跳至

首頁

尾頁

別墅

岩岩打完針,醫生睇過亞B情況,話佢可以開始食糊仔,開始左既媽咪你在什麼時侯餵?早?午?晚?

岩岩打完針,醫生睇過亞B情況,話佢可以開始食糊仔。

初初我諗住6 months時先會比佢食,但醫生話佢已過左四個月大、轉到身、頸仔support到亦能把頭台起,可以吞嚥食物的了,所以可以開始,因佢亦需要更多熱能。不過一日一餐先。同埋我breast feed緊,所以只須其中一餐換糊仔,慢慢黎先。

我想問開始左既媽咪你這一餐會在什麼時侯餵?早?午?晚?

大宅

Re: 岩岩打完針,醫生睇過亞B情況,話佢可以開始食糊仔,開始左既媽咪你在什麼時侯餵?早?

其實早餵佢好D。
我會全日第二餐餵。萬一佢敏感,你都容易見到。
或者近中午果餐,第時佢的lunch就食solid food

大宅

Re: 岩岩打完針,醫生睇過亞B情況,話佢可以開始食糊仔,開始左既媽咪你在什麼時侯餵?早?

嘻....我個仔仔岩岩四個月, 食緊粥仔啦. 我地每餐都會喂一至兩湯匙既份量比BB食.

仔仔好鍾意食架, 食到JEP JEP聲, 之後再喂奶比佢囉. 我地觀察左幾日, 見佢都食得幾好, 應該會繼續, 嘻.....

別墅

我本來已開始餵蘋果蓉給BB吃,BB勁鍾意吃。但我上星期帶BB打針,姑娘話唔好咁早餵固體食物,6個月先好餵。等我仲買了米糊準備遲少少就給BB試,但現在已停止等6個月先餵。 但我睇書又話四個月可以開始給BB試食固體食物

別墅

今日餵左喇,估唔到佢咁鍾意食...
我餵得好細羹,兩大湯匙分左成幾十細羹 (用combi最細碼的羹仔,仲要?丁咁少)... 頭十羹左右唔係好曉吞,之後曉吞就唔得了,佢好鍾意食呀,挺起個身 O 起個咀望實個羹仔,餵果陣好感觸... 好開心!

kittykid,
係呀,我仔仔都dep到JEP JEP聲呀!

123fatfat,
我諗人人體質唔同,不完你再睇下醫生點講?
妳問下醫生我唔敢比意見呀...

大宅

我之前都有問過醫生,拒話最好等6個月先,因為目前為止奶粉對BB係最好嘅,如果BB食左其他野而令BB拒絕食奶,錦BB就好難strong,尤其係打疫苗會令BB無咩胃口,所以平時要存肥個B,等拒有quota瘦啊嘛
Welcome To My BB's Blog~My BiRtHdAy Is 27th,FeB.,07

首頁

尾頁

跳至