自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

原來幼稚園都可以好黑暗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 原來幼稚園都可以好黑暗

我聽過有媽咪話, 畢業典禮當日, 睇住個老師拉開左個小朋友, 然後將自己個仔擺上去tim!
咁講, 由第一行掉去第3行, 又唔一定因為件衫既! 可能因為排位問題, 又可能有d小朋友表現得好好, 所以掉前左呢!
算啦! 其實如果d老師安排夠醒目, 每一個小朋友都應該take turn企頭位既! 你咁安慰你女女, 等佢都有心機做落去丫!

男爵府

畢業禮如果小朋友有參加表演我認為都需要買表演衫 , 有D表演可能會有主題例如表演功夫 , 中國舞 , 日本舞 , 拉丁舞或話劇 所以要家長買表演衫 , 如果有 D 小朋友着有D唔着就會好唔整齊 ,你打去學校了解下。

禁止訪問

民房

我個仔之前係畢業禮表演個件衫,我都買左,始終都係自己個仔著,況且學校係特登幫佢地買,好過叫你自己準備,到時個個件衫實會有出入,咁樣仲肉酸(純粹個人意見)。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

可能正因為你冇買衫,到時正式表演時會好唔協調,唔好看,所以先調後咗你個女啫,未必係校方黑暗嘅!至於話練咗好耐咁都冇辦法,咁你真係冇衫配合喎!老師都想效果理想d架嘛!
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

男爵府

好媽媽勳章

我都係, 況且都唔係貴, 俾小朋友留黎記念都值啦~~
wttcly 寫道:
老實講, 如果我囡囡有份表演, 我都會好樂意買咗件衫.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實我覺得未必因為買唔買套衫問題...可能係小朋友表演問題...初初排位時...可能只係就高度或樣貌(可愛d排前面)...到就表演時...因為採排過..老師先知邊個做得好...應該不停採排..不停有換排位的....我以前小學表演都會咁

不過講番小朋友衫...如果學校比買...我一定會買....真係好有紀念價值

複式洋房

我一定會買....真係好有紀念價值....sure la... 可以大個個陣時比他看,不過,可能到時唔知放了在那裡..

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係呢間幼稚園既家長, 仲係應屆畢業生家長.

呢位太太妳竟然用"黑暗"呢個字, 來形容一間咁好既幼稚園, 仲用妳既想像力, 將"排位"同"唔買跳舞衫"拉埋一齊來講, 仲分別

子爵府

$100米平囉!
我外甥女畢業時件衫都$230!
仲要係老鼠,勁肉酸~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!
Schizo 該用戶已被刪除

大宅

而家d幼稚園咁都得既,,
不過我諗100蚊我都會買既..

男爵府

我當年都有買喎,諗住有個紀念都好丫,好似都係大約100蚊到!

男爵府

如花媽咪:
我囡囡讀小學係體操校隊,
舊年去學界體操比賽,要買制服,
$2??.00
咁~~代表學校是否學校比?
錯!家長比!
着咗1次咁多!

今年又去學界體操比賽,
唔着舊年果件!
又再買果一件、又$26?.00
又係着1大次!

中國舞考試又要買嚟為考試,約18?.00

真係無得計 $ ,反而計值唔值,
就以上唔買唔去得比賽,
唔買唔去得考試,
咁,你會點選擇。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Schizo 寫道:
至於樓主既case,我覺得你都係問清楚老師先喇![size=x-large]其實如果唔買衫,學校都 offer 一件比佢著黎表演,都幾有人情味呀!
[size=x-large]講得啱

我大仔依家讀小五 lar ... 當年佢幼稚園畢業,又係跳舞,扮魚 .... 全套衫(連魚帽)要 2 百幾蚊 .... 不過,係就係貴左 d but 真係值得 gar .... 我依家都 keep 住套衫,大仔有時攞出黎睇都覺得好開心
路遙知馬力,日久見人心!

珍珠宮

好心樓主唔好咁幼稚啦,學校有得你選擇買唔買,仲想點?
人地d所謂名校,
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

洋房

如花媽咪 寫道:
阿女學校舉行畢業禮, 學校要我哋幫襯買果套喺表演時著嘅衫, (價值$100), 佢哋話有紀念價值 學校之前冇通知我吔家長, 只係發回條問家長買唔買, 後尾學校話係為學生度身訂做, 仲話已經資助咗我哋, 叫d家長當幫補, 當時我問阿女係未戴四方帽果件, 佢話唔係, 只係跳舞件衫, 所以我冇買

如是者過咗幾日, 阿女番嚟好唔開心咁話我知, 唔知點解佢畢業禮採排跳舞時, 由第1行改咗去第3行最尾果個, 我聽完都唔知發生mud野事

再諗深一層, 冇理由會而家先改動位置, 因為佢哋已經綀習咗幾個月, 仲有幾日就舉行畢業禮, 所以覺得好奇怪?唔知大家點睇?

沒有通知又會有通告? 覺得有問題收到通告就可以問問老師, 讀到K3都未識呢D野?
唔行未唔洗奇怪'law', 又不會沒有畢業證書的!
若果個個小朋友都介意表演時的企位, 個表演又點可以合作做得好, 若果是我的小朋友有這樣的事情發生, 我反會安慰他, 這個表演是大家一同合作的, 任何一個角式或企位都是那麼重要的

首頁

尾頁

跳至