論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

覺得自己好似中了六合彩

我現在的bun bun 來了差不多一年, 是我的第四個工人, 之前三個都製造了一些不大不少的麻煩給我(有菲有印), 加上自已朋友同事的慘痛經歷, 和BK看到的 大量bad cases, 更令我相信十個工人九個衰, 只是「衰多衰少衰邊瓣」而已; 想不到我現在的工人越做越好, 忍不住在這裡讚讚她, 也為不得不請工人的媽媽們打打氣, 原來仍有一些好工人的, 事例如下:
(1) 除了頭兩三個月有些遊魂以外, 凡吩咐她的事超過95%能妥善辦好
(2)我家千呎地方打掃執拾得非常整齊乾淨, 不知是否和她在日本工作過有關?
(3)煮食都算OK, 雖不是頂級美味, 但看得出是「有heart」烹調的
(4)誠實; 我其實對工人不大信任, 不時暗中check家中物品, 但從未發覺她手腳不乾淨
(5)我因工作關係, 不能讓她放星期日, 她也不介意放平日。不過我也盡量識做, 星期日早上放她做彌撒後, 9時多她會回家工作;而她在放假日也一定在晚上9時前回來主動幫忙家中大小事務
(6)她對孩子很好, 常主動給我小孩們說故事, 更教我細女英文生字和出一些題目如fi_h, b_y等給她做; 有時我忙記簽功課, 她也會提醒我
(7)最近我發覺她在放假日上圖書館除了借書給自已外, 不忘借一些兒童英文圖畫給我的小孩看
(8)近日我們家中有事, 我姑仔的BB有時請她幫忙看幾小時, 她也欣然答應, 並揍得很好; 我給她一些"appreciation", 她也堅決不收
(9)很小生病
(10)她來了以後, 無論水電煤$比去年同期平了5-10%

我真不相信自已的運氣, 若換其他工人我也

珍珠宮

Re: 覺得自己好似中了六合彩

plee,
恭喜你加入好bun僱主的行列
[size=x-large]家有一好bun
[size=x-large]生活更安心

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

請到個好工人真係好似中六合彩,好彩我都有中

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章

plee,好開心聽到你分享好bun ge事.恭喜你

HIMMAMA3  男爵府

子爵府

醒目開學勳章

嘻嘻嘻!恭喜哂,見到你好似見到自己寫一模一樣

侯爵府

好媽媽勳章

好羨慕你呀 我都想中mark six 呀

大宅

plee:

恭喜你請到個好bun bun

希望我都可以等佢做夠一年既時候, 可以上黎讚下佢
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Froggy_joe 寫道:
plee,
恭喜你加入好bun僱主的行列
[size=x-large]家有一好bun
[size=x-large]生活更安心

大宅

PLEE,
真係恭喜晒! 好賓難求,你個賓又真係好值得讚o既!
希望我都有中六合彩o既一日喇!

民房

plee:

恭喜你請到個好bun bun
我都希望等我個做夠一年既時候, 可以上黎讚下佢。

我個只係黎左差不多三個星期,不過係印,唔係賓,暫時ok! 最令我驚喜的係佢d英文,初時透過視像in佢, 只係諗住基本口語溝通到,可以俾到個英語環境俾小朋友就ok!
但仍擔心視像時的表現,係有人坐佢隔離,佢只照答案講。
前兩日同佢傾d守則時,竟發現原來佢可以讀到9成以上。
:lol:

大宅

你就好啦, 我都希望請到一個bun 好似你果個甘好…….

洋房

恭喜你請了一個好bun bun
脫離找工人的痛苦和擔心。

別墅

我都希望有份中六合彩呢,第一次請工人,agent話領事館應在10-12號有電話到的,但至今天都音訊全無,褓母月尾唔做,已經拖遲了佢兩個月了
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/pcf65ea518be162d4ec70ff76be1a5cc4/e9174368.jpg[/img]

複式洋房

我工人會响月尾嚟,
希望我都有份中六合彩就好!

子爵府

希望我個新工人都好似你工人咁就好勒!!

民房

好開心係呢度聽到正面消息, 希望日日都聽到大家既好消息
洋洋是上天賜給我們最好的禮物

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我都中左六合彩呀
不過我果個係印印
乾淨,有愛心,好鍚亞仔,煮送ok,做家務又快又企理, 今朝吩咐佢, 今晚放工已經攪掂, 又有心機同亞仔玩,令我安心又放心
主 賜 平 安

大宅

中到呢個六合彩,真係好令人羨慕,希望今次我都有份中啦!

別墅

其實我個 bun 黎左三個月,表現都好好﹗而且佢好鍾意小朋友。所以我同老婆都好放心 bb 係五月出世後有佢幫手照顧。但點知佢塊面唔知點解越黎越多青春豆(差唔多花哂,又紅又黑),前兩天隻手及頸出左好多紅點。
現在我老婆連"點”都唔比個工人"點" bb ,真係幾煩,因為好驚佢皮膚有事會傳染比 bb ﹗就算佢皮膚無事,老婆都唔知解唔解到個結肯比佢照顧 bb ,如果唔得又要換工人了﹗

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

帶佢睇醫生啦, 可以 claim insurance, 好工人難求, 無謂因為呢D野炒佢啦.
bb523 寫道:
其實我個 bun 黎左三個月,表現都好好﹗而且佢好鍾意小朋友。所以我同老婆都好放心 bb 係五月出世後有佢幫手照顧。但點知佢塊面唔知點解越黎越多青春豆(差唔多花哂,又紅又黑),前兩天隻手及頸出左好多紅點。
現在我老婆連"點”都唔比個工人"點" bb ,真係幾煩,因為好驚佢皮膚有事會傳染比 bb ﹗就算佢皮膚無事,老婆都唔知解唔解到個結肯比佢照顧 bb ,如果唔得又要換工人了﹗
主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至