論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人老公會黎香港打工, 我好驚佢會大肚…點算?

我個工人仲有1年半合約, 佢老公搵到份做司機嘅工, 最快下個月到香港, 仲要係僱主租地方比佢老公sleep out. 唉, 如果佢喺合約期間大肚點算? 可唔可以先同佢寫定同意書, 若有咗佢會自動離職? 除此之外, 仲有冇啲更好方法避免佢會大肚? 你地會唔會因為怕佢有機會大肚呢個原因而同工人提早quit contract? Please help. Thanks.
:-( :-(

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 工人老公會黎香港打工, 我好驚佢會大肚…點算?

先小人後君子, 同佢簽定同意書, 如果佢唔肯, 就terminate佢, 一拍兩散 .

請問係賓賓定印印? 我估多數係賓賓 :tongue:

大宅

如果呢件事發生係我身上,我會補足錢請佢走

複式洋房

好似唔可以簽這樣的協議書的……你最好check清楚,否則輕則無效,重則犯法,仲煩。
我會帶工人去健康院打避孕針(當然要她同意避孕,你再說打針好過吃藥之類),有效三個月,費用1元。

大宅

多謝你的提議. 我都有諗過叫佢定期打避孕針, 因為佢應該都冇打算再生, 已有兩個女,最細嗰個都10歲了.

annaymlee 寫道:
好似唔可以簽這樣的協議書的……你最好check清楚,否則輕則無效,重則犯法,仲煩。
我會帶工人去健康院打避孕針(當然要她同意避孕,你再說打針好過吃藥之類),有效三個月,費用1元。

大宅

多謝你的意見, 我知道佢老公黎香港後佢肯定更心散及勁煲電話粥架啦,但而家炒定佢又好似佢冇大過失,佢老公其實最主要原因黎香港做嘢,除左錢之外, 就係因為老婆喺香港, 唉,我真係唔好彩.

[quote]
娃娃菜 寫道:
如果呢件事發生係我身上,我會補足錢請佢走

大宅

多謝你的意見, 你估錯啦, 佢係印印黎架, 之前佢話比我聽佢老公想係香港搵工,我仲心諗, 搵到先算啦, 香港人請緊啲司機大部分都係賓仔, 點知過兩日就好開心同我講佢老公簽左約啦, 做司機, 人工5000, 最快7月到香港, 難為我真係笑唔出, 仲有, 佢地兩個喺香港搵埋成8千幾, 仲包食包住, 真係好過好多好多香港人.
RAA 寫道:
先小人後君子, 同佢簽定同意書, 如果佢唔肯, 就terminate佢, 一拍兩散 .

請問係賓賓定印印? 我估多數係賓賓 :tongue:

大宅

其實係唔可以簽這樣的協議書的. 容乜易俾佢拿住這份o野告你咪仲死. 告你歧視啊. 其實我個工人佢老公都係香港做司機, 請時我都知道的(因為當時無人選). 所以你一早要同佢講明 及可以叫佢簽同意書:
- 一定唔可能係出面過夜, 保險唔包, 又係犯法的. 唔信叫佢自己去入境處到申請睇下得唔得.
- 唔可以連續放假, 星期日係休息日, 星期一係公眾假期, 就要改為星期六放休息日.
- 每次放假唔可以遲過幾多點番.
- 工作時間一定唔可以講電話, send 短信.
- 唔可以收工入房後勁講電話引至明天無精神工作.(這點可以口講)

不過有好有唔好啦. 好就唔怕佢成日轉男友, dirty, 大肚又無人認, 又唔番得菲律賓俾老公知道(我個朋友佢工人就係咁).
佢地又唔須要擔心老公係菲律賓勾婆包二奶帶"買"仔女走人.(我又有另外一個朋友佢係咁) 其實有無老公係香港都可以大肚o架啦. 真係講唔"買"o架
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

多謝你的意見, 我諗我都要同佢寫定同意書, 絕對不容許佢外出過夜,仲要叫佢打針, 但若果有得'簡', 我就寧願佢老公唔喺香港, 起碼唔怕佢成日傾電話.心散.

fion2504 寫道:
其實係唔可以簽這樣的協議書的. 容乜易俾佢拿住這份o野告你咪仲死. 告你歧視啊. 其實我個工人佢老公都係香港做司機, 請時我都知道的(因為當時無人選). 所以你一早要同佢講明 及可以叫佢簽同意書:
- 一定唔可能係出面過夜, 保險唔包, 又係犯法的. 唔信叫佢自己去入境處到申請睇下得唔得.
- 唔可以連續放假, 星期日係休息日, 星期一係公眾假期, 就要改為星期六放休息日.
- 每次放假唔可以遲過幾多點番.
- 工作時間一定唔可以講電話, send 短信.
- 唔可以收工入房後勁講電話引至明天無精神工作.(這點可以口講)

不過有好有唔好啦. 好就唔怕佢成日轉男友, dirty, 大肚又無人認, 又唔番得菲律賓俾老公知道(我個朋友佢工人就係咁).
佢地又唔須要擔心老公係菲律賓勾婆包二奶帶"買"仔女走人.(我又有另外一個朋友佢係咁) 其實有無老公係香港都可以大肚o架啦. 真係講唔"買"o架

首頁

尾頁

跳至