跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係香港人,,就黎大學畢業,,MAJOR 係MARKETING,, 我想試下去馬來西亞發展,, 但我又唔識馬拉文.. =.=" 想請問各位JM 以我宜家既條件係咪真係好難係大馬搵工?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:馬來西亞找工作

最好識揸車。

複式洋房

Elefant老婆 發表於 14-1-21 17:01
最好識揸車。
姐係話除左呢樣,, 其他都容易話為?

大宅

回覆:clara92 的帖子

Mind to tell your major n minor course in university? Not necessary to speak Malays but mostly need fair n above English level

複式洋房

回覆 paulineleng 的帖子

I will be graduated in Marketing major. I heard that Malaysian companies would like to hire chinese who are not speaking in Malay. But I'm not sure about if those companies also hire people from overseas.

大宅

回覆:clara92 的帖子

It really depends on your qualification n experience . N of course starting pay might be low as well

複式洋房

回覆 paulineleng 的帖子

i see.. hmm.. let's say, if i have more less one year experience on clerical work, so whats the approx. salary at the beginning working over there?

大宅

Why you wanna go working in Malaysia?? Is that because your bf is Malaysian??

複式洋房

回覆 mamacy 的帖子

以前就係XDD 宜家男朋友係香港人,, 但係大家有諗過離開香港發展一下

大宅

畀面勳章

回覆 clara92 的帖子

如果你唔係由香港公司派去大馬,或人地大馬公司特別請你來,我話你知人工係可以好差的,俾個example,呢邊好多waiter,sales都係得HK$1500-2xxx一個月,大馬搵工行情亦唔算好好,好的工超多人找,你又唔識馬拉文,又唔係好高經驗,恕我直言,以正常來說根本唔會有公司請你,你仲要唔係嫁左大馬人,即係無VISA,咁公司又要為你搞visa,我諗真係幾難....如想到外地發展,點會諗到馬來西亞????呢邊人工麻麻,你賺來真係呢邊駛就得,想帶回香港用都難

複式洋房

puffer-fish 發表於 14-2-27 11:32

如果你唔係由香港公司派去大馬,或人地大馬公司特別請你來,我話你知人工係可以好差的, ...
原本有打算去澳洲WORKING HOLIDAY,, 但去果度番黎既朋友講開始難搵工..
其實我好想襯年輕試下去外地發展,, 唔係好想成世留係香港..

大宅

I am Hong Kong Chinese and my wife is Malaysian Chinese. We go back to Malaysian every year. As far as I know, it is hard for a HK people to get a job there unless you are a professional.

男爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

回覆 puffer-fish 的帖子

AGREED. 完全同意.
EXAMPLE: H & M Part time sale = RM$8.5/時. 夠當地生活???
我話唔得.....我C6話可以.

男爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

WORKING HOLIDAY 唔係唔得....係睇你要以咩心態來.邊玩邊做... 無話唔得. 現在SEASON 係FRUIT PICKER....WAITER.

若想做OFFICE 工...睇你好唔好彩...

複式洋房

近排忙,, 好少上黎睇
多謝各位既意見!! 我會好好去想想!
黎緊星期二我番新工啦! 暫時應該會係香港做野先,, 黎緊再睇睇可以點安排我既WORKING HOLIDAY,ROUND TRIP 夢!! 人生短短幾廿年,, 好想可以活得精彩D!! 我知道唔容易,, 不過我會努力!! 大家都要努力!!

複式洋房

回覆 tomica8 的帖子

你都講得岩!! 果邊D人識錦多不同LANGUAGES 始終叻過我

複式洋房

klo5678 發表於 14-4-13 16:43
回覆 puffer-fish 的帖子

AGREED. 完全同意.
真的夠用? 但當地不是開始通帳嗎? 不過我所知既係,, RM1K 係MY 已經夠洗,, 係香港會死..

大宅

clara92 發表於 14-4-18 23:15
真的夠用? 但當地不是開始通帳嗎? 不過我所知既係,, RM1K 係MY 已經夠洗,, 係香港會死.. :dizz ...
我係KL住,可以好肯定RM1K係唔夠用.

複式洋房

1k夠食定夠住??我而家係香港食住都係屋企hk$2000唔會死呀,但你去果邊住燈油火蠟食住行1k邊得呀。。。除非有頭住家係果邊啦。。。

複式洋房

力!! 大家都要努力!!

首頁

尾頁

跳至