跳至

首頁

尾頁

大宅

全泵媽媽入嚟傾吓啦!

我係全泵媽, bb再唔識埋身唯有全泵, 不過好似甘樣用多雙重時間, 要餵又要泵, 宜家一日泵4次, 8am,1pm,7pm,12am, 方便下個月返工個schedule, 全泵好困身, 出街要定時定侯返屋企泵, 我未識過拎個泵出街泵, 請問各位如果要去耐d街可以點?
我一次大約泵6-8安, 緊夠bb食, 遲d佢食多d就要補奶粉啦! :cry: 大家泵倒幾多呀?
我覺得好難泵清, 有時要攬成個鐘, 宜家先泵20mins再去做其他嘢eg食飯,梳洗...,20mins後再返嚟泵多15-20mins, 但甘樣好sigh時間, 唔泵清又怕塞同奶量減, 你地有冇好提議?

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 全泵媽媽入嚟傾吓啦!

點樣叫泵清? 我O個陣泵5-10分鐘已經無貨, 就算再等3個字, 都係滴滴下... 我有朋友話空泵15分鐘會有2nd round, 但我真係無, 令我感到好疑惑

男爵府

小倩 寫道:
點樣叫泵清? 我O個陣泵5-10分鐘已經無貨, 就算再等3個字, 都係滴滴下... 我有朋友話空泵15分鐘會有2nd round, 但我真係無, 令我感到好疑惑

我都想知,有時想停但又有一滴半滴咁流出黎都唔知停唔停好,結果次次都要攪成個鐘 ?-(

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

首先~我只係阿b嘅甜品, 你地一定叻過我
不過講到2nd round..
用單pump時番轉頭會再有幾條奶柱
用雙pump就好似無
btw, 我都係pump 15min 左右~見滴滴下就收工

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係5-10分鐘已經無貨, 又無2nd round,現在每次pump得3oz,返工後都唔知夠唔夠bb食。 :-(

男爵府

我都係5-10分鐘已經無貨, 又無2nd round,現在每次pump得3oz,返工後都唔知夠唔夠bb食。 :-(

大宅

小倩, elmolly,

泵清, 我唸係冇谷/痛同埋冇硬塊啩

大宅

sjlam,

你宜家一日泵幾多次呀?係咪補緊奶粉?

大宅

可以試下一路泵, 一路泵按摩下, 會多 d ga

男爵府

畀面勳章

泵奶真係好辛苦, 而家一日泵得三至四次, 每次1-2.5oz, 真係當補品比阿b食。有時真係好想放棄 :-( :-(

我通常一路泵, 一路用力推同按摩, 直至真係滴都唔滴為止, 通常要半個鐘。好攰好攰, 都唔知捱唔捱到番工

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

mermaidmom 寫道:

泵清, 我唸係冇谷/痛同埋冇硬塊啩

其實除O左第一次泵時乳腺未通有硬過外, 我由始至終無"谷"的感覺..

男爵府

我現在未返工,每3-4個鐘一次,每日比BB用兩次奶樽食(比佢習慣下),其餘就直接餵,有時餵完佢就一d都pump唔到。
另外,你地有冇試過覺得谷,但pump又pump唔出呀!我常常比bb食的那一邊,就是這樣。 :-(
mermaidmom 寫道:
sjlam,

你宜家一日泵幾多次呀?係咪補緊奶粉?

首頁

尾頁

跳至