懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如何處理"抽筋"

各位有無半夜抽筋, 你會點做? 我昨晚小腿抽筋,很痛呀!

男爵府

Re: 如何處理"抽筋"

抽筋的其中一個原因係唔夠鈣,我當年除左食醫生開的維他命之外,自己仲有食俾小朋友食的鈣片,一次抽筋都未試過。

大宅

myrali
我每次抽筋都會叫醒老公幫我拉筋,之後他會幫我按摩小腿,咁就冇事
醫生話我係因為唔夠鈣,但我每日飲兩杯奶都冇乜幫助,咁醫生就幫我加重鈣片的份量,之後我就冇再抽筋了,所以你不如同你醫生講呀,佢會幫到你的

別墅

你可以立即企起身,便很快不痛,聽講座時護士說的。不過有些護士說不關鈣質事,可多做小腿運動,還可幫助強化肌肉。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

仲有一個方法既, 就係當你抽肋既時候, 將抽肋o個隻腳的腳掌盡量"拗"向自己頭的方向。大既幾秒左右, 便會冇事了~
之前每次抽肋, 都係用黎個方法架。有時候如果我自已用唔到力, 就揾老公幫手"拗", 好快就冇事囉~ :mrgreen:

複式洋房

請問各媽咪係幾多個月開始抽筋既呢?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

唔一定架噃, 不過但多數都係懷孕既中,後期。
我係2幾週個陣試過有幾晚小腿抽根, 但到後期就冇抽過啦~

大宅

我都有一個好辦法.. 真係萬試萬靈.. 我平時多數係訓覺時抽.. 只要將雙腳放落地不出1-2秒就唔抽.. 所以我有左之後多數訓出面.. 方便放隻腳落地.. 咁連老公都唔使叫啦.. 呢招阿媽教嘅.. 不妨試下

大宅

我聽產前講座姑娘教我地做一d腳部運動,做左之後真係好少抽筋,早排試過差唔多每晚都抽,做左之後成個月先抽一次,真係好有效,我抽筋就會伸值腳踩住牆,原理就好似企起身咁,一兩秒就唔痛啦,有時叫老公要叫好耐先理我,而家都費事叫佢

男爵府

我之前都係成日抽筋, 但係食多左有鈣既食物同臨訓前做產前運動後就冇試過, 你都試下啦.

首頁

尾頁

跳至