懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

你哋會是但請個陪月定係自己搞掂呢?

大家好,我係第一胎冇經驗,嚟緊八月中預產期,由於請唔到相熟嘅陪月,唔知好唔好求其請一個(聽朋友講同埋BK啲mami,好多時都請到啲唔好嘅,但係又唔係平喎,我依家考慮緊嗰個,差唔多要一萬蚊,我mami話寧願留番啲錢自己補身,好過到時要

別墅

Re: 你哋會是但請個陪月定係自己搞掂呢?

dannypang:

自己好難搞掂架! 又要休息, 又要煮野和鄧野, 又要顧BB! 一定要有人幫架! 我都係第一胎, 十一月尾, 我簽左個陪月了!

別墅

thx,lilian!
其實我都估到通常都prefer簡陪月,不過試吓問吓會唔會有啲自己搞得掂嘅例子啦!

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

頭二個星期媽咪幫手, 現在係自己搞掂, 但有工人. 最重要係休息, bb訓你咪訓吓. So far, OK wor.

dannypang 寫道:
thx,lilian!
其實我都估到通常都prefer簡陪月,不過試吓問吓會唔會有啲自己搞得掂嘅例子啦![/quote]

大宅

Hi, dannypang,

如果妳媽咪或奶奶可以日日去妳屋企度幫妳手, 又或者有菲傭或印傭在屋企, 咁就唔需要陪月啦
淨係得c6好似有d 危......

大宅

hi dannypang,
我不用請陪月, 有足夠人手幫我; 其實好多媽咪都係一手一腳, 我自問唔可以一個人搞掂喇;
當然啦請到個好既就話姐 我聽d朋友講話激到嘔電~~ 睇彩數啦 都有好多好既

大宅

我10月先生的,但是我都book了個陪月啦,事關我冇咩大人幫倒我,我亞媽屬於新派果d媽咪, 她都是一知半解,想幫倒幫唔倒,而且我係開刀生,所以初初休養好緊要!

http://www.lifeconceptshk.com/

別墅

fishmun,joyjoymun,sorachan,
好多謝你哋嘅意見!

洋房

Dear dannypang:

我12月尾生,
已very積極去look for陪月,
一係唔請,請就找一個有mami推介嘅,貴少少都worth,信唔過23174567

珍珠宮

我就無請陪月,因我個人唔like有陌人攪我屋企,而我好免強咁接受我奶奶來陪,不過佢做完野無野做就唔想佢留低,其實有d人已有小朋友都係自已座月..無問題既,你安排得好d小心d,老公幫下配合下你,一個人都可健康咁座月~

侯爵府

自己搞掂

男爵府

我第一胎都係自己攪掂, 老公放假一個月, 我地二個都無經驗, 但都ok, 我仲係開刀 tim. 買咗廿八坊補身, so far 身體 ok 無乜問題.

男爵府

我3個都係自己搞掂~

子爵府

超級佩服自己攪掂既媽咪,我原本請左印傭點知無黎到,諗住自己攪掂點知攪死左自己,幾悽涼,臨急臨忙請個陪月啦,點知重衰過自己湊.果個咁既陪月真係好唔掂.知我急成日同我講錢錢錢,講到好似幫我做義工咁,都算啦,急都無計.
點知好懶乜都唔做,洗亞仔既衫話用手洗唔得一定要用機洗,洗奶樽又求其了兩了就算,沖涼又唔洗頭,我問佢佢先話唔記得??????咩人黎架?????全日就坐係度就多過湊亞仔,吹到自己有幾勁,又話做過助產士................又話自己識幾多護士同醫生,又湊過n咁多個B.點知乜都唔掂,之後暗示叫佢返小幾個鐘(因為鐘數計)即刻又話我亞仔眼發炎呀,氣管唔得呀,皮膚病呀,有咁衰講到咁跨,我知佢以為我乜都唔識,以為我無左佢唔掂,所以講黎嚇我,激鬼氣叫佢以後唔好黎.

所以陪月學其他媽咪話齋好就好唔好激死你,唔激死都嚇死.
所以點都係自己親人最幫得手.

複式洋房

Re: 你

rosanahppy,

I just gave brith in February this year and I found a very good 陪月 from 循道衛理 and her name is 貞姐, you may try to contact 循道衛理 to hire her and the price is less than $10,000.

[quote]
rosanhappy 寫道:

Dear dannypang:

我12月尾生,
已very積極去look for陪月,
一係唔請,請就找一個有mami推介

大宅

我第一胎時有倍月同bun bun, 果陣乜都唔識, 壓力好大, 尤其起初兩個星期, 所以有個倍月亞姐日頭睇住亞B同埋教我點照顧佢, 我覺得放心好多, 佢同我做兩個月, 走果陣我已上晒手喇。今次我第二胎, 雖然已經係有經驗嘅媽咪, 但我仍然有揾到倍月, 等自己可以休息多D, 冇咁辛苦。

子爵府

最少要找個親人幫手, 因為好難自己搞掂架wo! 辛苦到嘔. 如果經濟許可, 緊係請個陪月幫下手, 不過是但請就唔好啦, 搵人介紹比你啦. 我嗰時都係問人介紹比我既, 平靚正, 5k 1-5 每日4 hrs. 我到現在仍懷念佢煮既餸呀, 我都等緊第二名既來臨, 諗住一有左即刻打比佢book定. 如果你要電話, 可pm我.

子爵府

我第一胎請陪月, 而家第二胎都打算請陪月
雖然屋企有工人, 但係工人點識得乜野叫戒口同燉補品呀

?-(

我覺得有個陪月係度好好多, 自己放心

民房

我有興趣,我9月生, 想找1個,但每日只想她做4-5個鐘的,請給我資料

大宅

請pm給我,謝!

首頁

尾頁

跳至