跳至
[2007年] 介左夜奶未

首頁

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

介左夜奶未

BB兩個月大喇,一日食6餐奶,5﹣5.5安士
(6:3am, 10:30am, 2:30pm, 6:30pm, 10:00pm, 1:30am)
吾知幾時先可以戒夜奶,就黎返工,夜晚再起身驚項吾順喇

男爵府

Re: 介左夜奶未

1點半果餐係你自己比佢食定係喊醒先比佢食??我習慣餵完12點果餐等佢喊醒先餵.....因為我個仔食既奶時間唔太準,成日唔肯食奶,所以我半個月前用左米水開奶,比佢飲足2日,第3日開始冇再餵,佢就由夜晚9-10點到訓到第2朝7-8點lu 屋企d長輩教夜晚果餐開杰小小/用米水開奶,等佢訓耐d

洋房

你點整d米水呀?係咪bb食左會飽d or開胃d or肥d?

男爵府

TinyRabbit:

米水可以係你煲飯果陣落多小小水,之後(畢)番起佢黎開奶用,可惜我屋企d老人家唔鐘意,怕食爛飯,所以我要專登煲米水,好似你煲粥甘囉,不過係落小小米多多水,煲半至1個鐘到....米落太多d水會杰,bb會啜唔到
米水可以清熱呀~bb食左會飽d

民房

兩個月可以飲米水. 我個女12點飲完, 4點至5點再飲奶.

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

10點O個餐可唔可以tune到11點先食? 如果可以, O個餐再餵多少少, 6-6.5安, 咁樣會襟飽D, 應該可以一覺瞓天光~

別墅

我小豬飲奶都唔係好準時架,日頭就會準時d啦!我而家4.5hr比佢飲一次奶,飲5.5-6安啦!至於夜晚,我奶奶話都算戒左喎,因為若佢11時食,佢會5點至5點半左右扭食,但如果佢12時食,佢就可以挨到6時至6時半呀!都幾好架啦!
至於用米水開奶,我就一星期比佢飲兩次啦,因為可以清熱嘛!又因為佢會飽肚d,所以我就冇成日比佢飲,費事佢到時太肥呀!標準就得啦!
至於米水點煲,用四分一量杯既米+水(水既份量大約三分一或半煲,煲滾後再讓他煲多5-10mins就可熄火了,千其唔好煲咁耐呀,因為若果變成粥水的話,就會好飽肚架啦!

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

豬弟平時10點零食5安瞓覺, 大概到5點零6點咁上下會醒, e-e-er-er咁怪叫, 通常唔理佢, 佢怪叫一陣又會瞓返~
咁晚佢9點零扭食奶瞓覺, 我俾O左6安佢, 今朝佢真頂到7點先醒~
如果可以, 夜晚呢餐餵多少少, BB就好易一覺瞓天光O架啦 :mrgreen:

子爵府

小倩,
Abby都係同豬弟差唔多!

別墅

我隻b都仲係隔4個鐘食一次奶
有時夜晚10點零食奶,佢會訓到4-5點先起身,但唔可以晚晚都較到佢10點零食最後一餐奶跟住訓覺

大宅

我BB而架通常10pm點零食完到訓到5-6am點,琴日9點倒食完,今早6:30am先再食,當佢介左夜奶,佢大概一個月左右相可以係12點食完等早6點左右先食,之前未算介夜奶都只醒一次半夜,所以都舒服得好多

洋房

我BB一個月左右就介了夜奶, BB本身食奶時間佷亂, 而且睡得不好. 不知點解, 就有一晚, 可能我太累聴不到她叫/喊. 無餵她食奶, 自始就介了夜奶了.

現在每晚最後一餐大約10:30 -11:00食完, 就睡到第二天的7:30 左右, 這是非常感恩啊! 未介夜奶之前, 我常認為我BB一定是不正常, 因她實在睡得很少啊!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

如果埋身餵人奶, 又幾時飲米水呢?

子爵府

唉, 我果個唔好話介夜奶, 佢半夜喊少兩次都好啦, 由11點食奶, 12點放落床....喊, 因為餵人奶唔知佢食幾多, 又餵一陣, 放落床即喊, 如是者試到2:30am, 放到落床啦, 3:00am就喊....跟住我頂唔順一齊訓了, 5:30又喊, 食2啖奶又訓, 我都無力再試放佢落床啦....結論係....佢想搵人一齊訓

大宅

我o個個反而8點幾個轉就算食幾少都會訓5個鐘...
所以1點再食再訓4-5hrs...唔知算唔算介左呢??

大宅

ar b介左2個星期夜奶, 呢幾日又4-5點起身叫肚餓…都唔知點解

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我都係通常最後一餐在晚上11-12時左右餵,之後bb可以睡到7:30am,有時甚至可以9:00am.

大宅

我個囡仍然每4小時一餐,好似教左鬧鐘咁一夠鐘就喊,唔知幾時先戒夜奶。

洋房

我穎穎豬一樣係四個鐘一次,戒唔倒夜奶,個衰妹呢排仲唔肯食11:00pm果餐,要瞓覺,我已經捉佢沖涼等佢醒d先餵,點知佢沖緊涼都照瞓覺,你放個奶樽入佢口,佢一係喊到死,一係唔啜唔睬你,激死!

首頁

尾頁

跳至