自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個女3歲半夜晚還常常賴尿有咩辨法,唔食瞓覺支奶得唔得呢? :-( :hammer:

oh

珊瑚宮

Re: 我個女3歲半夜晚還常常賴尿有咩辨法,唔食瞓覺支奶得唔得呢? :-( :hammer:

我阿囡已經5歲啦,佢都係,不過佢已經介左奶奶2年啦

洋房

Re: 我個女3歲半夜晚還常常賴尿有咩辨法,唔食瞓覺支奶得唔得呢? :-( :hammer:

係完全唔食奶

男爵府

我阿囡而家3歲, 佢都有飲夜奶至瞓ka, 不過佢無o向夜晚賴尿啦~!

臨瞓前你冇無"的"佢all shu shu先瞓呀?

洋房

有呀!有時夜晚3點幾4點叫多次

洋房

宜家我同囡睡先好快噃嚟

男爵府

佢瞓晏覺有冇賴尿ka?

大宅

我仔仔兩歲半﹐剛剛cut咗佢臨瞓前半支奶﹐依家介到夜片啦﹐半夜都唔駛尿尿

洋房

咁我唔比佢吃夜晚支奶

洋房

但係唔之夠唔夠營養

大宅

其實你小朋友3YRS半還尿床, 不是大問題, 只因為佢地控制能力未達最好啫. 我個小朋友都成5YRS先至成功半晚冇尿床. 之前時間我都喺在半夜1:30OR2:00叫同佢去一次小便. 就可以瞓天光. 睡前一個半停飲流質嘢. 到現時6YRS都喺瞓飲咗流質嘢, 先會濕咗少少.
現在你可以比番尿片用, 一喺半夜同佢去多次廁所啦. 濕咗千其唔好話佢, 做得到讚吓佢.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

大宅

heitungmami 寫道:
但係唔之夠唔夠營養

咁試下臨瞓前支奶改係下午茶點時比佢飲, 其實如小朋友肯飲奶就最好比佢飲, 多d營養實好架!

戒夜片問題唔好急, 慢慢試啦, 邊個小朋友會未試過賴濕床喎

大宅

唔好心急,三歲半又唔係好大。

我女三歲十個月介左,之後幾個月都無失手,佢依然臨瞓飲奶,所以我覺得唔關支奶事。

我起初都好心急,聽到好多人話兩歲三歲介片,覺得自己個女好慢,試過半夜叫佢起身去,初時好開心,真係無瀨,但係一唔叫佢起身佢又瀨,即係唔係佢自己得,而且影響佢睡眠質素,於是由得佢包片,同時鼓勵佢急就叫我同佢去,唔瀨就讚佢叻,漸漸佢識起身叫我,我就問佢唔包片好唔好,佢話得,幾個月後唔使半夜起身lu,9:30瞓到7:00。

每個小朋友機能發展唔同,要相信佢,唔好俾壓力佢,唔好同人比較,到佢得時就得架啦。

大宅

我個仔2歲半時都要入夜奶 , 跟住想同佢戒夜片同埋驚佢註牙,所以將夜奶改為早上 , 而家佢都無瀨尿, 有時半夜佢會叫我同佢去廁所 , 有時佢都會忍唔住 , 不過佢只係會整濕少少條褲仔, 面褲同張床都無濕 , 唔係都唔洗瞓
誠意推介 : [fly]蘆薈啫喱[/fly]
~~~介傷/燙傷 ~~ 一塗上即
" 掂 "  yeah vv

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hi 袁太

Totally agreed with you. my daughter is 3 years 9 months now, I'm still 由得佢包片 at night time as I don't want 叫佢起身影響佢睡眠質素. 我會順期自然.

袁太 寫道:
唔好心急,三歲半又唔係好大。

我女三歲十個月介左,之後幾個月都無失手,佢依然臨瞓飲奶,所以我覺得唔關支奶事。

我起初都好心急,聽到好多人話兩歲三歲介片,覺得自己個女好慢,試過半夜叫佢起身去,初時好開心,真係無瀨,但係一唔叫佢起身佢又瀨,即係唔係佢自己得,而且影響佢睡眠質素,於是由得佢包片,同時鼓勵佢急就叫我同佢去,唔瀨就讚佢叻,漸漸佢識起身叫我,我就問佢唔包片好唔好,佢話得,幾個月後唔使半夜起身lu,9:30瞓到7:00。

每個小朋友機能發展唔同,要相信佢,唔好俾壓力佢,唔好同人比較,到佢得時就得架啦。

男爵府

HI,

我女都係啱啱成功介左, 不過佢都五歲架嗱!
我都唔俾佢飲要瞓之前枝奶! 會好D!
同埋十一點幾再抱佢去多次TOILET!
就可以到天光! 唔駛一個月就攪掂!

MAIPO

3.91kgs - 出世
Schizo 該用戶已被刪除

大宅

Schizo

唔係由佢,係提佢大個啦,半夜急就起身叫大人,當然大人被叫醒時態度要好仲要讚佢叻。每晚提佢,做到就讚做唔到唔好鬧,到咁上下佢自己都唔想包片,覺得醜怪。

我女夜晚8點幾會去一次vv,跟住飲奶,然後執玩具,刷牙,講故事,9點左右支奶落左少少格再vv,跟住瞓覺。

首頁

尾頁

跳至