣, 我bb成日睇住我地食野, 佢好鍾意食野

民房

我都煩緊ah b 唔係好肯食粥&糊,好辛苦先吃半碗仔(60ml),而且一食粥仔臉仔就出濕疹,係咪加入甘筍茸敏感?6個半月大,應該吃多少?有冇辦法?help...

子爵府

好媽媽勳章

我呢兩日都加了蘿蔔入粥煮,都發覺bb塊面紅了很多,起初都諗過會否敏感,但後來覺得蔬菜唔會,唔通蔬菜都會

首頁

尾頁

跳至