少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

唔知點教...

大仔3歲9個月越來越唔聽人講,仲要駁咀,軟功完全唔掂,下下都要打佢先就範....
用過好多方法,打係最work
唔想咁樣,可以點樣....
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

2019新春慶豚圓

Re: 唔知點教...

試下由佢鐘意既野入手

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

剛剛睇左一d有關阿氏保加症o既資料,中晒.....
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

民房

what?

男爵府

patpat234,

但係打完之後囝囝有冇向你講對不起? 如沒有, 打幾多都冇用, 因為他還是不服.

你試下讚多d佢, 小小事都讚, 等佢知佢小小乖你就好開心, 佢就會減少曳.

還有, 所有教小朋友的方法, 不是做一次便見效, 要起碼做十次才初見成效.

洋房

十分讚成yuenwa的說法, 打是沒有用的, 他只會「ロ服心不服」。適當的讚賞才是好方法。

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

最好唔好打,打得一次就有第二次,最好會越打越厲害。三歲真係話大唔大話細唔細,而家通常我會數3聲來表示我的不滿。數到二佢會知我嬲,死死地氣乖,然後第3聲佢會自己講3,咁我會讚佢''咁就對啦!你做到了。''
我一向對於某些事很堅持,但很小打仔仔,如果佢知我唔like某些事,都會自動自覺唔做。嚴重的事我比較喜歡用之前我地所說的''冷靜''方法。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

首頁

尾頁

跳至