懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問曾經開刀的媽媽

想請問開刀危險嗎 (對媽媽和bb) ? 痛嗎? 需時幾耐呢? 要住幾多日醫院? 還有甚麼要注意的地方?

男爵府

Re: 想請問曾經開刀的媽媽

開刀都係做手術,有一定程度的危險,我都係開刀生的,對我來講,開刀並唔痛,因為個醫生手勢好好,我住左七日六夜,我諗要係要好好護理個傷口,因為個傷口有幾層,同埋生完唔好食d行氣活血的補品。

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1) 所有手術都有一定風險,以我黎講ok,
一切正常,無須輸血。
2) 手術時半身麻醉,完全唔痛,但麻醉過後就
仲痛咗成十幾日,(因傷口埋得唔好)
3) 從推落手術室開始計約45-60min,未計手術後
喺休息室觀察1hr.
4) 手術前一日入院計,共5天(政府醫院)
5) 可買肚cool固定傷口,手術後第2日可用,
(之前唔識無買,所以傷口埋得唔好,同埋行路無咁痛)
可落床後多d郁,可以令血氣運行得好D,
傷口會埋得快D。
***肚cool之前見過官塘臨時攤販有得賣,
全條喺粗橡根***

子爵府

其實開刀本身係唔痛,(又麻醉藥)但開完會痛,睇你忍唔忍到,但開完刀後訓兩日要起身,我就好暈,但係因人不同會無事。出院著肚圍好d無甘痛,
我都覺得睇醫生手勢,政府開刀生7-8寸長,私家3-4寸長、你係邊到生?
bbdou 寫道:
開刀都係做手術,有一定程度的危險,我都係開刀生的,對我來講,開刀並唔痛,因為個醫生手勢好好,我住左七日六夜,我諗要係要好好護理個傷口,因為個傷口有幾層,同埋生完唔好食d行氣活血的補品。

http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

子爵府

看過大家的經驗,我想痛唔痛真的好講醫生手勢呢∼

我半麻開刀,只是住了4 天 3 夜私家醫院(幸好沒有join package ) 開刀時當然不會痛啦,麻醉藥過後我覺得子宮收縮的痛勁到令我跟本唔發覺有個傷口

有一點一定要記住是,第2天拆了鹽水尿喉,下床之前找人幫自己戴好收腹帶,不是要貪靚即刻收腹,是用來固定傷口,好讓走路的時候不會弄痛傷口啊∼

大宅

whitebunny
請問收腹帶在那裡買? 幾多錢呢? 有甚麼要戒呢? 可否洗頭冲凉呢?

男爵府

最近我都有留意收腹帶, 看過 chicco 的, 長身那款賣 $488, 短身那款 $280, 另媽媽世界都有, $2xx 左右.

其實係咪貴的那款會好用 d? 還是差不多呢?

我第一胎唔識用, 上床落床痛到喊!! 傷口痛足廿日, 今胎一定要用呀!!

子爵府

tabo911,

我都聽人講過用chicco的收腹帶,我自己則在荷花買的,好像是三百個大洋,不是太貴,當坐低起身的時候,真的幫到減輕很多痛楚

我有戒行氣活血的食物(e.g.當歸),千萬不要以為做完大手術失左咁多血要補番,那些食物反而會令我們出血架∼
因為我餵人奶,所以食得好清淡,我食了很多天白烚菜(幫助便便),蒸豬肉(正氣)餅飯,木瓜章魚湯(幫助上奶)∼至於其他"立雜"食物,可以等一至兩個月之後,慢慢逐小逐小才試食番∼

如果你怕麻醉藥過了,會感到暈或作嘔,可以叫人幫你預備一個檸檬給你嗅下,可以令人舒服一點的呢,不過,我好彩不需要用到檸檬呢

麻醉藥過後,只要沒有作嘔的感覺,便可以先飲下粥水,覺得OK,才吃粥,跟住才吃飯∼記住要吃新鮮西梅,因為手術過後,我們的腸臟被麻醉過,沒那麼快可以恢復平時的蠕動能力,會令我們便秘,我那麼快可以出院是因為我第三天已經有便便,証明肚內都OK了,便可以回家了 住我隔離床的媽咪,因為沒有便便,甚至要用藥通便呢

我沒有在醫院洗頭沖涼,因為只是4天,又整天待在冷氣房間,我可以接受到∼而且在做手術前,已經特地洗了頭,沖了涼了∼

只要醫生幫你在傷口貼了防水膠布,便可以沖涼了 所以一出院,我便大清洗呢∼至於洗頭,我媽不是太鼓勵我洗得太頻密,但總之記住洗完頭,立刻用風筒吹乾d頭髮,便可以減少患頭痛的機會呢∼
tabo911 寫道:
whitebunny
請問收腹帶在那裡買? 幾多錢呢? 有甚麼要戒呢? 可否洗頭冲凉呢?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個時生都唔識買束腹帶,好彩姑娘叫我係醫院買(私家醫院會有得賣)
雖然我個束腹帶唔係咩大BRAND﹐(只賣百幾二百蚊)但真係有用,令傷口無咁痛之餘,又可快D修腰。我生完用M碼,一個月唔駛已經可以用細碼

大宅

whitebunny
謝謝妳的資料! 我26入院27開刀! 開刀後妳痛了多少天?

男爵府

我係St. Paul 方醫生幫我開刀生的,我真係開完刀清醒之後都唔覺傷口痛喎,反而覺得子宮收縮有痛囉。

waiwai1234 寫道:
其實開刀本身係唔痛,(又麻醉藥)但開完會痛,睇你忍唔忍到,但開完刀後訓兩日要起身,我就好暈,但係因人不同會無事。出院著肚圍好d無甘痛,[quote]我都覺得睇醫生手勢,政府開刀生7-8寸長,私家3-4寸長、你係邊到生?
bbdou 寫道:
[/quote]

子爵府

tabo911,

其實半麻開完刀,除了下身不能動之外,真的沒有感覺傷口的存在,精神還很好,又興奮,好想去睇BB
真正痛的是麻醉藥過了,子宮開始收縮,痛到我:-( :-( 所以記住要求醫生開止痛藥,口服的,塞肚的需要,晚上用了塞肚的,起碼有覺好訓呢∼

你27號開刀嗎?"鄧"你緊張啊∼
執好走佬袋未?BB野搞掂未?我有走佬袋&BB用品checklist啊∼如果有需要,PM你的e-mail俾我,我send俾你o丫∼

祝你跟BB都快樂健康呢∼
tabo911 寫道:
whitebunny
謝謝妳的資料! 我26入院27開刀! 開刀後妳痛了多少天?

大宅

我都係半麻開刀, 下午開完, 第二朝已周圍行, 傷口完全唔痛, 仲埋得好好, 所以医生手勢最緊要。 另外你記得要用手術後用果D肚coo喎, 同順產用嘅唔同, 緊好多嘅, 係緊到自己着唔到, 一定係瞓响度医生或護士幫手先得嘅, 我果陣係响医院買。

大宅

咁我想問呢, 就係咪要用有扣嘅衞生巾呢? 還是用貼已ok? 另請問我去私家生, 是否唔join package好些呢? why? 另用電動還是人手PUMP奶器好呢? 煩請教教小妹吧

大宅

用貼嘅衞生巾已ok, 另電動PUMP奶器好好多
我有join package, 想医院D姑娘睇亞B耐D, 因返到屋企就要自己凑!

大宅

tumtum
肚coo是否私家才有得買呢? 因我在廣華生

子爵府

肚coo時自備、我前兩年都係廣華開刀生,最好帶入院自己著。
tabo911 寫道:
tumtum
肚coo是否私家才有得買呢? 因我在廣華生
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

民房

May I ask how long I have to put on the waist band? I had c-section last week and have been putting the waist band on. It helps reduce the pain when I stand up and sit down. But I am not sure how long I have to wear this waist band. Can anyone share? Thanks~!~

民房

May I ask how long I have to put on the waist band? I had c-section last week and have been putting the waist band on. It helps reduce the pain when I stand up and sit down. But I am not sure how long I have to wear this waist band. Can anyone share? Thanks~!~

大宅

whitebunny
pls send to me !

首頁

尾頁

跳至