香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019勳章

有感而發 - 小一派位

本人小兒並唔係本度的k3 學生, 仍未須要報小學, 但係近日是小一派位結果的公報, 令到本人都感到很緊張同灰心, 緊張的當然包括將來小兒將來的派位結果, 各小學的收生情況同程度, 但係令人灰心的是, 我經常都會聽到某某人認識某某小學的老師,校長, 所以可以自由選擇入讀某某小學, 但係所講的小學並唔係一般的小學, 而是元朗區出名的小學, 唔通小學收生真的咁黑暗??

複式洋房

Re: 有感而發 - 小一派位

其實都唔可以講話黑暗,就算名校都喺一樣啫.同樣,各行各業

都有講人士關係.拍博頭好多學校都有,只不過妳宜家

先感到存在.唔洗耿耿於懷,睇開D喇!!

子爵府

2019勳章

我只係覺得元朗又唔係九龍塘, 中西區呢d 名校區, 情況唔會咁嚴重, 估唔到都係咁...

男爵府

LoveChild :我囝囝都啱啱參加咗小一派位.唔使太過擔心.因為小朋友0既將來,同讀0既學校分別唔大.你話係唔係呢? 靠人事都係上個學校.但係以后就要扉小朋友啦.需要拿真本領出來的時候,我覺得人事,幫唔到咩忙.

快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

話時話,如果我係靠人事關係入學0既.我唔會話俾任何一個人聽. 驚冇面嘛.
快樂的甜芋快樂的甜芋

複式洋房

其實每間學校都有幾個至十多個位係校長可以決定俾邊個,所以就一定會有人情位,但大部份學位都係要公開出來,學校唔可以亂收。

首頁

尾頁

跳至