母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

想問吓超過15個月0既人奶bb媽咪仲可以泵到幾多奶?

我囡囡就嚟17個月大啦, 依家0係公司會一日泵三次奶, 但係呢兩個每次只可以泵到1-2oz, 想問吓其他媽咪又可以泵到幾多呢?

而且公司下星期會搬, 到時就無依家咁方便泵奶, 可能要由三次改為一次潻, 好驚好快就無奶餵囡囡啦, 仲想問吓係咪只要bb肯早晚埋身食都可以keep到有奶0既呢, 我唔想咁快就收工, 好希望餵到囡囡自然離乳呀!!! :-( :-( :-(
BABY FACE          HONEY BABY

大宅

Re: 想問吓超過15個月0既人奶bb媽咪仲可以泵到幾多奶?

fslwkl,
我都想問呢個問題好耐!

我係全PUMP的,依家一日PUMP3次,OFFICE一次,每次20-30MINS.全日大概35安.我有時都想:餵到幾時呢?其實我初頭想餵到一歲,不經不覺毛豆17個月大.有就食,無就算.你減PUMP,係會少左奶.
試下PUMP少D時間(15MINS),KEEP住PUMP2次.

昨日她見到我PUMP PUMP,她扮部機的聲響"DO-DO,DO-DO"然後講MILK-MILK.我問她,媽媽PUMP MILK MILK 好吾好,她邊點頭邊大叫"好!"

大宅

Re: 想問

我隻gu18個月,由巨1歲開始,我在公司本泵2次,改為一次到依家。早上6時前埋身,晚上6時,8/9時,零晨夜奶全埋身,在公司泵到依家每次2-4安不等,沒有補奶粉,在婆婆家全日吃固體,不過我隻仔固體食得好好,同便便都好好。重量由細到大不過是25%,不是大隻仔,不過就身體好健康,好似病過2次倒,無啦,我暫時都係甘,想泵到2歲,之後就睇下點仲泵唔泵。不過,我放假巨會食多2-3餐埋身,我在公司泵都係想維持奶量
我估ok的,巨肚餓會大叫的,飽就不開金口,我隻仔係甘 :wink:

大宅

Re: 想問吓超過15個月0既人奶bb媽咪仲可以泵到幾多奶?

I pump once everyday in office around 3-4oz.
Initially I thought I wound give up at 1 year old and I did return my eletrical double pump when she was 1 year old. After then 唔想咁快就收工 I use the Avent hand pump and keep upto now. Cont' night time and weekend skin to skin feeding should be OK.
Add oil.

大宅

醒目開學勳章

嘩! 南瓜妳每日仲可以泵到35安? 妳點樣可以keep到0架? 係咪真係要每晚定時起身泵? 定係食咗啲咩可以令到自己仲有咁多奶, 真係好羡慕!

妳囡囡已經識appreciate妳啲奶真係好, 我囡囡淨係識食, 依家連嗌媽媽都仲要"乙米"好耐至肯叫, 仲要好多時都唔踩妳潻, 激c人. :tongue:

南瓜 寫道:
我係全PUMP的,依家一日PUMP3次,OFFICE一次,每次20-30MINS.全日大概35安.我有時都想:餵到幾時呢?其實我初頭想餵到一歲,不經不覺毛豆17個月大.有就食,無就算.你減PUMP,係會少左奶.
試下PUMP少D時間(15MINS),KEEP住PUMP2次.

昨日她見到我PUMP PUMP,她扮部機的聲響"DO-DO,DO-DO"然後講MILK-MILK.我問她,媽媽PUMP MILK MILK 好吾好,她邊點頭邊大叫"好!"
BABY FACE          HONEY BABY

大宅

fslwkl,
吾好忘記我係全PUMP,多勞多得.其實依家我係少左奶啦,因為越來越懶,pump少左.奶量多少視乎體質,(激素多少).我一生完,就PUMP,日日PUMP7次,半夜都較鬧鐘起身.直至毛豆6個月大,我就無再半夜PUMP奶.
我以前日日飲豆漿間中飲魚湯.其實最重要是休息得夠.
你試下豆漿,奶,多奶茶(HERBS)

唉!我亞女,得把口詐!日日要我唱歌,跳舞 ;
一講到SELF-FEEDING 我就投降!個個BB發展吾同.

男爵府

我阿囡現六個月, 啲奶量跌了.請問何時日間可以唔飲奶?淨食固體,咁我就可以其餘時間比佢埋身食奶?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

yoyoslam
如果以我毛豆情況來講,,6個月時她食兩餐糊,我都照補奶.
一日吃5餐:早/晚/下午茶--水果餐各預備7安,午餐同晚餐就預備4-5安,鍾意食就食。橫掂有多(晒命!!),飲奶有益過水.
其實如果BB食固體食得好,6個月以後可以只吃3餐.
不過,你不用擔心,只要BB肯食就有.試下PUMP密D慢慢會多D.食到6個月好好啦,吾好甘擔心.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊