自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我個仔時時都被同學MET到手損腳損!

如係你哋會點好呀,請教吓我,我已好無奈了!
K3,近這數個月來已出現第8次了,已和校長談過,時時和老師說了,不明白點解咁鍾意MET人來解決方法,有些是因在家慣了,改不了,回校就這樣對同學,有次我忍不住在學校哭了,實在太難忍了,太痛心呀,老公話再係咁唯有報警,今天老師又和我說了,我兒子又被一位同學MET,但今次我兒子真係無做錯過事,不明點解這同學要咁做,老師話已通知對方家長,我話,教班小朋友無用,主要係這學生家長有否真係教他不要這樣做,定回家就算了呢,怎能已第8次了,頭數次係不同的同學,有些說了一次都沒有再犯,我今天和老師說,等明天我老公來和你們說吧,可能每次只得我一人說,他們當我女人仔,唔理我,要怕男人,我話明天我老公會來找你們說,我說,我老公一直忍著唔想攪大件事,但一次又一次咁樣,難道你們不知我們有多心痛嗎,我話我老公一係唔上來,如朲就報警,老師即好驚咁話,咁又唔好,小朋友咁細個,都唔知自己做咩喎,你哋教我可以怎樣了,好無奈,好心痛呀 :-( 真係為了呢件事好影響我心情,因擾了多個月,心情好燥,好唔開心呀,快瘋了

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 我個仔時時都被同學MET到手損腳損!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

:-( :-(
我都同樣有你呢個煩惱.
我仔而家k1近呢2個月呀仔唔係比人咬(有牙印無流血)
比人用指甲整到流血,又比人"meet"
仲比人撞.
我都投訴過多次.
老師就話已分開佢地唔比佢地一齊.
我知整佢d同學仔就真係好野蠻,放學時可以無情情走埋黎推你,佢地d mami無話佢地ka.
我都無野好講.

複式洋房

拍低罪証,告他們!!

珍珠宮

kellyly :
睇到你咁講,真係同你身同感受呀,你應好明白我的痛,呢數個月,我都想起又哭,剛才我又一直忍著回到家即打比老公說件事他事,我已失控了,好難過,好痛好痛好痛好痛呀!
以前K2只一次被同學咬,咬到好深,差點留血,紅了牙印,一星期多才散,這次是我兒子在學校第一次被同學弄傷,老公和老師說了一次,沒有再犯過了,今年K3因搬家了,轉了新學校,上學期都沒有這樣事的,只在近3個月左右,第一二次我都以為怎兒子身上多了很多紅粒,以為有蚊,有脫皮,以為是他自己痕時,自己弄到咁樣,可到第3次阿仔自己話無蚊蚊,係同學MET.,我先醒覺,回去問老師,他才和我說是呀,自這些,每有同學MET他,老師都一定和我說,到今天第8次了,我唔知可以忍多久,還有一個月左右姐,點解都要咁呀, :-(

已刪除用户

珍珠宮

fong2005 寫道:
人肉沙包實錄........

我都係啊! 我囡囡小一時有特別經歷(現已轉校), 但為保護細女, 細女到宜家都未找到小學, 如果再找不到.......

聽到你用人肉沙包來形容,你個女當時咪傷得好重 點解依家的小朋友咁鍾意動手動腳去傷害人,通常都係關父母事,因MET我兒子這同學是因係屋慣了MET自己弟弟,個媽話都話佢唔聽,回校也一樣咁對同學,另一個,更火爆,因他爸爸也一樣好鍾意打佢,所以回校就要MET同學,責任在家長這兒,老師怎好都無好,我兒子老師真好好,佢都話好難過好心痛,好驚呀,我都明白一班兩個老師看咁多人,一時走漏眼,天天都好像送兒子去送死咁,好可怕 :-(

男爵府

咁老師有冇話邊個同學仔所為?點解老師可以睇唔見有同學襲擊他人?老師又做

伯爵府

up88你個仔讀東涌邊間幼稚園!D老師好冇責任心! 唔係話同家長講左就得?8次我都覺得好離譜!我覺得如再有這樣的事情學校做唔到野叫個Met人的同學仔家長同我講清楚當然要有校長在場!叫佢教

珍珠宮

芝達:
老師無話邊個同學,但我會即問我個仔,我都會知道!
老師得兩個,學生30個,有時看到時都已MET咗落肉了!
老師只會通知了對方家長,會教學生要相親相愛喎,和我兒子說對不起,握吓手咁,但次次都無效,老師都話唔知點講他們才明白,老師都話好難過好心痛!
沒有見過對方家長,我都有想過,找天不如我和老公入去教班學生,叫可能他們都不怕老師,始終被傷害的不是自己骨肉呀,怎會知痛呀,人就係咁!
我哋都忍不住了,所以明天會等一下這學生家長來,我老公會和家長說,或叫校長約埋常MET人的同學家出來,一起談談,我叫老公明天這樣和校長建意一下吧,我到現在個心還好痛,煮不落飯,個人好DOWN, :-(

珍珠宮

哈哈媽咪:
浸X會呀,這個老師算不錯,都好有責任心的,有時晚上都打來我家,找我兒子問他今天做功課快嗎,有否聽話,和我談談他近況!但真係次次好像只例行通知我,你個仔今天因為阻到同學視線喎,看不到黑板,所以同學生氣MET他,每次都總說是我兒子先不對,所以才MET他,初時我都好生氣我兒子,是否因他有心去弄人生氣,所以這樣,那真抵死,可是有次老公點醒我,難道老師都認為這是對嗎,怎一不滿意就用MET人去解決,次次都話,係因你個仔今天沒問人拿同學呢膠喎,同學才MET他,但他們好像不明白一點,就是就算我死怎不對,頑皮,對方可和老師說呀,不能傷同學身體呀,老師話已調了全部是女同學圍著我兒子坐,但都不明白怎又會弄到他了!校長都話都已教了他們無數次,因小朋友左耳入右耳出,好快忘記了,又犯錯喎!如天天罵他們提他們,他們會習而為常了,所以不能天天這樣說!
又說是我兒子有心氣弄同學,令同學MET他 :-( 他們都好像感到呢個行為沒甚麼大不了!同學感到更好玩,越來越多學生一遇到不快事就MET人,覺得是一個新玩意,受害者是我兒子,他們都愛蝦佢,我老公話,係咪我個仔林善呀,就應份比同學MET

男爵府

咁即係個老師都好清楚邊個同學搞事,記住叫埋老師做證!既然軟功唔得,就要「的」個同學

伯爵府

我個女以前都係浸x會!就算老師點好總之出手Met人就唔

珍珠宮

芝達:
老師當然好清楚啦,全班同學都知道的!
係呀我都覺得個細路係唔怕老師也不怕父母,當他們唱歌呀,要外人教被人大罵先知驚架!
我都係咁話老師,我個仔都唔知點做,左搖又話看不到,右搖又話看不到,就話我個仔玩佢,就發火MET佢呀
唔明個個都唔舉手和老師說,只自己動手
你呢個提議都不錯,我今晚和老公講講,等他明天向校方提意一下,針不吉到肉,真係唔知痛,好多父母都係咁!

伯爵府

魅力王子

agree~! "將所有唔聽教的學生坐埋一齊,等佢

男爵府

up88,你要記得用好狠個樣問個同學:「做乜met同學仔?」佢一定答話你個仔阻佢,你就問佢:「做乜唔話畀老師知?要met人?點解?」一於當審犯咁問,點解?點解?點解?咁

珍珠宮

哈哈媽咪:
你都感到校長這些話有問題吧,我當時都感到怪怪的!
因我把口不醒,唔識串人,樣又太仁慈,所以說話無咩阻嚇作用
我老公剛好相反,我就怕他攪大件事,先按著他叫他忍,但今次無得忍,因我個仔今次真係好乖無攪同學都一樣咁對他,我這天在校長室哭了和他說,他都話不用太緊張的,,我話我已去到第7次才哭呀,我都一直忍,忍到今天我實在忍不才失控哭起來,難道我想哭出來,我忍到我都忍到快回家即哭呀! :-( 我個仔不懂生氣,不易嬲人,好快又無事是一個超開心果來的!只係頑皮些愛引人注意,想做些行為去令人注意自己,想同學注意同佢玩,搗蛋這種!但從不會打人弄人傷人身體!每次老師都問我兒子,你願意原諒同學嗎,大家握手言和做好朋友,又沒事,因我兒子原全不懂記仇,會自己忍著痛的,不會哭,很少哭的!
我都同老公在前數天說,已第7次了,不知在學期完前一個月還有多少次發生呢,今天即第8次,本來我還笑笑口接放學和老師說笑,她最後在我走前說你兒子今天又被同學MET,她不得不和我說,如回家我仔和我說,他仲死,所以他必要話我聽先,她還說今天你兒子是好乖,沒攪同學,但這同學都這樣,老師都好心痛好生氣,只說已通知了他家長去話佢,可沒意思,沒用的,因對方家方可能無家教,不會理,當閒事!我即笑不出,即黑臉好想哭,我講到咀又震了,死忍,因我後面還有家長在等候,我只說,好了,不知怎說了,明天等我老公來說吧 :-(

珍珠宮

好感謝各位媽媽有心看我打咁多字,我真係痛到一直哭,飯都吃不下了,胃都痛了,一想起又哭,想起又哭,剛才在電話和老公說你們的提意,我又哭,老公都叫我收集一下各位媽咪意見,明天和校方說!感謝大家陪我傾! :-(

珍珠宮

芝達 :
好的,我知道了,\我都不知這同學個樣,明天會叫阿仔指佢出來!

伯爵府

魅力王子

up88,

anyway,take care all ar~!we all support you~!

首頁

尾頁

跳至